Skip to content

Cholesterol

Vriend in plaats van vijand

Een derde van de Nederlanders heeft een verhoogd cholesterol. Vaak worden er cholesterolremmers ingezet en worden vet en eieren zo veel mogelijk vermeden. Maar dit verhaal heeft twee kanten. Cholesterol op zich is namelijk geen ‘foute’ stof. Er zijn steeds meer onderzoeken die uitwijzen dat noch cholesterol, noch verzadigd vet hart- en vaatziekten veroorzaken. Sterker nog, er zijn honderden onderzoeken waaruit blijkt dat ook een te laag cholesterol onwenselijk is en dat een verlaagd cholesterol op latere leeftijd (> 60 jaar) juist de sterftekans vergroot (1).

Waarom cholesterol nodig is

Cholesterol is dus geen ‘foute stof’. Cholesterol is een bouwsteen voor onze (hormonale) gezondheid:

  • Cholesterol is nodig voor de productie van heel wat hormonen: oestrogeen, progesteron, testosteron, cortisol, aldosteron etc.
  • Het is nodig om galzuren en vitamine D te maken
  • Cholesterol is van absoluut belang om de vetoplosbare vitamines op te nemen (A, D, E, K)
  • Het is een wezenlijk onderdeel van onze celmembranen. En gezonde celmembranen zijn een primaire voorwaarde voor onze gezondheid
  • Ruim 25% van alle cholesterol bevindt zich in onze hersenen. Hier is het essentieel voor de prikkeloverdracht en het functioneren van serotonine, maar ook voor de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof
  • Ook is cholesterol zeer belangrijk tijdens de zwangerschap, voor een goede ontwikkeling van de foetus
  • Het is de belangrijkste stof die myeline vormt, de beschermer van onze zenuwcellen
  • Cholesterol is een belangrijke antioxidant of beschermstof en neutralisator van bacteriën, virussen en toxines. Zonder cholesterol zouden we weinig bescherming tegen ontstekingen hebben
De mens kan niet bestaan als alles wat als lastig wordt ervaren, wordt verwijderd in plaats van begrepen.

wijsheid Aboriginals

Verander je voeding en leefstijl

Cholesterolremmers kunnen, zoals je in de bijsluiter kunt lezen, flink wat bijwerkingen hebben. Voordat je met medicatie begint, kun je eerst eens verandering van voeding en leefstijl overwegen. Of wellicht kun je hierdoor op termijn wel met minder medicatie toe.

Een verhoogd cholesterol is geen ziekte, maar kan een teken zijn dat er iets niet in balans is. Heel vaak zorgen stress, chronisch verhoogde bloedsuikersspiegels (HBA1C) of zogenaamde ‘laaggradige ontstekingen’ (zie ook het weetje voeding bij ontstekingen) voor een automatische verhoging van je cholesterol. Het verhoogde cholesterol is geen oorzaak maar een gevolg! Dit omdat cholesterol een belangrijke reparatie stof is en vanuit evolutionair oogpunt nodig was voor de bestrijding van infecties en ontstekingen. Cholesterol is op zich ook geen probleem, maar geoxideerd cholesterol wel. Onder invloed van chronische stress ontstaan er meer vrije radicalen. Dit leidt tot meer geoxideerd cholesterol.  Laaggradige ontstekingen zorgen ook voor meer oxidatieve stress! En oxidatieve stress weer voor meer ontstekingen. Daarom is het zo belangrijk om cholesterol niet te laten oxideren. En dat heeft veel te maken met je voeding en leefstijl. En wat ook bij veel mensen niet bekend is: er zijn 2 soorten LDL cholesterol. LDL cholesterol krijgt altijd de rol van ‘slechterik’ toebedeeld, maar er zijn zowel een goede en een slechte variant van LDL; kleine (LDL-B) en grote deeltjes (LDL-A). Helaas wordt dit onderscheid zelden of nooit gemaakt in een bloedonderzoek. Alleen de kleine LDL deeltjes vormen een groot risico voor hart en vaatziekten. De grotere LDL-A deeltjes lijken geen verband te hebben, blijkt uit grote onderzoeken (1). Dit onderzoek toonde een paar zeer opmerkelijke uitkomsten:

1) Lagere waardes serum cholesterol verbeteren de overlevingskansen niet

2) grote verlagingen in serum cholesterol hadden eerder een hoger dan een lager overlijdensrisico tot gevolg

3) De traditionele hypothese (verzadigd vet veroorzaakt hart en vaatziekten en linolzuur (Omega 6) vermindert het risico erop) had geen invloed op de sterfte door hart-en vaatziekten.

Voeding en leefstijl die oxidatie in de hand werken:

  • chronische stress
  • roken
  • pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel door te veel tarwe (brood, pasta, koekjes, aardappelen, rijst, suiker, frisdrank, vruchtensappen)
  • geoxideerd cholesterol eten in industriële producten, zoals melkpoeder en koffiecreamers
  • te veel omega 6 ten opzichte van omega 3
  • geoxideerde vetten, transvetten en AGEs. Zie weetje Anti-aging
  • te weinig fruit, te weinig groente en kruiden in je voeding, waardoor je te weinig antioxidanten beschikbaar hebt om cholesterol tegen oxidatie te beschermen – bij de lunch een soepje of een salade is al een simpele manier om meer groente te eten
  • te weinig B-vitamines, met name B3, B6, B12, choline en inositol, vitamine C, vitamine E, mineralen en sporenelementen, kruiden, knoflook en olijfolie
  • te weinig beweging
  • leververvetting (NAFLD)

Tips om je cholesterol onder controle te houden

Het blijft goed om te weten dat cholesterol uit voeding maar een klein deel (ca 20% uitmaakt) van je totale cholesterol Cholesterol is zo belangrijk dat onze lever (en zelfs andere weefsels cholesterol kunnen aanmaken) Gelukkig kun je heerlijk eten, ook op een feestje en tijdens de feestdagen, met simpele aanpassingen in je voeding en leefstijl. Er zijn namelijk heel wat voedingsstoffen die meehelpen om je cholesterolwaarden binnen de normen te houden/cholesterol niet te laten oxideren.

Een aantal tips:

  • TIP: cholesterol waarden hebben een veel minder groot effect op hart-en vaatziekten dan het huidige paradigma erover ons blijft vertellen: vooral laaggradige chronische ontstekingen zijn primair verantwoordelijk voor hart- en vaatziekten (4) (dit zijn immers ook ontstekingsziektebeelden net als alle ziektebeelden die eindigen op ‘itis’) Voeding eten dat ontstekingsremmend werkt lijkt daardoor belangrijker dan enkele medicatie voor cholesterolverlaging. Met andere woorden: wel een lager cholesterol door medicatie maar geen verlaging van je ontstekingswaarde (CRP-hs) geeft nog steeds een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
  • TIP Lees etiketten en laat producten met transvet, ei- en melkpoeder staan. Maak de heerlijkste borrelhapjes gewoon zelf om zo de foute stoffen simpelweg te vermijden. Naarmate we meer transvet en industrieel vet eten (wat in het gros van de hartige supermarkt producten verwerkt is) Deze kunnen de verhouding tussen LDL en HDL flink uit balans brengen (2).
  • TIP Laat ook de producten met glucose/fructose (HFCS) links liggen. Ook deze verhogen de bloedvetten. Je kunt echt de heerlijkste desserts, taarten en koekjes in een handomdraai zelf maken.
  • TIP Zorg voor meer kruiden, groente en fruit in je voeding om je te beschermen tegen oxidatie. Bij de lunch een soepje of een salade is een simpele manier om meer groente te eten. Ook mediterrane voeding biedt volop bescherming.
  • TIP Gezonde omega 3- en omega 6-vetzuren zijn fragiel: onder invloed van zuurstof, hitte of licht oxideren ze gemakkelijk. Frituur je vis daarom niet en wok niet op hoge temperatuur met zonnebloemolie.
  • TIP: Zorg voor een drastische afname van de Omega 6 vetzuren in je voeding (halvarine, margarines, bakboters, zonnebloem- mais en soja olie, vlees(waren), zuivel en ei uit de bio-industrie). En verhoog de inname van Omega 3 vetzuren (lijnzaad, walnoten, chiazaad, dierlijke producten van grazende, loslopende dieren en eventueel vette vis). Zo heb je een paar vliegen in 1 klap: je verlaagt de kans op laaggradige ontstekingen (een van de grote veroorzakers van een te hoog cholesterol), je verhoogt de goede vorm van LDL (de grotere deeltjes) en je hormonale gezondheid wordt in goede banen geleid. Lees hier het artikel over Omega 3 en waarom vette vis, visolie en zeker kweekvis niet de meest gezonde Omega 3 bron is.
  • TIP Eet wel wat cholesterol, bijvoorbeeld een paar keer per week een biologisch eitje. Bij een tekort aan cholesterol in je voeding gaat je lever gewoon meer aanmaken. Dat is het omgekeerde effect van wat je wilt bereiken. En bovendien; een ei (zelfs niet bij 1 per dag) is geen veroorzaker van een verhoogd cholesterol en ook niet van dementie of Alzheimer die weer aan dit verhoogde cholesterol werd geweten. Sterker nog de mentale vermogens leken te stijgen bij 1 eitje per dag (3).
  • TIP Je kunt de hoogte van je cholesterol het best beïnvloeden via de darmen en lever. Wat veel mensen niet weten, is dat je lichaam circa vier keer zo veel cholesterol produceert dan je binnen krijgt via je voeding. Met andere woorden: via je voeding kun je de hoogte niet erg beïnvloeden. Je kunt wel voorkomen dat cholesterol oxideert en overtollig cholesterol binden via vezels. Met name haverzemelen, psyllium en kokosmeel zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Die zijn allemaal prima te verwerken in eigengemaakte broden, koekjes en taarten, of in je muesli.
  • TIP laat zeker je cholesterol nooit prikken na een stressvolle periode of vlak na de feestdagen, een periode van feestjes en borrels . Laat het ook niet prikken op beurzen/evenementen als je niet nuchter bent! Logisch dat je cholesterol dan te hoog is!

Het uitgebreide voedingsadvies bij een te hoog cholesterol staat ook op de website (cholesterol voedingsadvies). Doe er je voordeel mee.

Hieronder de link naar het recept van een eiersalade voor een gezond cholesterol.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.