(W)eetjes van Rineke Dijkinga

Goed voor de aarde

Lupine, terug van weggeweest

Lupine, terug van weggeweest

Aarde, Darmen, Hormonen

Lupinebonen/meel zijn jarenlang een belangrijke eiwitbron voor mensen geweest. Maar 50 jaar geleden hebben we het afgeschaft. Jammer, want lupine is een goede plantaardige eiwitbron die alle essentiële aminozuren bevat.

Meer (w)eten
Suikers

Suikers

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Hart en vaten, Spijsvertering

Vanuit onze oergenen bekeken, is het niet zo vreemd dat we gek zijn op suiker. Suikers in de nazomer (in fruit en honing) waren namelijk het seintje dat de herfst en winter voor de deur stonden.

Meer (w)eten
Crash dieet: waarom niet en wat dan wel?

Crash dieet: waarom niet en wat dan wel?

Aarde, Darmen, Hormonen

Overgewicht is een complex probleem met veel oorzaken. Dit is wat iedereen die een streng dieet overweegt wat mij betreft zou moeten weten. Want is een dieet wel zo'n goede oplossing? Of zijn er gezondere en efficiëntere manieren? Ik ben er van overtuigd dat er manieren zijn waarbij je wel gewoon (h)eerlijk blijft eten.

Meer (w)eten
Overgewicht in relatie tot de oermens

Overgewicht in relatie tot de oermens

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen, Hormonen, Ontstekingen, Spijsvertering

Om iets van overgewicht en de hormonale verstoringen die het met zich meebrengt te begrijpen, is het belangrijk om een aantal zaken te weten. Voeding en beweging zijn hele belangrijke pijlers voor een gezond gewicht. Maar er is meer, veel meer wat je zou moeten weten om een 'chronisch gezond(er)" gewicht te hebben, te houden of te verkrijgen. Overgewicht en de gevolgen ervan vormen vooral een grote vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Althans, als je (hormonale) gezondheid je lief is.

Meer (w)eten
Hormoonverstoring

Hormoonverstoring

Aarde, Darmen, Hormonen

De verstoring op de hormoonbalans bij zowel mannen als vrouwen is vrij goed onderzocht. Klachten als onvruchtbaarheid, overgewicht bij jonge kinderen, borstontwikkeling op jonge leeftijd, ook bij jongens, een verlate puberteit, PMS, overgangsklachten, endometriose, verminderde sperma-kwaliteit, geboorteafwijkingen, vroeggeboortes maar ook een verminderde schildklierwerking. Ook is er inmiddels een duidelijke link met bepaalde neuro-degeneratieve ziektes als Parkinson en gedragsproblemen bij kinderen. In deze longread zoomen we, via de bodem waarop ons voedsel groeit, in op hormoonverstorende stoffen. 

Meer (w)eten
Soja, gezond of niet?

Soja, gezond of niet?

Aarde, Brein, Hormonen

Soja staat al geruime tijd in de belangstelling: Is soja gezond of niet? In dit artikel geef ik je mijn visie op soja.

Meer (w)eten
Eiwitten & aminozuren

Eiwitten & aminozuren

Aarde, Brein, Hormonen

Eiwitten & aminozuren bepalen de kwaliteit van je leven, wordt wel eens gezegd. Je zou het eiwit kunnen zien als een ketting en de aminozuren als de kralen van de ketting.

Meer (w)eten
Jodium

Jodium

Aarde, Brein, Celbescherming, Hormonen

Iedereen kent jodium en de meeste mensen weten dat jodium zo belangrijk is voor de schildklier en de stofwisseling. Krop (struma) is een van de duidelijkste signalen dat er een tekort is. Maar er zijn veel meer signalen dat er mogelijk een tekort aan jodium in het lichaam is.

Meer (w)eten
Aardappel

Aardappel

Aarde, Bloedsuikerspiegel

Aardappelen worden vaak ontraden vanwege hun gehalte aan 'snelle koolhydraten', net als brood. Niet wenselijk voor onze gezondheid. Inmiddels wordt de 'gewone aardappel' door veel mensen een beetje terzijde geschoven door zijn vermeende negatieve eigenschappen (nachtschade, veel koolhydraten, snelle suikers etc) en gaan we massaal over op de zoete aardappel. Terecht? 

Meer (w)eten
Water

Water

Aarde, Brein

De gemiddelde Nederlander krijgt een groot deel van zijn dagelijkse calorie-inname uit drinken, gemiddeld zo’n 20-25%. Helaas drinken we veel calorierijke drankjes; dit zijn lege calorieën die we zo innemen, we halen er geen energie uit. Mag ik je verleiden om het uit water, smaakwater, kruidenthee, groente en fruit te halen?

Meer (w)eten
Waarom is een ei gezond?

Waarom is een ei gezond?

Aarde, Celbescherming, Hart en vaten, Hormonen

Misschien leuk om te weten wat er zo gezond is aan een eitje? In dit artikel lees je wat het regelmatig eten van een (biologisch) eitje voor je gezondheid kan doen.

Meer (w)eten
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.

Mooi Eten Bookazine Rineke Dijkinga

Klik hier  voor meer informatie over dit bookazine

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Als u medicijnen gebruikt, raadpleeg altijd een deskundige voor u grote veranderingen doorvoert op het gebied van voeding en leefstijl.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Factoren als ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) voldoende slaap, zingeving zijn even belangrijke pijlers.
  • Een gezonde spijsvertering (waaronder maag, darmen, lever, alvleesklier) bepaalt of je voedsel ook daadwerkelijk kunt verteren en benutten. Ook vVoeding die als heel gezond te boek staat is gezond als je het kunt verteren. "Niet wat je eet maar wat je verteert, komt je ten goede" is een eeuwenoude wijsheid.
  • Informatie over voedingsstoffen kunnen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel zijn van een dagelijks gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Zie verder eerste bullet.
  • Op deze website wordt geen specifieke voedselstroming gevolgd. Er wordt uitgegaan van een breed palet aan voedingstoffen. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet toepasselijk bij specifieke diëten die groepen voedingsmiddelen uitsluiten.