(W)eetjes van Rineke Dijkinga
Goed voor je spijsvertering

Alvleesklier, 12 praktische tips om deze te ondersteunen
Hoe klein ie ook is, wat regelt onze alvleesklier (pancreas) veel als het om onze vitaliteit, hormonale gezondheid en spijsvertering gaat.

Boterzuur uit vezels & de rol van resistent zetmeel
Eet veel meer vezels zodat je darmbacteriën meer boterzuur maken. Het zou eigenlijk het standaard advies moeten zijn voor iedereen die gezond oud wil worden. Het lijkt een van de geheimen te zijn van de gezonde 100 jarigen in de zogenaamde Blauwe Zones (11). Ook voor mensen die klachten hebben of preventief met voeding en leefstijl aan de slag willen, is kennis over boterzuur belangrijk. De ene vezel is echter de andere niet. Uit de ene vezel maak je meer boterzuur aan dan uit de andere. Bovendien zijn er naast boterzuur nog veel meer gezondheidsbevorderende stoffen die uit vezels aangemaakt moeten worden. Hier focussen we even op boterzuur. Laat ons eerst kijken: wat is boterzuur eigenlijk? Wat doet het dan voor onze gezondheid? En vooral: hoe kunnen we zorgen dat we dagelijks die vezels eten die onze darmbacteriën nodig hebben voor de aanmaak ervan.

Zuur-basebalans
‘Base is leven, zuur is dood’, aldus een Duits tijdschrift in 2014. Ook al slaat bij veel mensen de zuur-basebalans door naar te zuur, toch is dit wel erg kort door de bocht. Zuren in je voeding zijn net zo belangrijk voor je gezondheid als basen. Het gaat om de balans. Beide heb je nodig om alle lichaamsprocessen uit te kunnen voeren. Het zuur/base evenwicht is een belangrijke voorwaarde om fit en vitaal door het leven gaan.

Fermenteren, gewoon weer leren
Fermentatie is zo oud als de mensheid. Er zijn talloze volkeren met hun eigen specifiek fermentatie producten, van gefermenteerde thee, bonen, bier, wijn, kikkererwten of vissaus. Aan fermentatie worden veel gezonde eigenschappen toegedicht.

Kefir, wat is het en hoe kun je het maken?
Kefir wordt ook wel de ‘champagne onder de melk’ genoemd, of de ‘drank van de 100-jarigen’. Kefir is een zogenoemd probioticum, een voedingsmiddel dat kant-en-klare goedaardige bacteriën en andere micro-organismen bevat.

Voedingssupplementen, wenselijk of weggegooid geld?
“Wat? Gebruik jij supplementen? Maar jij gaat toch uit van de kracht van voeding?” Dit soort reacties hoor ik vaak wanneer ik iets uitleg over supplementen.

Schildklier, voedingadvies & leefstijl bij een te lage activiteit
Een klein orgaan met grote gevolgen als het niet goed functioneert. Het regelt echt van alles: het zorgt voor een optimale temperatuur, de energie aanmaak op cel-niveau, de pompkracht van ons hart, de werking van ons zenuwstelsel, onze warmteproductie, de ontwikkeling en hersenwerking, de snelheid van ons metabolisme (stofwisseling), de groeisnelheid bij kinderen etc.

Suikers
Vanuit onze oergenen bekeken, is het niet zo vreemd dat we gek zijn op suiker. Suikers in de nazomer (in fruit en honing) waren namelijk het seintje dat de herfst en winter voor de deur stonden.

Slaap je gezond en slank(er)
Slaap wordt vaak ons beste en goedkoopste medicijn genoemd. Slechte slapers hebben verhoogde risico’s op allerlei klachten, zoals: overgewicht, hypertensie, diabetes, hartklachten etc. Slecht slapen, ook al op jonge leeftijd, is langzamerhand een serieus geozondheids probleem aan het worden. Los van leefstijlveranderingen is ook voeding een belangrijk aspect om tot een betere slaapkwaliteit te komen.

Zelftesten
Soms zijn er kwalen of ongemakjes die moeilijk te duiden zijn. Ook laboratorium onderzoek geeft niet altijd uitsluitsel. Deze zelftesten geven mogelijk wat meer inzicht in uw situatie. Het mag duidelijk zijn dat ze absoluut niet bedoeld zijn als diagnose middel, noch voor mensen bij wie een chronische ziekte de oorzaak is. Hiervoor dient u zich te wenden tot uw arts.

Overgewicht in relatie tot de oermens
Om iets van overgewicht en de hormonale verstoringen die het met zich meebrengt te begrijpen, is het belangrijk om een aantal zaken te weten. Voeding en beweging zijn hele belangrijke pijlers voor een gezond gewicht. Maar er is meer, veel meer wat je zou moeten weten om een 'chronisch gezond(er)" gewicht te hebben, te houden of te verkrijgen. Overgewicht en de gevolgen ervan vormen vooral een grote vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Althans, als je (hormonale) gezondheid je lief is.

Voedingsadviezen bij Osteoporose
Vanaf ons 35-ste jaar neemt onze botdichtheid af: er wordt dan meer botmassa afgebroken dan er wordt aangemaakt. Hoe groot deze afbraak is, is grotendeels afhankelijk van onze voeding en leefwijze.

Asperges
Bijna iedereen weet wel van de vocht afdrijvende werking van asperges (o.a. door de hoeveelheid Kalium). Maar er zijn nog een aantal leuke en interessante dingen om te weten over deze smakelijke en gezonde groente.

LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.

Klik hier voor meer informatie over dit bookazine