Skip to content

Gerst

Om terug te halen uit de vergetelheid

Een van mijn favoriete vervangers voor rijst: waarom voeding van ver halen als er op Nederlandse bodem zo’n lekkere vervanger als gerst groeit? Met ook nog een paar unieke eigenschappen voor onze gezondheid.

Gerst (Hordeum vulgare) van oudsher

Gerst is een graansoort die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Zo’n 23.000 jaar geleden werd het waarschijnlijk al gegeten als wilde gerst. En gedronken als bier natuurlijk. Zo’n 10.000 jaar geleden ontstond de eerste gecultiveerde gerst. Van oudsher wordt het eten van gerst gelinkt aan kracht. Zeker de gekiemde korrels. Deze werden gegeven aan zieken, zwakkeren en kinderen. Ook de iets verder gekiemde korrels, gerstegras, hebben een rijke historie als ‘superfood’.

Voordelen voor onze gezondheid

  • In tegenstelling tot tarwe bevat het niet het gluteneiwit gliadine. (Wel een ander glutenhoudend eiwit overigens, hordeine) Door het ontbreken van gliadine (en daardoor een rijzend effect) wordt gerst in het Westen niet/nauwelijks meer gebruikt om brood te bakken. Voor onze (darm)gezondheid is de overmaat aan gliadine in ons huidige voedingspatroon echter een ramp en zijn dergelijke oude granen meer dan welkom. Wil je weer met oude granen brood bakken? Er is een erg leuk boek over geschreven: Oude granen, nieuw brood.
  • Eet je gerst als hele korrels (bak het bijvoorbeeld door brood heen ter vervanging van een deel van het meel) of eet je het als pastavervanger dan maak je een mooie stap voor een gezondere bloedsuikerspiegel) Hele korrels hebben een veel lagere glycemische lading dan meel. In een klein onderzoekje werd het eten van brood met hele gerstkorrels vergeleken met het eten van witbrood. Na enkele dagen verbeterden de glucose- en insulinewaarden en verbeterde de eetlust regulatie.(1) Daarmee zou gerst eten positief kunnen werken op het risico van overgewicht, metabool syndroom en diabetes.(2)
Rineke-dijkinga-gerst2

Lagere glycemische lading

De glycemische lading per 100 gram van een aantal veel gegeten voedingsmiddelen in vergelijking met gerst:

Witte rijst 23
Zilvervliesrijst 18
Gerst 9/10 (3)


Let op: deze lage waarde geldt voor de hele korrel van het niet bewerkte graan. Niet voor allerlei commercieel bewerkte producten.

  • Een andere uitwerking van dit brood bleek het effect op de darmflora te zijn: het stimuleerde de groei van een bepaalde bacterie soort (Prevotella copri) die een positief effect liet zien op zowel eetlustregulatie, vermindering van ontstekingen als op de bloedsuikerspiegel.(4)
    Hoewel kleine onderzoeken toont het wellicht wel aan dat, hoewel granen vaak de ‘schuld’ krijgen van diabetes en overgewicht, dit niet altijd opgaat. Zie mijn artikel Granen bejubeld en verguisd. Het blijft spijtig dat we vaak alle granen over een kam scheren. Zeker omdat oergranen vaak andere eigenschappen hebben ten opzichte van moderne tarwe: vaak bevatten ze meer eiwitten, antioxidanten, vitamines/mineralen/sporenelementen (B, E, magnesium, zink, ijzer, kalium, silicium) en bijzondere vezels als bèta-glucanen, inuline enzovoort. Vaak vezels die direct of indirect ontstekings-, bloedsuikerspiegel- en cholesterolverlagend zijn. En daarmee hebben ze eigenschappen die het risico op hart-en-vaatziekten mede kunnen verlagen.(5) 
  • Gerst bevat net als haver en Shiitake paddenstoelen de bijzondere bèta-glucanen: vezels met een uitgesproken gunstige werking op cholesterolverlaging en op het immuunsysteem in je darmen en elders in je lichaam. Regelmatige consumptie verlaagt ontstekingswaardes als CRP.(6)
  • Gerst bevat de stof gamma-oryzanol. Een stof met cholesterolverlagende, antioxidatieve, breinbeschermende en immuun ondersteunende eigenschappen. (10) Deze stof bevindt zich ook in zilvervliesrijst en rijstkiemolie. Het voordeel van gerst ten opzichte van zilvervliesrijst is dat een veel lagere Glycemische Lading heeft en daardoor de bloedsuikerspiegel nauwelijks verstoort. De stof gamma oryzanol is overigens ook ondersteunend bij opvliegers, wisselende stemmingen tijdens de
    overgang en andere overgangsverschijnselen.(11)

Mogelijk een stabiliserend effect op een lekke darm

Uit een klein onderzoek, waarbij mensen slechts 3 gram bètaglucanen per dag uit gerst aten, bleek dat er na twee maanden meer korte-keten-vetzuren aangemaakt werden en dat ze meer gezondheidsbevorderende darmbacteriën kregen.(7) Mogelijk hebben bètaglucanen door deze werking een stabiliserend effect op een lekke darm.(8)

Nuancering: in nagenoeg alle anti-ontsteking diëten geldt een verbod op alle granen.

  • In tegenstelling tot tarwe (dat volgens de Ayurvedische geneeskunst) een koude energie heeft, is gerst (net als haver) verwarmend.
  • Gerstegras wordt ook in onze huidige tijd in Japan geroemd om zijn uitzonderlijke inhoudsstoffen: zo is het poeder rijk is aan GABA, flavonoïden, SOD, Kalium, Calcium, vitamines en tryptofaan. Allen stoffen die preventief een rol kunnen spelen bij heel wat ziektebeelden omdat ze ontstekingsremmende-, antioxidant-, ontstressende, slaapbevorderende en ontgiftende eigenschappen hebben.(9) Denk maar eens aan de zeer gunstige werking van SOD als leverantioxidant. Zie mijn artikel over leverontgifting. En tryptofaan voor de aanmaak van serotonine. Zie het artikel serotonine en pijn.
  • Bovendien is gerstegras zeer rijk aan chlorofyl. Met voldoende chlorofyl heeft elk mens een geweldige troef in handen voor zijn vitaliteit.
  • Bij het kiemen ontstaat de stof hordenine die mogelijk hyperpigmentatie verminderd door zijn invloed op melanine.(10)

Gebruik van gerst

  • Als gerstvlokken in bijvoorbeeld muesli
  • Als gerstmeel in een brood- of pannenkoekenmix
  • Als hele korrel ter vervanging van rijst. In bijvoorbeeld de heerlijke Indiase stoofpot hiernaast.
  • Gebruik ter vervanging van meel een deel hele haver-of gerstkorrels in brood
    Zie pagina 166 van mijn boek ‘Je brein vitaal’.
  • Als parelgort in bijvoorbeeld boerenkool
  • Als gerstegras poeder in bijvoorbeeld een smoothie
  • als bulgur (in plaats van tarwe bulgur)
Rineke-dijkinga-gerst3

Mijn favoriete recepten met gerst

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.