Skip to content

Chocopasta

Kijk eens op de achterkant van een potje chocopasta uit de supermarkt. Je zult versteld staan van de hoeveelheid toevoegingen. Allemaal stoffen die je lichaam onnodig belasten en die onnodig veel van je spijsvertering vergen. Bovendien voegen ze niet eens iets toe omdat het grotendeels ‘lege calorieën’ zijn.

Dat geldt niet voor deze zelf gemaakte chocopasta. Deze is gemaakt van rauwe cacao, dat veel voordelen heeft ten opzichte van gebrande cacao (zie recepten met rauwe cacao in Weten van (h)eerlijk eten deel 2’).

Wil je nog gezonder gaan leven? Ga dan een paar keer per week vòòr je ontbijt sporten of maak een flinke wandeling vòòr je ontbijt. Het is een van de mooiste manieren om je vetverbranding te stimuleren (in onderzoek bleek de vetverbranding tot 33% hoger dan na de maaltijd), je bloedvetten te verlagen (cholesterol, triglyceriden) en insuline te reguleren (1). Je vetverbranding kan daarna nog uren geactiveerd blijven , mits je niet direct na het sporten en zeker geen snelle koolhydraten gaat eten.

Veel mensen denken dat ze niet nuchter kunnen sporten, maar we hebben echt energievoorraad genoeg om minimaal 1,5 tot 2 uur nuchter te bewegen. Als je niet eet voor je gaat sporten/bewegen moet je lichaam wel overgaan tot vetverbranding om energie te verkrijgen. Bouw het uiteraard wel langzaam op. ’s avonds na het eten bewegen is het minst effectieve moment van de dag om vet te verbranden.

‘Chocopasta’, echt heel goed!

Ingrediënten:

  • 100 gram gepureerde ongezwavelde abrikozen
  • 10 gram rauwe cacaopoeder
  • 1/5 theelepel gemalen kaneel
  • evt. een theelepel kokosbloesemsuiker of een paar druppels stevia

Bereiding:

Doe de abrikozen in een pannetje in een laagje water (ze moeten net onder staan). Laat ze een kwartiertje staan en laat ze heel langzaam even aan de kook komen. Gooi het grootste deel van het weekwater weg en pureer de abrikozen. Laat ze afkoelen en meng er dan de kaneel en rauwe cacaopoeder door. Afgesloten in de koelkast bewaren.

Variatie op de chocopasta:

Ingrediënten:

  • 50 gram extra virgin kokosolie
  • ½ theelepel gemalen vanille
  • ½ theelepel kardemom
  • 5 à 6 gram rauwe cacaopoeder
  • een paar druppels stevia/een koffielepel kokosbloesemsuiker of honing naar eigen smaak

Bereiding:

Warm de extra virgin kokosolie even au bain-marie op (op een heel laag vuurtje). Meng alle ingrediënten door elkaar. Proef even of je het lekker op smaak vindt en voeg eventueel nog iets van de genoemde ingrediënten toe.

Let op: op kamertemperatuur bewaren! Uiteraard gebruik je bij deze laatste variant geen boter meer.

Bronnen en referenties

(1) Bron: Farah NM, Gill JM.Br J Nutr. 2012 Oct 26:1-11

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.