(W)eetjes van Rineke Dijkinga

Voedingsadviezen bij een te hoge bloeddruk

Bloedsuikerspiegel, Celbescherming, Hart en vaten, Hormonen

Onze bloeddruk is van allerlei factoren afhankelijk. Vandaar dat een eenduidige aanleiding voor een te hoge bloeddruk niet altijd vast te stellen is. In 95% van de gevallen wordt zelfs de oorzaak niet gevonden. Ruim 30% van de Nederlandse volwassenen kampt met een te hoge bloeddruk. Wat de oorzaak ook is: bepaalde eet- en leefgewoonten kunnen een positieve invloed op onze bloeddruk hebben.

Meer (w)eten

Cholesterol te hoog?

Bloedsuikerspiegel, Celbescherming, Darmen, Hormonen

Een verhoogd cholesterol is voor velen een medisch dilemma.

Meer (w)eten

Aardappel

Aarde, Bloedsuikerspiegel

Aardappelen worden vaak ontraden vanwege hun gehalte aan 'snelle koolhydraten', net als brood. Niet wenselijk voor onze gezondheid. Inmiddels wordt de 'gewone aardappel' door veel mensen een beetje terzijde geschoven door zijn vermeende negatieve eigenschappen (nachtschade, veel koolhydraten, snelle suikers etc) en gaan we massaal over op de zoete aardappel. Terecht? 

Meer (w)eten

Cholesterol

Celbescherming, Hormonen, Ontstekingen

Cholesterol op zich is geen ‘foute’ stof. Er zijn veel onderzoeken die uitwijzen dat noch cholesterol, noch verzadigd vet hart- en vaatziekten veroorzaken. Sterker nog, er zijn honderden onderzoeken waaruit blijkt dat juist een te laag cholesterol onwenselijk is.

Meer (w)eten

Knoflook

Celbescherming, Hart en vaten

De eigenschappen van knoflook, ui en daslook: bloeddrukverlagend, het remmen van de klontering...

Meer (w)eten

Water

Aarde, Brein

De gemiddelde Nederlander krijgt een groot deel van zijn dagelijkse calorie-inname uit drinken, gemiddeld zo’n 20-25%. Helaas drinken we veel calorierijke drankjes; dit zijn lege calorieën die we zo innemen, we halen er geen energie uit.

Meer (w)eten

Voeding bij ontstekingen

Celbescherming, Darmen, Hormonen, Ontstekingen, Spijsvertering

Er zijn grofweg twee vormen van ontstekingen: de klassieke ontsteking (die gepaard gaat met roodheid, hitte, zwelling, pijn en functieverlies) en de stille ontsteking (ook wel de laaggradige of koude ontsteking genoemd).

Meer (w)eten

Waarom is een ei gezond?

Aarde, Celbescherming, Hart en vaten, Hormonen

Misschien leuk om te weten wat er zo gezond is aan een eitje? In dit artikel lees je wat het regelmatig eten van een (biologisch) eitje voor je gezondheid kan doen.

Meer (w)eten

Melk: gezond of ongezond?

Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen, Ontstekingen, Spijsvertering

Melk heeft nooit een groot aandeel gehad in onze ‘oervoeding’ als volwassene, net als granen, soja en peulvruchten. Dit betekent dat ons lichaam eigenlijk nog steeds niet goed met deze voedingsmiddelen om kan gaan. Vooral omdat het bovenmatig in het gemiddelde voedingspatroon voorkomt.

Meer (w)eten

Chocopasta

Kijk eens op de achterkant van een potje chocopasta uit de supermarkt. Je zult versteld staan van de hoeveelheid toevoegingen. Allemaal stoffen die je lichaam onnodig belasten en die onnodig veel van je spijsvertering vergen.

Meer (w)eten

Stevia

Bloedsuikerspiegel

De consument denkt bij het plantje Stevia aan een gezond/groen product. Zeker als het ook nog in reformzaken te koop is! Op de verpakkingen staan inderdaad ‘groene’ aanbevelingen als ‘groen uit de natuur’/ ‘Op basis van plantenextracten van Stevia’ of ‘Natuurlijk Zoet’.

Meer (w)eten

Fytinezuur

Darmen, Spijsvertering

Bij het horen van fytinezuur schieten inmiddels veel mensen in de stress. Daarom enige nuancering omtrent noten/granen en fytinezuur.

Meer (w)eten
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

NIEUW BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

Boekje met (W)eetjes

Een groot deel van de (W)eetjes zijn gebundeld in het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten'.
Dit boekje kunt u hier bestellen

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Ook is het belangrijk om te weten dat informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.