"Waarom toch zoveel spreads en soepen in al jouw boeken Rineke?" is een vraag die mij zeer regelmatig gesteld wordt. Dat is niet alleen omdat ik zelf dol ben op soepen en spreads maar omdat het een makkelijke, lekkere en goed vol te houden manier is om aan je gezondheid en vitaliteit te werken. Hieronder 10 redenen waarom. En zeker in het voorjaar, als alles weer de grond uit bruist, is het een prachtige manier om de 'winter blues' wat uit je lijf en brein te jagen.

Tien redenen om veel vaker spreads te maken

1) Het is een van de snelste manieren om iets heel gezonds te maken, wat ook nog eens een streling voor je smaakpapillen is én makkelijk mee te nemen is voor onderweg of op je werk (soep neem je mee in een thermoskan). Het is ook één van de mooiste manieren om veel meer diversiteit in je voedingspatroon te krijgen. Elk seizoen levert immers andere ingrediënten voor je spread/soep. Diversiteit is met stip op 1 de gezondste voedingstip die er is.

2) Met de simpelste spread kun je al veel gezondheidseffecten creëren. Door er bijvoorbeeld wat gefermenteerde (rauwe) zuivel door te verwerken creëer je een probiotische werking voor je darmflora, door knoflook toe te voegen een mooi natuurlijk antibioticum, groene spreads leveren je een shot chlorofyl, specerijen mooie antioxidanten etc.

3)Ze zijn multifunctioneel en op alle momenten van de dag te gebruiken: ontbijt, lunch, diner, als tussendoortje op een crackertje of als borrelhap. Of maak er in een handomdraai weer een lekkere groentesaus van om over rijst, pasta, aardappelen te doen. 

Artisjokkenspread (uit mijn boek Alles draait om je Hormonen) Super smakelijk, super gemakkelijk om te maken en het is direct een mooie manier om je lever en gal te ondersteunen.

4)Zonder grote aanpassingen van je eetpatroon kun je met soepen en spreads een grote boost aan je energie geven. Ze zijn namelijk basisch. Het gros van ons beleg als vleeswaren, kaas en zoet (en ook rest van ons voedsel; granen, soja, suikers, vlees etc) zijn verzurend. Voor onze gezondheid is het van groot belang dat de basis van ons eten basisch is. Lees verder in mijn artikel over een gezonde zuur/basenbalans

5)Je krijgt veel meer vezels en andere waardevolle voedings- en beschermende stoffen binnen, omdat je spelenderwijs je groente-inname verhoogt. Idealiter eten we toch zo’n 350-500 gram groenten per dag. Spreads (en soepen) zijn ideaal om je groente inname te verhogen zonder dat je er echt erg in hebt. Vezels uit groenten en fruit zijn het ultieme voedsel voor een gezonde darmbacterie huishouding. Voldoende groentevezels zijn belangrijk om het risico op een disbalans in je darmen te verlagen. Een gezonde darm is DE basis van je totale gezondheid. En zelfs een hoofdrolspeler wat betreft stemming, psyche en emoties. Lees verder in mijn artikel psychobiotische bacteriestammen.

6)Je eet ook direct veel meer ontstekingsremmend. Nagenoeg alle spreads uit de supermarkt, maar ook vleeswaren en kaas bevatten flink wat omega 6-vetten en vaak ook transvetten. Door de huidige overmaat van omega 6- & transvetten in onze voeding werken deze ontstekingsbevorderend. Door zelf je spreads te maken, wordt je weer baas in eigen buik en kun je het ontstekingsbevorderende vet vervangen door gezonde vetten als Omega 3 en Omega 9 vetten. Zo gooi je geen olie op het 'onstekingsvuur' maar draag je bij aan het 'blussen' ervan. Lees verder in mijn artikel de Omega 3/6 balans

Je eigen vetten kunnen kiezen door je eten zelf te maken: een wereld van verschil voor, zeker je brein- en hormonale gezondheid. Investeer in gezonde vetten in je keuken door biologische koudgeperste olien en vetten als olijfolie, walnootolie, hennepolie, extra virgin kokosolie etc. aan te schaffen en deze te gebruiken in je gerechten. Kant-en-klaar voedsel bevat vooral transvetten, halvarines, margarines, bakboters, zonnebloemolie (Omega 6), palmolie etc. 

7)Het is een prachtige manier om restjes op te maken. We verspillen nog steeds zo’n 30% van al het voedsel dat verbouwd/gekocht wordt. Restjes groente kun je zeer eenvoudig omtoveren tot een groentespread of verwerken in een soepje. Bovendien een prachtige manier om je creativiteit uit te leven.

8) Met een spread maak je in een handomdraai een lekkere, voedzame maaltijdsalade. Meng het bijvoorbeeld met wat overgebleven koude aardappelen. Nog wat groenten, kruiden, kiemen, microgroenten, een eitje of wat noten erover en je hebt een supergezonde lunch of tussendoortje. Koude aardappelen zijn ook nog eens een prachtige bron van resistent zetmeel, zie verder bij boterzuur.

9) Het is een prachtige manier om ook met (on)kruiden uit de natuur te werken. Lekker buiten je eten opscharrelen en daarna verwerken. Voor mij pure ontspanning. Brandnetels, zevenblad, duizendblad, weegbree, daslook etc. zijn heerlijk om in een spread te verwerken. Weet je niet wat je wel/niet kunt plukken en waar je beter wel/niet kunt plukken? Doe dan eens mee aan een wildplukwandeling. Deze worden overal in Nederland wel gehouden. Zie bijvoorbeeld de site van In het wilde weg voor inspiratie.

10) Je kan er gemakkelijk een grote portie van maken en dat invriezen. Zo heb je altijd iets gezonds achter de hand. Ik maak bijvoorbeeld van de tuinbonen hummus direct zo’n 700-800 gram. Als je het neutraal maakt en het in porties invriest kun je elke portie met andere kruiden en specerijen op smaak maken na het ontdooien. Zo heb je elke keer een totaal andere smaaksensatie.

Hummus van tuinbonen (leuk om te weten dat tuinbonen de voorloper-stof van ons gelukshormoon dopamine en schidlklierhormoon zijn?) Als je een flinke portie maakt en invriest kun je het later op smaak maken met kruiden en specerijen. Zo heb je met dezelfde gezonde basis aan ingrediënten telkens een andere smaaksensatie en houd je variatie.

Een paar van mijn favoriete spreads:

Veel meer spreads vind je in mijn boeken, vooral in "Je Brein vitaal', 'Alles draait om je Hormonen' en 'Op weg naar meer energie'.

Als je deze spreads dan ook nog eens met gezonder brood of crackers eet (met een lage Glycemische Lading) dan maak je flinke stappen voor een gezonder gewicht, gezondere darmen en meer vitaliteit. Zie ook het weetje overgewicht hoe belangrijk een stabiele bloedsuiker is voor een gezond gewicht, een gezond brein en gezonde hormonen. Zie verder mijn boek 'je brein vitaal'.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.