Skip to content

Warm & verwarmend voedsel

Los van het feit dat voeding letterlijk warm of koud kan zijn, kennen we ook de termen ‘verwarmend of verkoelend voedsel’. Volgens de Ayurveda kan voedsel een verwarmende, verkoelende of neutrale uitwerking hebben.

Vooral voor mensen met een uitgeputte spijsvertering kan het belangrijk zijn hier meer over te weten. En voor mensen die het juist veel te warm hebben, kan het raadzaam zijn om uit te proberen of verkoelend voedsel soelaas biedt. In dit artikel staan we stil bij de voor- en nadelen van letterlijk warm & koud voedsel. En bij verwarmend & verkoelend voedsel.

Rineke-dijkinga-warme-voeding1

Bij het ontbijt eet menigeen granen. Wist je dat tarwe bijvoorbeeld een verkoelende werking heeft maar haver en quinoa juist verwarmend zijn? Zie het recept van deze overheerlijke, eiwitrijke, verwarmende crunchy granola zonder toegevoegde suikers. Ideaal voor mensen die bijvoorbeeld onder invloed van stress een uitgeputte spijsvertering hebben.

Rineke-dijkinga-warme-voeding2

Je eten op smaak brengen met kruiden en specerijen. Heerlijk en gezond omdat deze ook een werking als antioxidant hebben. Wist je dat ook specerijen worden onderverdeeld in verkoelend of verwarmend? Serveer bij deze overheerlijke Indiase stoofpot hele haverkorrels en je hebt nog een verwarmend ingredient toegevoegd.

Eet je warm of koud voedsel?

Of je liever koud of warm voedsel eet is natuurlijk erg persoonlijk. En logischerwijs ook afhankelijk van het seizoen; in de winter heeft menigeen nu eerder meer zin in een warme soep of stamppot dan in een salade. En wie mee eet met het seizoen kiest bijna automatisch in de lente en zomer voor koude en in herfst en winter voor warm voedsel: In de herfst en winter groeien vooral de gewassen die je moet verhitten. In lente en zomer gewassen die je ook rauw kunt eten. Slim bedacht van Moeder Natuur.

De voordelen van warm voedsel:

En eigenlijk is dit zo logisch als wat: Warm voedsel kost minder energie van je spijsvertering dan koud voedsel. Koud voedsel moet immers eerst in je maag worden opgewarmd tot het op lichaamstemperatuur is. Pas dan kunnen al jouw (spijsverterings)enzymen en sappen inwerken op je voedsel en het in kleine deeltjes splitsen. Energie is iets waar je lichaam heel zuinig mee om moet gaan: ALLE functies en processen in je lichaam en brein zijn immers afhankelijk van energie. Lees verder in de inleiding van mijn boek “Op weg naar meer energie’

Heb je in de herfst of winter meer energie nodig om jezelf warm te houden? Dan is het dus minder logisch om energie te ‘verspillen’ aan het opwarmen van koud voedsel. Ook in tijden van chronische stress, waar alle energie eigenlijk gebruikt wordt om jou hier optimaal doorheen te loodsen, is het wellicht logischer om voedsel te kiezen dat al warm is. Luister hier ook mijn verhaal erover bij Gezondheidsnieuwsradio.nl

Een paar voordelen van koud/onverhit voedsel:

Het voordeel van onverhit/rauw voedsel is dat het enzymen (katalysatoren voor je stofwisseling) bevat. Eten dat verhit is geweest bevat deze niet meer. Ook bevat onverhit/rauw voedsel is veel gevallen logischerwijs natuurlijk meer vitamines. Ik ga hier niet in op alle voor-/nadelen van rauw voedsel. Maar je kunt verder lezen in dit artikel.

Omdat rauw voedsel verteren veel meer energie van je spijsvertering kost dan het eten van warm/gekookt voedsel kan het zinvol zijn voor mensen met overgewicht om een groter aandeel rauw voedsel in hun dagelijks voeding op te nemen. Maar uiteraard alleen als het goed ‘valt’: Niet voor niets geldt het gezegde: “Niet wat je eet maar wat je verteert komt je ten goede”.

Het beste van twee werelden: elke dag iets rauw en elke dag verhit voedsel:

B-vitamines bijvoorbeeld zijn zeer gevoelig voor verhitting. Door je voedsel te bakken, braden, ‘magnetronnen’, koken of frituren vernietig je een groot deel van de aanwezige B-vitamines*. Elke dag ook rauw voedsel eten, is dus een ‘must’ om meer B-vitamines binnen te krijgen. Edelgistvlokken bevatten flink wat vitamine B, waaronder B1, en zijn eenvoudig in je voedingspatroon in te passen. Samen met kamut, noten en zaden levert deze overheerlijke Kamut spaghetti je een prachtige hoeveelheid B-vitamines, zowel B1 als vitamine B3.

* Ook al doe je dat niet zelf, in je eigen keuken: ook pasteurisatie van zuivel vernietigt veel van de B-vitamines. Gefermenteerde rauwe zuivel kent dit probleem daarom niet.

kamut-spaghetti3-1-kopie-1600p.7681770f_1.8fe81bf9

Disbalans in je darmen? Een uitggeputte spijsvertering?

Rineke-dijkinga-warme-voeding4

Chronische stress is een van de oorzaken waardoor je spijsvertering niet optimaal meer functioneert.

Rineke-dijkinga-warme-voeding6

Chronische stress heeft al vaak flink wat gevolgen voor je stemming en breinvitaliteit. Daarom is het ook zo belangrijk om je spijsvertering optimaal te ondersteunen in tijden van chronische stress. Darmen die uit balans zijn hebben namelijk ook weer heel veel invloed op je stemming. Zie verder mijn artikel Psychobiotische bacteriestammen.

Door allerlei omstandigheden (bijvoorbeeld antibiotica kuren, chronische stress, teveel suikers etc) kan je spijsvertering uitgeput raken. Of kan er in je darmen een disbalans ontstaan. Verwarmend voedsel eten kan dan één van de dingen zijn die jouw spijsvertering een handje helpen. Maar alleen verwarmend voedsel zal niet voldoende zijn. Dit zijn de tips die je darmgezondheid een dienst bewijzen. Of je nu wel of geen klachten hebt: 

Een aantal basisvoorwaarden voor gezonde darmen (uit mijn boek ‘Je Brein vitaal’):

  • Variatie
  • Vezels
  • Vitaliteit
  • Vocht
  • Vet (vermijd geraffineerde- en transvetten)
  • Vermijd stress (of loods je zelf zo goed mogelijk door een periode van chronische stress)
  • Verwarmend voedsel
  • Fermentatie
  • Vermijd snelle suikers
  • Koester je maag
  • Eet chlorofyl
  •  Beperk het aantal eet- en drinkmomenten (tot 3 x per dag als je gezond bent)

Twee vliegen in één klap: tussendoortjes die verwarmend zijn en je darmgezondheid ondersteunen.

Je eten zo kiezen, zeker als je tussendoortjes eet (omdat die in het gemiddelde Nederlandse eetpatroon zo’n 35% van je totale calorie-inname in beslag nemen) is een weldaad voor je darmen. Kies je die tussendoortjes ook nog eens zo dat ze overwegend verwarmende ingrediënten bevatten, dan maak je mooi stappen: het gros van onze tussendoortjes is én verkoelend (tarwe, suiker, koezuivel zijn veelgebruikte ingrediënten), én vezelarm en leveren geen bijdrage aan je energievoorziening. Zie verder het weetje ‘Nodig je darmbacteriën ook uit als je een tussendoortje eet.’

Deze heerlijke zoete aardappelmuffins zijn overigens ook erg lekker, voedzaam en verwarmend als je ze als ontbijt eet.

Rineke-dijkinga-warme-voeding7

Verwarmend voedsel

  • Kruiden/specerijen: Anijs, asa foetida, basilicum, cayenne, fenegriek, kaneel, gember, kardemom, kruidnagel, kurkuma, nootmuskaat, karwij, rozemarijn, tijm, vanille, venkel, knoflook, gemalen paprika
  • Groenten: Boerenkool, paprika, pastinaak, prei, pompoen, ui, venkel, wortel, rodekool, zoete aardappel
  • Fruit: Abrikoos, kers, perzik, framboos
  • Granen: Quinoa, haver, zoete rijst, amarant
  • Zuivel: Geiten- en schapenzuivel
  • Noten, zaden, oliën: Kastanje, pistache, sesamzaad/-olie, walnoot(olie), pijnboompitten
  • Vlees/vleesvervangers: Eend, kip, paard, lam, rund (Neutraal zijn: Tempe, peulvruchten: bruine en witte bonen, kapucijners, kikkererwten, nierbonen, ei)

Bron + de uitgebreide lijst van verwarmende voedingsmiddelen op de site van natuurdietisten.nl

Rineke-dijkinga-warme-voeding8

Een ‘pizza’ bodem van quinoa, boerenkool en rozemarijn: waar tarwe verkoelend is, is quinoa juist verwarmend.

Verkoelend voedsel

Rineke-dijkinga-warme-voeding9

Rabarber kwarktaart: Een verkoelend ontbijt (of feesttaartje) met koe-kwark, rabarber, rode bessen en aardbeien.

Rineke-dijkinga-warme-voeding10

Verkoelende andijviestamppot. Met neutrale (noch verwarmend, noch verkoelend) aardappelen. Lekker met een verkoelende komkommersalade.

Heb je het juist veel te warm (door bijvoorbeeld overgangsklachten of histamine gerelateerde klachten)? Kijk dan eens of veel meer verkoelend voedsel je een dienst kan bewijzen.

  • Kruiden/specerijen: Dragon, pepermunt, selderij
  • Groenten: Andijvie, artisjok, asperge, aubergine, avocado, bleekselderij, broccoli, champignons, chinese kool, courgette, kiemen (alfalfa, daikon- en tuinkers), komkommer, radijs, rettich, sla, spinazie, taugé, tomaat, waterkers
  • Fruit: Aardbei, appel, banaan, bessen, grapefruit, kiwi, mandarijn, mango, meloen, papaya, peer, pruim, rabarber, 
  • Granen: Rogge, rijst, spelt, tarwe
  • Zuivel: Karnemelk, koeyoghurt, (slag)room
  • Noten, zaden, olie: Avocado-olie, hennepolie, lijnzaadolie, olijfolie, tarwekiemolie
  • Vlees/vleesvervangers:  Kalkoen,Tahoe, Mungbonen, sojamelk, sojayoghurt, sojaroom, sojabrokjes, Quorn

Bron + uitgebreide lijst zie deze link op de site van natuurdietisten.nl

Neutraal voedsel

En als laatste wil ik toch nog even de categorie eiwitrijke voedingsmiddelen – die noch verwarmend, noch verkoelend zijn- noemen. Ttempeh, peulvruchten als bruine en witte bonen, kapucijners, kikkererwten, nierbonen en ei. Mooie eiwitbronnen voor iedereen dus. Ik ben zelf erg fan van de voedzame pasta’s die er van allerlei peulvruchten gemaakt worden: rode linzen pasta, kikkerwten lasagne, veldbonen tagliatte of spaghetti etc. Zie deze link voor het recept van een heerlijke peulvruchten pasta bowl.

Wat betreft kruiden en specerijen om de bowl op smaak te maken kun je dan kiezen voor neutrale, verkoelende of verwarmende kruiden. Wat je wenst!

Rineke-dijkinga-warme-voeding11

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.