Bloemkool Kombu soep

Een heerlijke mengeling van de Oosterse en Westerse keuken.

Bereiding

Pel en snipper ui/knoflook. Fruit deze in een soeppan in wat kokosolie. Schil en was de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes. Was de bloemkool en snijd deze in stukken. Doe de aardappelen en bij de uien. Was de Kombu even onder de kraan en doe deze er ook bij. Voeg water en groentebouillon toe. Doe na een aantal minuten ook de bloemkool erbij en laat deze beetgaar worden. Was ondertussen de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snijd deze in flinterdunne reepjes. Haal de Kombu met een vork uit de pan en snijd ook deze in kleine reepjes. Doe de kokosmelk, chili en kerrie bij de soep, haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer. Proef even en voeg eventueel nog wat peper, zout en specerijen toe. Voeg de Kombu reepjes en de rode paprika. Serveer met wat verse fijngesneden peterselie of wat kiemen.

* In geval van overgewicht of bloedsuikerspiegel schommelingen kun je de aardappelen ook weg laten. Voeg dan op het laatst een flinke eetlepel boekweitmeel toe als bindmiddel

Ingrediënten

  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 3 a 4 middelgrote aardappelen *
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 2 groentebouillon tabletten (bio)
  • 1 liter water
  • 3 a 4 stengels Kombu (of ca. 30 gram zeespaghetti)
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 mespuntje chili of scherpe paprika
  • 1 eetlepel kerrie
  • Voor de garnering 1 rode paprika en een paar takjes verse peterselie
  • Tamari, zeezout en peper naar eigen smaak

Gezondheidstips

Kombu is een zogenaamde bruinwier. Het is volgens de zeewierwijzer een natuurlijke smaakversterker, met een karakteristieke, vleesachtige smaak. (zeespaghetti is wat ziltiger) Het heeft een beetje een leerachtige structuur.

Het bevat een scala aan zeer gezonde stoffen: jodium, heel wat andere vitamines en mineralen en ook heel wat essentiële suikers. Het zou fijn zijn als we op een lekkere manier wat meer jodium in ons voeding zouden kunnen inlassen. Iedereen kent jodium wel vanwege de schildklier maar jodium heeft veel meer, zeer essentiële taken in ons lichaam. Zie verder het weetje over jodium.

Nog een belangrijke reden om eens bloemkool soep te maken: Broccoli en bloemkool zijn lid van de Brassica-familie (waaronder Paksoi, spruitjes, radijs, mierikswortel, rammenas, tuinkers, mosterdzaad). Het is de familie met de vele glucosinolaten die een uitermate beschermende werking hebben en waarvan we wekelijks eigenlijk minimaal 500 gram, onbespoten, zo weinig/kort mogelijk verhit, van nodig hebben.