(W)eetjes van Rineke Dijkinga
Goed voor de aarde

Suikers
Vanuit onze oergenen bekeken, is het niet zo vreemd dat we gek zijn op suiker. Suikers in de nazomer (in fruit en honing) waren namelijk het seintje dat de herfst en winter voor de deur stonden.

Crash dieet: waarom niet en wat dan wel?
Overgewicht is een complex probleem met veel oorzaken. Dit is wat iedereen die een streng dieet overweegt wat mij betreft zou moeten weten. Want is een dieet wel zo'n goede oplossing? Of zijn er gezondere en efficiëntere manieren? Ik ben er van overtuigd dat er manieren zijn waarbij je wel gewoon (h)eerlijk blijft eten.

Overgewicht in relatie tot de oermens
Om iets van overgewicht en de hormonale verstoringen die het met zich meebrengt te begrijpen, is het belangrijk om een aantal zaken te weten. Voeding en beweging zijn hele belangrijke pijlers voor een gezond gewicht. Maar er is meer, veel meer wat je zou moeten weten om een 'chronisch gezond(er)" gewicht te hebben, te houden of te verkrijgen. Overgewicht en de gevolgen ervan vormen vooral een grote vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Althans, als je (hormonale) gezondheid je lief is.

Hormoonverstoring
De verstoring op de hormoonbalans bij zowel mannen als vrouwen is vrij goed onderzocht. Klachten als onvruchtbaarheid, overgewicht bij jonge kinderen, borstontwikkeling op jonge leeftijd, ook bij jongens, een verlate puberteit, PMS, overgangsklachten, endometriose, verminderde sperma-kwaliteit, geboorteafwijkingen, vroeggeboortes maar ook een verminderde schildklierwerking. Ook is er inmiddels een duidelijke link met bepaalde neuro-degeneratieve ziektes als Parkinson en gedragsproblemen bij kinderen. In deze longread zoomen we, via de bodem waarop ons voedsel groeit, in op hormoonverstorende stoffen.

Soja, gezond of niet?
Soja staat al geruime tijd in de belangstelling: Is soja gezond of niet? In dit artikel geef ik je mijn visie op soja.

Eiwitten & aminozuren
Eiwitten & aminozuren bepalen de kwaliteit van je leven, wordt wel eens gezegd. Je zou het eiwit kunnen zien als een ketting en de aminozuren als de kralen van de ketting.

Jodium
Iedereen kent jodium en de meeste mensen weten dat jodium zo belangrijk is voor de schildklier en de stofwisseling. Krop (struma) is een van de duidelijkste signalen dat er een tekort is. Maar er zijn veel meer signalen dat er mogelijk een tekort aan jodium in het lichaam is.

Aardappel
Aardappelen worden vaak ontraden vanwege hun gehalte aan 'snelle koolhydraten', net als brood. Niet wenselijk voor onze gezondheid. Inmiddels wordt de 'gewone aardappel' door veel mensen een beetje terzijde geschoven door zijn vermeende negatieve eigenschappen (nachtschade, veel koolhydraten, snelle suikers etc) en gaan we massaal over op de zoete aardappel. Terecht?

Water
De gemiddelde Nederlander krijgt een groot deel van zijn dagelijkse calorie-inname uit drinken, gemiddeld zo’n 20-25%. Helaas drinken we veel calorierijke drankjes; dit zijn lege calorieën die we zo innemen, we halen er geen energie uit. Mag ik je verleiden om het uit water, smaakwater, kruidenthee, groente en fruit te halen?

Waarom is een ei gezond?
Misschien leuk om te weten wat er zo gezond is aan een eitje? In dit artikel lees je wat het regelmatig eten van een (biologisch) eitje voor je gezondheid kan doen.

LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.

Klik hier voor meer informatie over dit bookazine