(W)eetjes van Rineke Dijkinga

Goed voor je spijsvertering

Voedingsadviezen bij een reinigingskuur

Voedingsadviezen bij een reinigingskuur

Darmen, Spijsvertering

Begin je aan een reinigingskuur dan heeft dit alleen zin als je je voeding en leefwijze aanpast. Alleen dan geef je je lichaam de kans om afvalstoffen af te voeren. Er zijn zeer veel soorten van ‘detoxkuren’.

Meer (w)eten
Reiniging

Reiniging

Darmen, Spijsvertering

Ruim 2,5 duizend jaar geleden wees Hippocrates, ‘vader van de geneeskunst', ons al op het belang van reiniging van onze ‘lichaams-vochten’. Totaal circuleert er ca. 9 liter in ons lichaam.

Meer (w)eten
Kiemen

Kiemen

Celbescherming, Hart en vaten, Spijsvertering

Hoe druk je op sommige dagen ook bent, hoe weinig tijd je ook kunt vrijmaken voor gezond eten… kiemen kunnen altijd. Ik vind alleen het zien ontstaan van de kiemen al een feest op zich. Wat een groeikracht binnen een paar dagen!

Meer (w)eten
Voeding bij ontstekingen

Voeding bij ontstekingen

Celbescherming, Darmen, Hormonen, Ontstekingen, Spijsvertering

Er zijn grofweg twee vormen van ontstekingen: de klassieke ontsteking (die gepaard gaat met roodheid, hitte, zwelling, pijn en functieverlies) en de stille ontsteking (ook wel de laaggradige of koude ontsteking genoemd).

Meer (w)eten
Melk: gezond of ongezond?

Melk: gezond of ongezond?

Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen, Ontstekingen, Spijsvertering

Melk heeft nooit een groot aandeel gehad in onze ‘oervoeding’ als volwassene, net als granen, soja en peulvruchten. Dit betekent dat ons lichaam eigenlijk nog steeds niet goed met deze voedingsmiddelen om kan gaan. Vooral omdat het bovenmatig in het gemiddelde voedingspatroon voorkomt.

Meer (w)eten
Fytinezuur

Fytinezuur

Darmen, Spijsvertering

Bij het horen van fytinezuur schieten inmiddels veel mensen in de stress. Daarom enige nuancering omtrent noten/granen en fytinezuur.

Meer (w)eten
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.

Mooi Eten Bookazine Rineke Dijkinga

Klik hier  voor meer informatie over dit bookazine

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Als u medicijnen gebruikt, raadpleeg altijd een deskundige voor u grote veranderingen doorvoert op het gebied van voeding en leefstijl.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Factoren als ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) voldoende slaap, zingeving zijn even belangrijke pijlers.
  • Een gezonde spijsvertering (waaronder maag, darmen, lever, alvleesklier) bepaalt of je voedsel ook daadwerkelijk kunt verteren en benutten. Ook vVoeding die als heel gezond te boek staat is gezond als je het kunt verteren. "Niet wat je eet maar wat je verteert, komt je ten goede" is een eeuwenoude wijsheid.
  • Informatie over voedingsstoffen kunnen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel zijn van een dagelijks gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Zie verder eerste bullet.
  • Op deze website wordt geen specifieke voedselstroming gevolgd. Er wordt uitgegaan van een breed palet aan voedingstoffen. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet toepasselijk bij specifieke diëten die groepen voedingsmiddelen uitsluiten.