Maagzuur test

Test of je te weinig maagzuur hebt

Met natriumbicarbonaat

Test eens heel simpel of je mogelijk een tekort aan maagzuur hebt. In dit boek kom je heel vaak het ingrediënt baksoda tegen (natriumbicarbonaat). Neem een afgestreken theelepeltje opgelost in water op je nuchtere maag. Bij voldoende aanmaak van maagzuur ga je vrij snel boeren. Drink dan even flink veel water om het boeren te verminderen. Merk je niets van de inname? Dan heb je mogelijk een maagzuurtekort.

Met citroensap of appelazijn

Ook citroensap of appelazijn kunnen je iets vertellen: neem een eetlepel citroensap/appelazijn met wat water als je last hebt van maagzuur. Als dit de klachten vermindert, heb je een maagzuur tekort. Wordt het erger dan heb je te veel maagzuur! Let op: doe dit niet als je al vaker last hebt gehad van heftige maagzuur aanvallen. Doe het ook niet als je niet weet of je op de ‘blusmiddelen’ Natriumbicarbonaat of kuzu reageert. Beide kun je oplossen in water, roeren en opdrinken bij teveel maagzuur.

Bij problemen: raadpleeg je huisarts

Mocht je teveel maagzuur hebben dan is het belangrijk snel naar je arts te gaan: overtollig maagzuur kan veel schade aanrichten aan bijvoorbeeld je slokdarm.