Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het belang van voeding en leefstijl voor de gezondheid van ons brein, met speciale nadruk op de rol die onze darmen hierin spelen. De darmen worden vaak aangeduid als het tweede brein, maar recente inzichten tonen aan dat er een voortdurende communicatie is tussen de darmen en het brein. Opmerkelijk is dat de darmen negen keer zoveel informatie naar het brein sturen dan andersom. Wie weet kan het leiden tot een heroverweging, waarbij […]
(W)eetjes
Goed voor je hart en vaten
Wij zijn de gastheer van een heel leger aan microben. In dit artikel gaat het over onze darmmicroben, met een duur woord onze darmmicrobiota. Dit is de verzameling bacteriën, virussen, schimmels en oerbacterië die kost en inwoning hebben in onze darmen. Het is bijzonder hoe wij als gastheer van deze darmbewoners 24/7 intens in dialoog zijn, zonder dat we het vaak weten of merken. Wij beïnvloeden onze microben met onze voeding en leefstijl en zij beïnvloeden onze totale gezondheid (van […]
Een ode aan de brandnetel. Door menigeen verguisd maar eigenlijk zouden we hem wat meer mogen bejubelen. En onderdeel mogen laten zijn van een heerlijk, divers, gezond en voedzaam bordje eten.
In dit artikel gaat het over flatologie: de kennis achter winderigheid. Het is geen onderwerp waar we het graag over hebben, maar wel een belangrijk onderwerp. Zo 14-22 winden per dag laten kan betekenen dat je voldoende vezels eet, waardoor jouw darmbacteriën hard voor jouw gezondheid aan het werk zijn. Wie weet zouden we daarom moeten zeggen: “Als je winderig bent, eet je zoals het voor je gezondheid en je darmbacteriën zou moeten.”
Een onderwerp waar veel wetenschappers vanuit de landbouw, gezondheidszorg, voedingsindustrie, microbiologie en voedingswetenschap hun pijlen op richten. Zouden we de resistent zetmeel adequaat inzetten in onze dagelijkse voeding, dan verlaagt het mogelijk onze risico’s op diabetes, darmkanker en overgewicht en alle ziektebeelden die deze in hun kielzog mee slepen. Maar is het de nieuwe ‘haarlemmerolie’ of is het bittere noodzaak om het weer te eten? De hoogste tijd om er meer over te weten en, wat mij betreft, het weer […]
Ons totale hormoonsysteem met al zijn functies, kun je een beetje vergelijken met een orkest met veel verschillende orkestleden, instrumenten, een dirigent en een directeur van het concertgebouw.
Lijnzaad een prachtig gewas voor de bodem, de biodiversiteit en mooie landschappen. Maar ook van niet te onderschatten waarde voor gezonde darmen, darmslijmvliezen en onze hormoonbalans. Wat je zou moeten weten over lijnzaad voor je gezondheid en wat je er wel en niet mee doet in je gerechten.
Het getal van de BMI (Body Mass Index) wordt vaak gebruikt als dé mate van overgewicht te duiden. En om toekomstige gezondheidsrisico’s van een te hoge BMI in kaart te brengen. Maar is het wel de beste manier? Er zijn namelijk heel wat zaken die ook een rol spelen, zoals geslacht, leeftijd, lichaamsbouw, etniciteit, spiermassa, tailleomvang etc. Dus de BMI als enige indicator gebruiken lijkt niet wenselijk.
Voeding is een van de factoren die bepalen of wij chronische ontstekingen in ons lichaam en brein aanjagen dan wel verminderen. Een groot deel van ons huidige voedsel is helaas een flinke aanjager van chronische ontstekingen. En dat is vervelend, zeker omdat ruim 10,4 miljoen Nederlanders een of meer chronische klachten heeft: nagenoeg allemaal chronische ontstekingsziekten. Weten wat je concreet zelf kunt doen met voeding en leefstijl kan daarom belangrijk zijn.
Er zijn grofweg twee vormen van ontstekingen: de klassieke ontsteking (die gepaard gaat met roodheid, hitte, zwelling, pijn en functieverlies) en de stille ontsteking (ook wel de laaggradige of koude ontsteking genoemd). Deze laaggradige ontstekingen spelen een rol bij nagenoeg al onze chronische ziektebeelden. Of het nu gaat om ziekten van het brein, allergieën, auto-immuunziekten of diabetes. In dit artikel bekijken we de rol van het gemiddelde Westerse voedingspatroon.
In dit artikel gaat het om intacte darmslijmvliezen. Helaas liggen ‘leaky’ slijmvliezen’* bij veel mensen op de loer. Wat zijn de risicofactoren en wat kun je preventief doen om je slijmvliezen te koesteren?
Bewerkt voedsel, jouw gewicht en vitaliteit. Wat horen we er vaak over: (ultra/ hoog) bewerkt voedsel. Afgekort UPF. Aten we jaren geleden vooral ultra bewerkte voedingsmiddelen, inmiddels is het voor menigeen bijna het voedingspatroon geworden: ruim 2/3 van het voedsel in de schappen is inmiddels ultra bewerkt*. Maar wat is het eigenlijk precies? Wat valt er wel of niet onder? En waarom worden we er zo voor gewaarschuwd maar neemt de hoeveelheid UPF alleen maar toe in de schappen van […]
Zonder dat we er erg in hebben regelen onze 30-37,2 biljoen cellen echt van alles voor ons. Zonder hun en vooral zonder de bacteriën in onze cellen (onze mitochondrien: de energiefabriekjes) zou voor de mens het leven op deze aarde onmogelijk zijn. Onze cellen regelen bijvoorbeeld dat het eten wat we eten in daadwerkelijke energie (ATP genoemd) wordt omgezet, dat we onszelf warm kunnen houden, dat ons immuunsysteem adequaat reageert, dat oude/kapotte cellen zichzelf ‘opruimen’ etc. Hoe ze functioneren en […]
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.