Fermentatie is zo oud als de mensheid. Er zijn talloze volkeren met hun eigen specifiek fermentatie producten, van gefermenteerde thee, bonen, bier, wijn, kikkererwten of vissaus. Aan fermentatie worden veel gezonde eigenschappen toegedicht.
(W)eetjes
Kefir wordt ook wel de ‘champagne onder de melk’ genoemd, of de ‘drank van de 100-jarigen’. Kefir is een zogenoemd probioticum, een voedingsmiddel dat kant-en-klare goedaardige bacteriën en andere micro-organismen bevat.
Soms is een spastische darm, jicht, depressie, slaapprobleem een fructose probleem.
Omega 6 (in bijvoorbeeld zonnebloemolie) en omega 3 (in bijvoorbeeld lijnzaadolie) moeten, om ze te kunnen benutten, via allerlei stapjes worden omgezet in de prostaglandines die ons gezond moeten houden.
De enige reden waarom vissen omega 3 (EPA/DHA) bevatten, is omdat ze algen eten die hier rijk aan zijn. Dus als wij algenoliecapsules gebruiken in plaats van visolie, dan is dat toch een veel beter idee?
“Wat? Gebruik jij supplementen? Maar jij gaat toch uit van de kracht van voeding?” Dit soort reacties hoor ik vaak wanneer ik iets uitleg over supplementen.
Fyto-oestrogenen, ofwel plantaardige oestrogenen, komen in zeker 300 plantaardige voedingsmiddelen voor. Ze dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans bij zowel man als vrouw.
Of biologisch nu wel of niet gezonder is, blijft een welles-nietes discussie. Waar het ene onderzoek aangeeft dat er veel meer vitamines, mineralen en sporenelementen in biologisch voedsel zitten, zegt het andere onderzoek dat het niets uitmaakt.
De publieke opinie over de gezondheid van bepaalde voedingsmiddelen verandert regelmatig. Wat eerst bejubeld wordt, wordt soms later verguisd – en andersom. Zo ook met granen: jarenlang zijn ze de hemel in geprezen, anno nu zijn er ook wetenschappers en stromingen die graan als oorzaak van nagenoeg alle hedendaagse ziektebeelden zien. Hoe zit dat?
Uitzieken en echt je bed inkruipen zonder de griep te onderdrukken met paracetamol of iets dergelijks blijft natuurlijk de perfecte manier. Je lichaam verhoogt immers de temperatuur om van het virus af te komen.En je eetlust wordt niet voor niks flink onderdrukt zodat je geen energie hoeft te besteden aan de vertering van voedsel. En niets beter dan slapen, slapen, slapen. Ook een perfecte manier om je immuunsysteem het onderste uit de kast te laten halen.
We worden gelukkig steeds ouder, maar helaas niet altijd zonder gebreken. Sterker nog, de leeftijd waarop we onze eerste chronische klacht ontwikkelen, wordt steeds lager.
Onbewerkte of niet verhitte honing bevat ongelooflijk veel enzymen, antioxidanten, vitamines, mineralen en sporenelementen. Het wordt gezien als het meest ‘energiedichte’ voedsel.
Het mediterrane voedingspatroon hoef je jezelf niet te onthouden omdat het niet lekker of te bewerkelijk zou zijn. Mijns inziens is het een eetpatroon dat je smaakpapillen elke maaltijd weer streelt en erg eenvoudig op tafel te zetten is.
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.