(W)eetjes van Rineke Dijkinga
Goed voor de aarde

Voeg leven toe aan je etensbord én aan je jaren.
Voeg geen jaren toe aan je leven, maar leven aan je jaren. Dat gezegde kennen we allemaal. Maar weten we ook dat wat er op ons bord ligt van grote invloed is op de kwaliteit van dat leven? Door voedsel vol leven te eten, worden we vitaler. De vraag is alleen: hoe bepalen we de vitaliteit van ons voedsel? Is dat wel meetbaar?

Tamme kastanje
Tamme kastanje wordt ook wel eens het 'graan uit de bomen' genoemd. Het is zeer koolhydraatrijk en werd daarom bij gebrek aan echt graan vroeger door arme mensen geraapt en verwerkt tot brood. Bij gebrek aan beter. Maar klopt dat wel? Zouden we niet wat vaker tamme kastanje kunnen gebruiken? Zowel als voedingsmiddel als als natuurlijk geneesmiddel? Goed om van te (w)eten!

Schakel de inbraakbeveiliging op je cellen in.
Bijzonder dat je op de radio en televisie zoveel reclame hoort over inbraakbeveiliging van je woning. Het gaf bij mij de associatie met ons immuunsysteem: onze celmembranen zijn idealiter zo gezond dat ze virussen tegenhouden zodat deze niet in onze cellen kunnen infiltreren om ons ziek te maken. Des te beter het ‘alarmsysteem’ op jouw celmembranen functioneert, des te lastiger het voor een virus is om in te breken en jouw cellen als gastheer te gebruiken voor hun vermenigvuldiging. Dat lijkt me nou typisch iets waar we wel optimaal ‘reclame’ voor zouden kunnen maken. We kunnen er namelijk aan werken! En zo virussen minder kansen bieden. En tegelijkertijd onze hele vitaliteit en gezondheid een flinke stap vooruit helpen: je totale gezondheid ligt immers besloten in de kwaliteit van jouw cellen.

Goed gastheer zijn voor je darmbacteriën
Goed gastheer zijn voor je darmbacteriën. Hoe wordt of ben je dat? Het heeft zeer veel te maken met het eten van vezels. Maar niet elke vezel op je bord maakt je een goed gastheer. Eigenlijk is het vreemd dat we zo weinig horen over vezels: wat een enorme impact hebben ze op onze totale gezondheid. Minstens zo belangrijk om te weten: welk voedsel ondermijnt onze gezonde darmbacteriën? Het goede nieuws: iedereen kan een excellent gastheer worden.

Spreads, tien redenen om ze vaak te maken
Spreads zijn simpel te maken, super lekker en bij alle maaltijden en als tussendoortje te gebruiken. Tien redenen om tongstrelende spreads te maken als je voor je gezondheid & vitaliteit gaat. Zeker in de lente als er zoveel lekkers de grond uit bruist.

De bodems onder je gezondheid
In dit artikel neem ik je mee in de analogie tussen de bodem, jouw darmen en je brein. De bodem waarop je eten groeit, en je darmen zijn dé hoofdrolspelers als het gaat om onze breinvitaliteit en veerkracht. Beide hebben ongelooflijk veel invloed op ons brein, of het nu gaat om stressbestendigheid, stemming of levenskwaliteit. In dit artikel vind je volop tips hoe je met mes en vork aan beide bodems tegelijk kunt werken. Op het eind doe ik graag een appèl op jouw vitale mensbrein: vooruitkijken, regie nemen en de rust bewaren, zeker in deze woelige onzekere tijden. Aan de slag dus met mes en vork.

De divertarier
De oermens lijkt van oorsprong vooral divertariër te zijn: we aten alles wat eetbaar en voorhanden was. We hadden simpelweg geen andere keuze. Hij at niet per definitie veel dierlijke eiwitten óf veganistisch. Soms had vlees een groter aandeel in het voedingspatroon, maar soms ook juist niet.

De Omega 3/6 balans
Een gezonde Omega 3/6 balans: wordt wereldwijd erkend als een cruciale factor voor onze gezondheid (zeker voor ons brein, zelfs van ongeboren baby’s). De disbalans, die bijna standaard het gevolg is van het Westerse eetpatroon, wordt gelinkt aan vele (zoniet bijna alle) chronische ziektebeelden.

Antioxidanten, lekkere beschermers
Vrije radicalen spelen een rol bij het ontstaan van allerlei ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen, atherosclerose, diabetes, Alzheimer, dementie, allergieën en allerlei ontstekingen. Ze worden onder normale omstandigheden door antioxidanten verwijderd.

Veganisme, de voordelen en valkuilen
Ik krijg van steeds meer mensen de vraag of ik vind dat veganisme de beste oplossing is voor veel van onze problemen. Om maar direct met de deur in huis te vallen: veganisme hoeft vanuit mijn optiek niet de enige of beste keuze te zijn. Niet vanuit het oogpunt van onze gezondheid, noch vanuit die van de aarde.

Microgroenten
Ik pimp m'n eten graag met verse blaadjes, kruiden en onkruiden. Dat zorgt voor enorm veel diversiteit, kleurigheid, smaak en voedingswaarde, vooral in de lente en zomer. Gelukkig is er ook in het najaar en in de winter een prima manier om je bord te pimpen en te zorgen voor extra vitaliteit: microgroenten! Ik ben heel blij met deze heerlijke 'confetti'. En met de bedrijven die het ons gemakkelijk maken, door ze voor ons te telen.

Lever ontgifting
In dit artikel ga ik verder in op een item uit mijn artikel 'Goedkoop was nog nooit zo duurkoop'. Een optimale ontgiftingscapaciteit van je lever lijkt belangrijker dan ooit in ons huidige leven. Werkt je lever optimaal, dan kan hij jouw totale gezondheid, gewicht, stemming en de rest van je hormoonsysteem zo optimaal mogelijk 'bedienen'.

Boekweit (Fagopyrum Esculentum)
Door de komst van veevoedergewassen en granen met een hogere opbrengst en meer zekerheden verdween boekweit sinds de Tweede Wereldoorlog naar de achtergrond. Jammer, want het is een prachtige aanvulling op ons voedingspatroon en dat van bijen.

LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.

Klik hier voor meer informatie over dit bookazine