(W)eetjes van Rineke Dijkinga

Goed voor je spijsvertering

Natuurwetten wijzen ons de gezonde weg

Natuurwetten wijzen ons de gezonde weg

Aarde, Darmen, Spijsvertering

Hoe regelt de natuur het eigenlijk zelf als het gaat om veerkracht? Als we daar (weer) kennis van nemen, kan onze kennis over het leven, ons welzijn en onze gezondheid met grote sprongen toenemen. Wij zijn immers gewoon een radertje in het grote ecosysteem van de aarde. Wetten van de natuur, wijzen ons daarom de weg naar kennis van het leven én onze gezondheid/ veerkracht. De bodem is in alle opzichten de basis onder ons bestaan, ons welzijn en onze gezondheid. In dit artikel neem ik je mee in een aantal bodemwetten en leg ik van daaruit de link naar onze darmgezondheid.

Meer (w)eten
Omega 7 vetzuren voor happy hormonen en meer

Omega 7 vetzuren voor happy hormonen en meer

Hormonen, Ontstekingen, Spijsvertering

De prachtige duindoornbessen op ons land, met volop Omega 7 vetzuren, zetten mij aan tot het schrijven van dit artikel. Wat heeft Moeder Natuur toch een fantastisch arsenaal aan gezonde en lekkere ingredienten. En wat kan menig mens daar toch baat bij hebben. Zeker als je hormonen, huid en/of slijmvliezen niet in balans zijn. In dit artikel de ins en outs van Omega 7 vetzuren die in duindoorn voorkomen.

Meer (w)eten
Kruidenbitters, oude of juist moderne huismiddeltjes?

Kruidenbitters, oude of juist moderne huismiddeltjes?

Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen, Ontstekingen, Spijsvertering

Voor je je gaat zitten verlekkeren: ik bedoel niet die mierzoete kruidenbittertjes die je als aperitiefje voor (of als digestief na) de maaltijd in een borrelglas drinkt. Ik bedoel die bittere, die je vlak voor de maaltijd gebruikt om je spijsvertering even wakker te schudden zodat je spijsvertering verbetert, je maag beter verteert en je verzadigingshormonen beter functioneren zodat je niet overmatig gaat eten? Het zijn eeuwenoude huismiddelen. Kunnen ze inderdaad van nut zijn of is het gewoon een oud volksgeloof?

Meer (w)eten
Paardenbloem, dé topper voor een gezonde spijsvertering?

Paardenbloem, dé topper voor een gezonde spijsvertering?

Brein, Darmen, Hormonen, Spijsvertering

In mijn jeugd speurde ik de omgeving altijd af naar de mooiste en lekkerste paardenbloemen voor mijn konijnen. Nu doe ik dat nog steeds, maar dan voor onszelf. Er zijn steeds minder bittere voedingsmiddelen in ons eetpatroon. De eenzijdige combi van zoet, vet en smaakversterkers in het gemiddelde eetpatroon maakt dat we bitter ook steeds minder waarderen. Daarom zijn veel groentes zo veredeld dat ze minder bitter zijn. En toch....bittere stoffen zijn onmisbaar om ons spijsverteringsvuurtje brandend te houden. Paardenbloem wakkert vooral het vuurtje van je lever/gal systeem aan. Je hormonen, brein en darmen zullen je dankbaar zijn. Sla je slag in de gratis supermarkt van Moeder Natuur om dit pareltje regelmatig te verzamelen. In zachte winters is ie zelfs het hele jaar te verzamelen. 

Meer (w)eten
Vezels, vezels, vezels voor je brein

Vezels, vezels, vezels voor je brein

Brein, Darmen, Ontstekingen, Spijsvertering

Begin 2022 was de Indiase yogi en spreker Sadghuru in Nederland om aandacht te vragen voor de toenemende ‘bodemuitsterving’. De politiek zou volgens hem aandacht moeten hebben voor drie dingen: “De bodem, de bodem en de bodem.” Die vormt de fundering van al het leven op aarde. Wij hebben in toenemende mate te maken met ‘darmmicrobioomuitsterving’. Daarom zouden wij het ook over drie dingen moeten hebben: ”vezels, vezels, vezels." Zeker als je je brein optimaal gezond wilt houden

Meer (w)eten
Warm & verwarmend voedsel

Warm & verwarmend voedsel

Bloedsuikerspiegel, Darmen, Spijsvertering

Los van het feit dat voeding letterlijk warm of koud kan zijn, kennen we ook de term 'verwarmend voedsel'. Volgens de Ayurveda kan voedsel een verwarmende, verkoelende of neutrale uitwerking hebben. Vooral voor mensen met een uitgeputte spijsvertering kan het belangrijk zijn hier meer over te weten. En voor mensen die het juist veel te warm hebben, kan het raadzaam zijn om uit te proberen of verkoelend voedsel soelaas biedt. In dit artikel staan we stil bij de voor- en nadelen van warm & koud voedsel. En bij verwarmend & verkoelend voedsel.

Meer (w)eten
Engelwortel

Engelwortel

Brein, Hormonen, Spijsvertering

Tijdens iedere wandellezing sta ik er even bij stil om aan de groep te vertellen waar de plant van oudsher voor werd ingezet. Volgens een mythe werd de plant door de aartsengel aanbevolen aan een monnik om ons te behoeden voor plagen. Heeft het ons in de tegenwoordige tijd ook nog iets te brengen?

Meer (w)eten
Spreads, tien redenen om ze vaak te maken

Spreads, tien redenen om ze vaak te maken

Aarde, Darmen, Ontstekingen, Spijsvertering

Spreads zijn simpel te maken, super lekker en bij alle maaltijden en als tussendoortje te gebruiken. Tien redenen om tongstrelende spreads te maken als je voor je gezondheid & vitaliteit gaat. Zeker in de lente als er zoveel lekkers de grond uit bruist.

Meer (w)eten
Disbalans in je darmen

Disbalans in je darmen

Brein, Celbescherming, Darmen, Spijsvertering


Meer (w)eten
Voeding en depressies

Voeding en depressies

Bloedsuikerspiegel, Brein, Celbescherming, Darmen, Ontstekingen, Spijsvertering

We staan te boek als een gelukkig land. Toch zijn er steeds meer mensen die te maken krijgen met depressies. Lees hier mijn (w)eetje over de relatie tussen depressies en voeding.

Meer (w)eten
Biofilms

Biofilms

Darmen, Ontstekingen, Spijsvertering

Wie te maken heeft met terugkerende ontstekingen (denk aan blaasontstekingen, holte ontstekingen, bronchitis etc.) of met chronische ontstekingsziekten, heeft vaak te maken met het fenomeen biofilms. Het zou goed zijn om te weten dat we in deze situaties vaak te maken hebben met de 'biofilm truc' van ziekmakende micro-organismen als schimmels, virussen, bacteriën, gisten en parasieten. 'Anti-biofilm voeding' kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen en mogelijk ook opruimen van deze biofilms.

Meer (w)eten
Galaanmaak, galklachten en galstenen

Galaanmaak, galklachten en galstenen

Bloedsuikerspiegel, Darmen, Hart en vaten, Hormonen, Spijsvertering

Voldoende galaanmaak is nodig om vetten te kunnen verteren. Dat is iets waar menig mens van op de hoogte is. Maar er zijn veel meer lichaamsprocessen afhankelijk van een gezonde galaanmaak. 1 op de 5 mensen krijgt in zijn leven de diagnose galklachten/galstenen. Mogelijk zijn er veel meer mensen die er last van hebben zonder het te weten. Wat kun je doen met voeding & leefstijl? Dat is veel, heel erg veel zelfs.

Meer (w)eten
Maag en breinvitaliteit

Maag en breinvitaliteit

Brein, Darmen, Spijsvertering

Misschien een combinatie van woorden waarvan je denkt: wat hebben die twee nou met elkaar te maken? Nou, eigenlijk heel veel. Het is eigenlijk vreemd dat we niet veel vaker worden gewezen op het belang van een gezonde maag(zuur)functie bij klachten van het brein.

Meer (w)eten
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.

Mooi Eten Bookazine Rineke Dijkinga

Klik hier  voor meer informatie over dit bookazine

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Als u medicijnen gebruikt, raadpleeg altijd een deskundige voor u grote veranderingen doorvoert op het gebied van voeding en leefstijl.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Factoren als ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) voldoende slaap, zingeving zijn even belangrijke pijlers.
  • Een gezonde spijsvertering (waaronder maag, darmen, lever, alvleesklier) bepaalt of je voedsel ook daadwerkelijk kunt verteren en benutten. Ook vVoeding die als heel gezond te boek staat is gezond als je het kunt verteren. "Niet wat je eet maar wat je verteert, komt je ten goede" is een eeuwenoude wijsheid.
  • Informatie over voedingsstoffen kunnen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel zijn van een dagelijks gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Zie verder eerste bullet.
  • Op deze website wordt geen specifieke voedselstroming gevolgd. Er wordt uitgegaan van een breed palet aan voedingstoffen. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet toepasselijk bij specifieke diëten die groepen voedingsmiddelen uitsluiten.