Skip to content

Water

Water

Gezond eten is belangrijk, voldoende schoon water drinken (ca. 30 ml. per kilo lichaamsgewicht) is nog belangrijker. We bestaan immers voor 3/4 uit water. Het ultieme signaal dat je te weinig drinkt… is nooit dorst hebben! Onze totale biochemie en alles stoffen die in en uit onze cellen moeten stromen om ons gezond, vitaal, slank en vrolijk te houden zijn afhankelijk van ons goedkoopste medicijn: water! Vuistregel voor een adequate inname is: 30 ml per kilo lichaamsgewicht. Dit kan uiteraard ook voor een deel afkomstig zijn uit vochtrijke groenten, fruit of kruiden(thee). Denk aan een heerlijke groentesoep tussen de middag: vocht en kracht tegelijk!

Onze dagelijkse vochtinname

Dit artikel heeft geen enkele pretentie om compleet of af te zijn Het zijn enkel wat feitjes over water die ik met je wil delen. Als je meer wilt weten over alle functies en voordelen van water verwijs ik je graag naar het boek ‘Water, het goedkoopste medicijn’.

De gemiddelde Nederlander krijgt een groot deel van zijn dagelijkse calorie-intake uit drinken, gemiddeld zo’n 20-25%. Helaas is dit vaak geen water maar is het afkomstig uit calorierijke drankjes; dit zijn lege calorieën die we zo innemen, we halen er geen energie uit. Het meest vervelende is misschien wel dat ze ook geen verzadigingsgevoel geven. Zo krijgen we per saldo teveel calorieën binnen omdat we niet minder gaan eten door deze vloeibare calorieën. Het klinkt wellicht raar omdat het ‘even iets drinken voor de gezelligheid’ zo in ons sociale leven is ingeburgerd. Realiseer je dat het enige drinken dat geen negatieve gevolgen heeft voor ons gewicht, brein en onze gezondheid water, kruidenthee, met mate groene* en zwarte thee, een goed glas rode wijn bij de maaltijd, zeer weinig koffie en af en toe zure, ongezoete zuiveldrank is. Vruchtensappen bevatten veel gezonde stoffen maar verhogen helaas de bloedsuikerspiegel ook sterk. Daarom zijn ze bij dagelijks gebruik geen aanrader voor ons gewicht en onze bloedsuikerspiegel. Fruit gewoon als fruit eten heeft dit effect niet omdat de vezels in de vrucht de verhoging van de bloedsuikerspiegel in goede banen leiden. En het bevat broodnodige antioxidanten en is mooie basevormer

*Vanwege het gezonde imago van groene thee drinken sommige mensen er liters van. Het bevat echter net als andere theesoorten behoorlijk cafeïne en looizuur. Teveel cafeïne geeft een verhoogde aanmaak van stresshormonen, teveel verzuring en een verhoogde uitscheiding van mineralen. Teveel looizuur bindt veel mineralen. Een paar kopjes per dag is dus prima en genoeg.

Een groot deel van je vochtinname vervangen door gewoon water is een mooie manier om wel aan je vocht- maar niet aan je calorie-inname te werken. Schakel deels over op smaakwaters, als je toch graag een smaakje wilt.

Water-rineke-dijkinga-2

Een paar belangrijke weetjes over water

  • Teveel water drinken kan ook: liters water drinken zonder je mineralen aan te vullen is ook niet gezond. Let hier zeker op als je een wateronthardings- filter aanschaft die ook belangrijke mineralen als calcium en magnesium eruit filtert.
  • Door teveel te drinken raak je ook veel mineralen kwijt. Dit zou je kunnen oplossen door een klein lepeltje sol (eenvoudig zelf te maken door Keltisch- of Himalaya zout op te lossen in water) door een fles water of pot thee te doen. Roer dit even voor je het gebruikt
  • Koffie, alcohol, frisdranken, zwarte thee tellen volgens sommige voedingsdeskundigen NIET mee voor je vocht inname. Anderen vinden dat het wel meetelt. Hoe dan ook: gewoon schoon water drinken en daar het grootste deel van je vochtinname mee realiseren is en blijft belangrijk.
  • Lauw of warm water (in de vorm van water of thee) is beter voor je spijsvertering dan koud water. Je lichaam moet, als je koud water drinkt, veel energie steken in het opwarmen van dit water. Bij mensen die toch al weinig (spijsverterings-)energie hebben is warm water dus een betere optie. Ook al is het buiten heel warm dan zou je toch beter voor (lauw)warm drinken kunnen kiezen.
  • Test de PH van je water eens met een PH strip. Is het veel te zuur dan kun je overwegen er een snufje natriumbicarbonaat bij te doen om het meer basisch (rond een PH van 7 of net daaronder) te maken. Let op dat je het dan niet vlak voor of tijdens de maaltijden gebruikt maar enkel tussen de maaltijden door drinkt!
  • Wacht niet tot je dorst hebt maar drink verdeeld over de dag je vloeistoffen. Veel mensen drinken niet omdat ze geen dorst hebben. Dit is vaak een teken dat de ‘dorstprikkel’ te vaak genegeerd is en ook dat je een flink tekort aan vocht hebt. Op den duur is deze prikkel zo uitgedoofd dat er bijna geen dorstprikkel meer is en er bijna niet meer gedronken wordt. Toch is water misschien wel ons beste en goedkoopste medicijn dat er is. Hoeveel klachten lossen er niet op door simpelweg meer water te gaan drinken? Omdat water zo belangrijk is voor onze gezondheid zijn er inmiddels heel wat gevleugelde uitspraken over water in omloop:
    • U bent niet ziek, u heeft dorst
    • U heeft geen pijn, u heeft dorst
    • U bent niet depressief, u heeft dorst
    • U bent niet moe, u heeft dorst.
    • U heeft geen trek, u heeft dorst. (ons lichaam ‘verwart’ dorst met trek: zo gaan we dus veel meer eten als we te weinig drinken. Met logischerwijs overgewicht tot gevolg)

En zo kunnen we nog wel even doorgaan met dit soort voorbeelden. Mensen die geen dorstprikkel meer hebben zullen zichzelf de eerst tijd echt moeten ‘dwingen’ om weer vocht tot zich te nemen. Na een aantal dagen echt 30 ml. per kilo lichaamsgewicht te hebben gedronken, keert de dorstprikkel meestal weer terug. Probeer het gewoon eens een paar weken uit en kijk welke klachten er verminderen.

Nog een paar belangrijke feitjes over water

  • Zeker als het warm weer is, is voldoende vocht nog belangrijker! hoofdpijn krijgen met warm weer, donkere urine hebben of vocht vasthouden in de enkels zijn heel vaak seintjes dat er op warme dagen te weinig gedronken wordt.
  • Kruidenthee noemen we vaak thee maar het is in feite geen thee. Dit omdat het niet afkomstig is van de theeplant. Als je kruidenthee drinkt is het belangrijk om niet teveel van 1 kruid te drinken, dus niet dag in dag uit een brandnetelthee. Maak dan liever een mengsel van allerlei kruiden.
  • Let op misleidende etiketten in de schappen van de supermarkt; daar staan steeds meer exotisch klinkende/ogende ‘watertjes’. Vaak is het kraanwater met daaraan toegevoegde synthetische vitamines/mineralen/sporenelementen. Vaak ook nog eens ‘zero suiker’ en zodoende vaak gezoet met synthetische zoetstoffen. Geen aanrader voor je gezondheid, darmflora en gewicht.
  • We hebben nogal wat chemische stoffen in ons milieu geïntroduceerd de afgelopen 50-60 jaar. Denk aan medicijnen, cosmetica, pesticiden, drugs, chloor, kwik, oplosmiddelen, kunstmest,etc. Het aandeel medicijnresten wordt door officiële instanties als het RIVM op zo’n 140 ton per jaar geschat, residuen van gewasbeschermingsmiddelen op zo’n 17 ton per jaar. Al deze stoffen worden samengevat onder de naam ‘xeno biotica’ oftewel ‘vreemd voor het leven’. De kern van deze stoffen, die vooral ons hormonale systeem negatief beïnvloeden, is dat ze zeer moeilijk afbreekbaar zijn (noch door het milieu, noch door ons lichaam) De lucht, de oceanen*, ons voedsel, ons grondwater en ons leidingwater bevatten inmiddels heel wat van deze xeno-biotica. Zoveel dat de waterzuiveringsbedrijven niet alles er meer uit kunnen filteren. Zeker bij een langere periode van droogte (maar ook in gebieden waar vergrijzing en in zijn kielzog medicijngebruik hoger zijn) neemt het gehalte aan ongewenste milieutoxines en medicijnen in ons leidingwater toe, zie ook dit rapport van het RIVM. En deze Door de hoge kosten die extra waterzuivering met zich meebrengt is het niet aannemelijk dat hier op korte termijn veel in verandert? Zie dit zelfde rapport. Het is toch wel schokkend om te zien wat speciale waterfilters die je op je eigen kraan thuis kunt monteren er allemaal uit filteren: anticonceptie, antibiotica, pijnstillers, anti-epileptische medicijnen, chloor, lood, koper, pesticiden uit de landbouw en zelfs allerlei bacteriën als E-coli, salmonella, Streptoccus Aur. etc. Zie dit voorbeeld wat er uit leidingwater gefilterd wordt: water-solutions. Tijd dat iedereen in huis zijn eigen water filter krijgt? Tijd om regelmatig op de websites van waterbedrijven te kijken en hun wateranalyses te bekijken? Of tijd dat we ons gaan bezinnen op hoe we met deze aarde, de dieren en ons voedsel omgaan? Of allebei? Dagelijks kunnen we zelf invloed uitoefenen op de kwaliteit van ons toekomstige water: door eerlijk, biologisch en schoon voedsel in ons boodschappenmandje te doen. Kies je voor de kip waar Wakker Dier nog steeds tegen strijdt, of voor de kweekzalm? Of kies je voor onbespoten groente, voor eieren of vlees van dieren die hebben losgelopen? Volop informatie hierover vind je in mijn nieuwste boek ‘Alles draait om je hormonen‘. Wil je echt weten hoe het met het water bij jou thuis gesteld is en kun je geen analyse opvragen bij je Waterbedrijf? Weet dat je ook zelf een dergelijke test kunt uitvoeren met jouw water thuis. Klik hier voor een test die jouw leidingwater kan checken.
  • Bekeken vanuit je gezondheid zou ik altijd adviseren om een waterfilter te gebruiken die wel de mineralen in je drinkwater laat. (Dus geen gedestilleerd water of een omgekeerd osmose apparaat) Uit onderzoeken blijkt ‘hard water’ met voldoende calcium, kalium en magnesium de kans op een te hoge bloeddruk en een hartinfarct kan verlagen.(1) Niet zo vreemd natuurlijk omdat dit trio DE basis vormt voor een gezonde bloeddruk en pompfunctie. Onze voeding bevat inmiddels zo weinig mineralen door bewerking/raffinage van voeding en bodemverarming (o.a. ten gevolge van hoog gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen) dat voldoende mineraalrijk water een hele belangrijke bron van mineralen en sporenelementen voor ons is.
  • De belangrijkste functies van water in ons lichaam hebben allen een rechtstreeks verband met de homeostase: met het vermogen van ons lichaam om bij elke veranderende omstandigheid terug te keren naar de gezonde situatie. Gezondheid is namelijk eigenlijk veerkracht: hoe goed ben je in staat om bij verstoringen terug te keren naar de normale/gezonde situatie? Uitgebreide informatie lees je in mijn blog ‘Gezondheid = veerkracht’.
Water-rineke-dijkinga-3

Een smoothie kan ook een prachtige manier zijn om aan zowel je vocht als vitamine-, mineralen-, sporenelementen- en antioxidanten-inname te werken. Houdt wel een paar gezonde basisregels in acht. Zie bij het recept smoothie gezonde bloedsuikerspiegel.

Water-rineke-dijkinga-4

Ook kruidenthee kan een prachtige manier zijn om aan je vochtbehoefte te komen. Op de foto zie je mijn favoriete thee met kruiden van Heerlijk Westerwolds Land.

Dan maar bronwater uit flessen?

Wat zou het mooi zijn als het zo simpel was. Maar helaas: ook flessen bronwater kunnen flink wat hormoonverstorende stoffen bevatten (3) of bij hergebruik van de flessen opeens hormoonverstorende stoffen bevatten.(4) Dan lijkt het middel erger dan de kwaal? Ook voor het milieu is overigens geen verbetering; voor het produceren van 1 plastic fles wordt er heel wat olie en schoon water (ca. 3 liter voor 1 literfles) gebruikt voor de productie. En dan is het transport nog niet eens meegerekend. En ook niet de schade die de ca. 200 miljard plastic flessen die we achterlaten in het milieu. Die langzaam afbrokkelt en als hormoonverstorende stof uiteindelijk weer via onze voeding of ons water door ons genuttigd wordt. Dan uit een glazen fles? Misschien, maar realiseer je dan dat dit water de hoogste ecologische voetprint heeft: 0,34 mg CO2/liter water van kraanwater ten opzichte van 450 mg/CO2/liter bronwater uit een glazen fles(2)

Kortom; de ideale oplossing zou zijn als we onze allemaal ons steentje bijdragen om de aarde langzaam maar zeker weer gezonder te laten worden. En wat hebben we daar veel mogelijkheden toe. Zie al mijn boeken en het platform ‘MOOI eten uit de lokale keten’.

We behandelen de aarde alsof we er één op reserve hebben.

Jane Fonda

Ik zou daar aan toe willen voegen: leef ook niet alsof je een reserve lichaam hebt: zorg voor je lichaam met voldoende, gezond water, gezond, eerlijk, onbewerkt voedsel, ontspanning en beweging.

 

Bronnen

*ref: http://www.infowars.com/pharma…

http://www.infowars.com/pharma…

(1)J Epidemiol Community Health, 2004; 58: 136–9

(2)Consumentengids (juni 2005) Kraan wint van de fles

3)Ecotoxicol Environ Saf 2017; 141: 298–305
4) Aquat Toxicol, 2011; 105: 62–70

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.