Niet een virus, maar een verzwakt immuunsysteem is de grootste bedreiging voor onze gezondheid, aldus een krantenartikel. Een open deur natuurlijk. Want om chronische ziekten tegen te gaan ben je ook geheel afhankelijk van een goed werkend immuunsysteem. Toch hebben bijna 10 miljoen Nederlanders 1 of meer chronische aandoeningen. Bij het gros spelen (stille) ontstekingen een rol. De hoogste tijd om mensen te vertellen dat ze aan hun immuuncapaciteit kunnen werken. Dat geldt voor iedereen: jong en oud, ziek en […]
(W)eetjes
Niet een virus maar een verzwakt immuunsysteem is de grootste bedreiging voor onze gezondheid, aldus een krantenartikel. Een open deur natuurlijk. Om chronische ziekten tegen te gaan zijn we immers ook geheel afhankelijk van een goed werkend immuunsysteem. Bijna 10 miljoen Nederlanders hebben 1 of meer chronische aandoeningen. Bij het gros spelen (stille) ontstekingen een rol. De hoogste tijd om mensen te vertellen dat ze aan hun immuun capaciteit kunnen werken. Dat geldt voor iedereen, jong & oud, ziek en […]
Los van het feit dat voeding letterlijk warm of koud kan zijn, kennen we ook de term 'verwarmend voedsel'. Volgens de Ayurveda kan voedsel een verwarmende, verkoelende of neutrale uitwerking hebben. Vooral voor mensen met een uitgeputte spijsvertering kan het belangrijk zijn hier meer over te weten. En voor mensen die het juist veel te warm hebben, kan het raadzaam zijn om uit te proberen of verkoelend voedsel soelaas biedt. In dit artikel staan we stil bij de voor- en […]
Wat goed is voor de bodem en de aarde is ook goed voor de mens. Wij eten immers wat de aarde ons biedt. En wij zijn ook ‘wat ons eten at’. Des te gezonder de bodem en de omgeving van ons voedsel, des te beter dat voedsel onze gezondheid in goede banen kan leiden. Rode klaver is in dit opzicht een bijzondere topper voor mens & aarde.
Tijdens iedere wandellezing sta ik er even bij stil om aan de groep te vertellen waar de plant van oudsher voor werd ingezet. Volgens een mythe werd de plant door de aartsengel aanbevolen aan een monnik om ons te behoeden voor plagen. Heeft het ons in de tegenwoordige tijd ook nog iets te brengen?
Ik ben fan van oude granen. Met mate zouden ze een prachtig en voedzaam plekje kunnen hebben in een gezond voedingspatroon. Ook rogge is één van mijn favorieten. Prachtig om te zien ook. Dit prachtige plaatje in de avondzon zette me aan om rogge even in het zonnetje te zetten.
Spreads zijn simpel te maken, super lekker en bij alle maaltijden en als tussendoortje te gebruiken. Tien redenen om tongstrelende spreads te maken als je voor je gezondheid & vitaliteit gaat. Zeker in de lente als er zoveel lekkers de grond uit bruist.
Ziekte zetelt in je darm. Dat hebben de oude geneesheren duizenden jaren gezegd. Inmiddels kijkt ook de huidige geneeskunde weer veel vaker naar de darm als oorzakelijke bron van ziekte. Een disbalans in je darmen kan heel wat gevolgen hebben. Van nagenoeg alle chronische, (neuro)degeneratieve en auto-immuunziekten wordt inmiddels aangenomen dat er een link is met de darmgezondheid. Maar wat is een dysbiose precies, wat zijn de oorzaken en gevolgen ervan en vooral: wat kun je eraan doen om het […]
Een hype waar menigeen zijn toevlucht toe neemt om kilo’s kwijt te raken en zijn stofwisseling te resetten? Bejubeld om zijn voordelen? Of kleven er ook nadelen aan?
In dit artikel neem ik je mee in de analogie tussen de bodem, jouw darmen en je brein. De bodem waarop je eten groeit, en je darmen zijn dé hoofdrolspelers als het gaat om onze breinvitaliteit en veerkracht. Beide hebben ongelooflijk veel invloed op ons brein, of het nu gaat om stressbestendigheid, stemming of levenskwaliteit. In dit artikel vind je volop tips hoe je met mes en vork aan beide bodems tegelijk kunt werken. Op het eind doe ik graag […]
We staan te boek als een gelukkig land. Toch zijn er steeds meer mensen die te maken krijgen met depressies. Lees hier mijn (w)eetje over de relatie tussen depressies en voeding.
In de traditionele Mediterrane keuken is goede olijfolie niet alleen een ingrediënt dat bij nagenoeg elke maaltijd wordt gebruikt en hun belangrijkste bron van vet is, het lijkt ook steeds duidelijker te worden dat dit één van de factoren is waardoor het met stip op 1 staat om het risico op chronische ziekten te voorkomen. Maar let op: deze credits gelden alleen voor goede, koudgeperste extra virgin olijfolie. Lange tijd kreeg rode wijn deze eer, maar het lijkt toch ook […]
Wie te maken heeft met terugkerende ontstekingen (denk aan blaasontstekingen, holte ontstekingen, bronchitis etc.) of met chronische ontstekingsziekten, heeft vaak te maken met het fenomeen biofilms. Het zou goed zijn om te weten dat we in deze situaties vaak te maken hebben met de 'biofilm truc' van ziekmakende micro-organismen als schimmels, virussen, bacteriën, gisten en parasieten. 'Anti-biofilm voeding' kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen en mogelijk ook opruimen van deze biofilms.
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.