Skip to content

Stoffen uit humus, de missing link voor mens, dier, plant & bodem?

Stoffen uit humus

De missing link voor plant, dier, mens?

In de jaren dat ik nog een praktijk had werkte ik zeer regelmatig met fulvinezuur, een belangrijk bestanddeel van humus. Een preparaat dat in veel gevallen bijdroeg aan vermindering van allerlei darmproblemen. Nu werk ik ermee op ons land. Bodem en darmen zijn immers zo analoog aan elkaar. Door de goede resultaten die ik van mijn cliënten hoorde over humaan fulvinezuur ben ik benieuwd of die terugzie bij de gewassen op ons land.

pompoenproef 3 gezusters kopie

We zijn er een proef* mee aan het doen met de ‘3 gezusters’ (de teelt van mais, bonen en pompoenen op een perceel). Het ene akkertje krijgt om de 14 dagen fulvinezuur als bladbespuiting, het andere niet. Op het fulvinezuur akkertje werden de mais, bonen en pompoenen 3 weken later geplant dan op het akkertje zonder fulvinezuur. De plantjes op de fulvine akker waren daarom de helft kleiner bij aanvang van de proef . De gewassen op de fulvinezuur akker zijn qua hoogte de gewassen op de andere akker inmiddels voorbij gegroeid. Wat me verder opvalt is dat de pompoen meer blad en bloemen heeft en het blad groener is. En de bonen (althans die niet zijn opgegeten door de slakken) zijn hoger dan in de niet-fulvinezuur akker. Na de oogst laat ik de gewassen analyseren in een lab om te onderzoeken of er verschil in voedingswaarde zit tussen de gewassen van beide akkers. Dus dit artikel wordt nog een keer aangevuld.

Prachtige maisbaard aan de mais. Wist je dat dit gedroogd als thee een hele milde vochtafdrijvende werking heeft?
Prachtige maisbaard aan de mais. Wist je dat dit gedroogd als thee een hele milde vochtafdrijvende werking heeft?
de-zaderij-mais-zoete-jan-52298-large

Wij kiezen voor zoveel mogelijk zaadvaste rassen op ons land. Daarom is de “Zoete Jan” onze keuze. Zie mijn artikel over het belang van zaadvaste rassen.

Allerlei bonen en lupines van Heerlijk Westerwolds Land Rineke Dijkinga

Op Heerlijk Westerwolds Land maken we van alle klim-, slabonen, lupines en peulen een mengsel. Prachtig om te zien!

Pompoen, ook dit is een zaadvast ras van De zaderij
Pompoen, ook dit is een zaadvast ras van De zaderij

Waarom ik fan ben van fulvinezuur voor het darmmicrobioom/darmmilieu:

1

Het heeft o.a. het unieke vermogen om voedingsstoffen uit de bodem (of darm) op te nemen en als een soort carrier naar de plek van bestemming te brengen. Ook heeft het een chelerende werking op zware metalen.

2

Het kan gifstoffen geproduceerd door  potentieel pathogene bacteriën neutraliseren. Deze gifstoffen kunnen in de darm tot ontstekingen leiden en vaak worden deze ontstekingen ook systemisch. (zie mijn artikel “vezels, vezels, vezels.”

3

Het draagt bij aan het binden van zware metalen. Een optimaal gezond darmmicrobioom en een optimale leverontgifting binden toxische stoffen zoals zware metalen. Maar dat is helaas niet bij ieder mens het geval. Fulvinezuur kan dan ondersteuning bieden.

*Onze proef is mogelijk gemaakt door BioAg Europe/Humic Solutions (Harry de Wild). Echt supertof dat hij ons sponsort met dit gele goud, ontstaan door een fermentatieproces. En alle deelnemers aan ons seminar de “arts, de boer en de kok | over de bodems onder onze gezondheid gaan fulvinezuur proeven😊 Deze gefermenteerde vorm van fulvinezuur heeft geen smaak of geur en is lichtgeel van kleur.

Slowfood Paella

Paella

Hoe leuk om met deze 3 gewassen dan ook een maaltijd te maken. Mijn absolute favoriet is de slowfood paella hierboven. Wist je dat paella op de lijst staat van Spaans culinair erfgoed? Het gerecht staat voor de kunst van het samenzijn en het delen. Vooral arbeiders en boeren aten het als lunch op het land. Het enige wat ze nodig hadden was een pan, vuur en de restjes eten die iedereen meenam. Zie hier mijn Hollandse variant. Het allerleukste aan paella vind ik dat je je creativiteit er helemaal op los kunt laten. Zowel qua groenten, kleuren als smaken. Maar de eerste maiskolven die van het land komen….die gaan er altijd in bij mij.

Fulvinezuur voor jouw darmen?

Zoals ik al aangaf heb ik vanuit de jaren dat ik een praktijk had, goede ervaringen opgedaan met fulvinezuur bij allerlei darmproblemen. Vraag er eens naar bij jouw arts/therapeut of het ook bij jou soelaas kan bieden. Goede ervaringen heb ik met een aantal producten van deze firma’s: 
Life Aid, MattisonHumic Solutions en Biocoherence,  maar ongetwijfeld zijn er nog veel meer aanbieders van dit product.

Er bestaat ook nog een ander supplement uit humus voor het darmmicrobioom: humuszuur. Dit is een diep donkerbruine substantie en heeft meer de eigenschap om toxines die door pathogene darmbacterien worden geproduceerd te neutraliseren. Ook zou het bepaalde zware metalen en residuen van bestrijdingsmiddelen kunnen absorberen. Dus vraag altijd een deskundige als je het wilt inzetten: is fulvinezuur of humuszuur voor jou het meest passend?

Meer artikelen over darmgezondheid

Darmgezondheid is complex en kan met zeer veel factoren te maken hebben. Voeding en leefstijl zijn belangrijke factoren. Dat zijn in mijn optiek dan ook, voor je supplementen overweegt, stap 1. Ik schreef er heel veel artikelen over, zoals deze:

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.