(W)eetjes van Rineke Dijkinga

Goed voor je hormonen

Soja, gezond of niet?

Soja, gezond of niet?

Aarde, Brein, Hormonen

Soja staat al geruime tijd in de belangstelling: Is soja gezond of niet? In dit artikel geef ik je mijn visie op soja.

Meer (w)eten
Eiwitten & aminozuren

Eiwitten & aminozuren

Aarde, Brein, Hormonen

Eiwitten & aminozuren bepalen de kwaliteit van je leven, wordt wel eens gezegd. Je zou het eiwit kunnen zien als een ketting en de aminozuren als de kralen van de ketting.

Meer (w)eten
Jodium

Jodium

Aarde, Brein, Celbescherming, Hormonen

Iedereen kent jodium en de meeste mensen weten dat jodium zo belangrijk is voor de schildklier en de stofwisseling. Krop (struma) is een van de duidelijkste signalen dat er een tekort is. Maar er zijn veel meer signalen dat er mogelijk een tekort aan jodium in het lichaam is.

Meer (w)eten
Voedingsadviezen bij migraine

Voedingsadviezen bij migraine

Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen, Hormonen

Er zijn zeer veel uiteenlopende oorzaken van migraine. Er zijn in de literatuur ruim 170 vormen van hoofdpijn/migraine beschreven. Los van de diverse oorzaken, denk aan: stress, tekorten aan voedingsstoffen,...

Meer (w)eten
Voedingsadviezen bij een te hoge bloeddruk

Voedingsadviezen bij een te hoge bloeddruk

Bloedsuikerspiegel, Celbescherming, Hart en vaten, Hormonen

Onze bloeddruk is van allerlei factoren afhankelijk. Vandaar dat een eenduidige aanleiding voor een te hoge bloeddruk niet altijd vast te stellen is. In 95% van de gevallen wordt zelfs de oorzaak niet gevonden. Ruim 30% van de Nederlandse volwassenen kampt met een te hoge bloeddruk. Wat de oorzaak ook is: bepaalde eet- en leefgewoonten kunnen een positieve invloed op onze bloeddruk hebben.

Meer (w)eten
Cholesterol te hoog?

Cholesterol te hoog?

Bloedsuikerspiegel, Celbescherming, Darmen, Hormonen

Een verhoogd cholesterol is voor velen een medisch dilemma.

Meer (w)eten
Cholesterol

Cholesterol

Celbescherming, Hormonen, Ontstekingen

Cholesterol op zich is geen ‘foute’ stof. Er zijn veel onderzoeken die uitwijzen dat noch cholesterol, noch verzadigd vet hart- en vaatziekten veroorzaken. Sterker nog, er zijn honderden onderzoeken waaruit blijkt dat juist een te laag cholesterol onwenselijk is.

Meer (w)eten
Voeding bij ontstekingen

Voeding bij ontstekingen

Celbescherming, Darmen, Hormonen, Ontstekingen, Spijsvertering

Er zijn grofweg twee vormen van ontstekingen: de klassieke ontsteking (die gepaard gaat met roodheid, hitte, zwelling, pijn en functieverlies) en de stille ontsteking (ook wel de laaggradige of koude ontsteking genoemd).

Meer (w)eten
Waarom is een ei gezond?

Waarom is een ei gezond?

Aarde, Celbescherming, Hart en vaten, Hormonen

Misschien leuk om te weten wat er zo gezond is aan een eitje? In dit artikel lees je wat het regelmatig eten van een (biologisch) eitje voor je gezondheid kan doen.

Meer (w)eten
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.

Mooi Eten Bookazine Rineke Dijkinga

Klik hier  voor meer informatie over dit bookazine

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Als u medicijnen gebruikt, raadpleeg altijd een deskundige voor u grote veranderingen doorvoert op het gebied van voeding en leefstijl.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Factoren als ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) voldoende slaap, zingeving zijn even belangrijke pijlers.
  • Een gezonde spijsvertering (waaronder maag, darmen, lever, alvleesklier) bepaalt of je voedsel ook daadwerkelijk kunt verteren en benutten. Ook vVoeding die als heel gezond te boek staat is gezond als je het kunt verteren. "Niet wat je eet maar wat je verteert, komt je ten goede" is een eeuwenoude wijsheid.
  • Informatie over voedingsstoffen kunnen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel zijn van een dagelijks gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Zie verder eerste bullet.
  • Op deze website wordt geen specifieke voedselstroming gevolgd. Er wordt uitgegaan van een breed palet aan voedingstoffen. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet toepasselijk bij specifieke diëten die groepen voedingsmiddelen uitsluiten.