Koolhydraten: ze nemen een groot deel van het Westerse voedingspatroon in. Bij het ontbijt, de lunch, het avondeten en nagenoeg al onze tussendoortjes zijn ze er. Zoveel dat sommige mensen er mogelijk klachten van krijgen en ze in de ban doen. Ze gaan voor koolhydraatarm, ketogeen of Paleo. Terecht? In dit artikel zoomen we in op het verschil tussen langzame en snelle koolhydraten. Wat voor invloed hebben snelle koolhydraten (en daardoor chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels) voor je brein, je gewicht en jouw hormoonbalans? En wat is de rol van langzame koolhydraten hierin?
(W)eetjes
Voldoende galaanmaak is nodig om vetten te kunnen verteren. Dat is iets waar menig mens van op de hoogte is. Maar er zijn veel meer lichaamsprocessen afhankelijk van een gezonde galaanmaak. 1 op de 5 mensen krijgt in zijn leven de diagnose galklachten/galstenen. Mogelijk zijn er veel meer mensen die er last van hebben zonder het te weten. Wat kun je doen met voeding & leefstijl? Dat is veel, heel erg veel zelfs.
Toegeven, ik ben een beetje bevooroordeeld wat betreft dit kruid. Voor mij is het een van de lekkerste kruiden uit de Mediterrane keuken waar ik regelmatig gebruik van maak. Wat een aroma en smaak genereert dit kruid, zelfs in een pannenkoek.
Gezonde darmbacteriën zijn de grootste producent van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn de boodschapperstoffen die de communicatie tussen al onze hersenneuronen mogelijk moet maken. Men gaat ervan uit dat informatie vanuit 100 miljard neuronen via 1.000.000.000.000.000 (geen typefout) synapsen naar alle delen van je brein gestuurd worden.
Misschien een combinatie van woorden waarvan je denkt: wat hebben die twee nou met elkaar te maken? Nou, eigenlijk heel veel. Het is eigenlijk vreemd dat we niet veel vaker worden gewezen op het belang van een gezonde maag(zuur)functie bij klachten van het brein.
Een van mijn favoriete vervangers voor rijst: waarom voeding van ver halen als er op Nederlandse bodem zo’n lekkere vervanger als gerst groeit? Met ook nog een paar unieke eigenschappen voor onze gezondheid.
Net als onze andere neurotransmitters is serotonine bij ongelooflijk veel processen betrokken. In dit artikel gaan we vooral in op de rol van serotonine bij chronische pijn.
De oermens lijkt van oorsprong vooral divertariër te zijn: we aten alles wat eetbaar en voorhanden was. We hadden simpelweg geen andere keuze. Hij at niet per definitie veel dierlijke eiwitten óf veganistisch. Soms had vlees een groter aandeel in het voedingspatroon, maar soms ook juist niet.
Los van de fijne eigenschappen als bindmiddel is kuzu ook een typisch voorbeeld van hoe je voeding als medicijn kunt gebruiken. Het heeft namelijk heilzame eigenschappen op je darmen, brein en bloeddruk.
Elk jaar zaai ik wat zaden van deze vlinderbloemige plant op een warm plekje in mijn tuin. Prachtig om te zien en een heerlijk aroma. Vooral de gekiemde zaden zijn een favoriete kiemgroente van mij. En zo maak ik ook direct gebruik van de mooie heilzame eigenschappen.
Een gezonde Omega 3/6 balans: wordt wereldwijd erkend als een cruciale factor voor onze gezondheid (zeker voor ons brein, zelfs van ongeboren baby’s). De disbalans, die bijna standaard het gevolg is van het Westerse eetpatroon, wordt gelinkt aan vele (zoniet bijna alle) chronische ziektebeelden.
De meeste dieren maken zelf vitamine C aan en wanneer zij gestrest zijn, is dat wel vier tot tien keer meer dan in rust. Ook mensen hebben veel meer vitamine C nodig in stressvolle periodes. Mensen kunnen echter zelf geen vitamine C aanmaken en zijn aangewezen op hun voeding, maar het valt niet mee om die hoeveelheid uit je voeding te halen. Daarom: weet wat je eet!
Vrije radicalen spelen een rol bij het ontstaan van allerlei ziekten en vervroegde verouderingsprocessen, zoals hart- en vaataandoeningen, atherosclerose, diabetes, Alzheimer, dementie, allergieën en feitelijk alle ontstekingen. Ze worden onder normale omstandigheden door antioxidanten verwijderd. Maar juist die antioxidanten zitten steeds minder in ons voedsel.
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.