(W)eetjes van Rineke Dijkinga

Suikers
Vanuit onze oergenen bekeken, is het niet zo vreemd dat we gek zijn op suiker. Suikers in de nazomer (in fruit en honing) waren namelijk het seintje dat de herfst en winter voor de deur stonden.

Slaap je gezond en slank(er)
Slaap wordt vaak ons beste en goedkoopste medicijn genoemd. Slechte slapers hebben verhoogde risico’s op allerlei klachten, zoals: overgewicht, hypertensie, diabetes, hartklachten etc. Slecht slapen, ook al op jonge leeftijd, is langzamerhand een serieus geozondheids probleem aan het worden. Los van leefstijlveranderingen is ook voeding een belangrijk aspect om tot een betere slaapkwaliteit te komen.

Crash dieet: waarom niet en wat dan wel?
Overgewicht is een complex probleem met veel oorzaken. Dit is wat iedereen die een streng dieet overweegt wat mij betreft zou moeten weten. Want is een dieet wel zo'n goede oplossing? Of zijn er gezondere en efficiëntere manieren? Ik ben er van overtuigd dat er manieren zijn waarbij je wel gewoon (h)eerlijk blijft eten.

Voedingsadviezen bij jicht
Jicht is een pijnlijke gewrichtsaandoening veroorzaakt door een verstoring in de urinezuurstofwisseling. De ophoping van urinezuur in het bloed maakt dat urinezuurkristallen neerslaan in bindweefsel, gewrichten of oorschelpen.

Neurotransmitterprofielbepaling
Het doel van deze profielbepaling is om een inzicht te krijgen in de kracht en verzwakking van het neurobiochemische systeem. Bij ieder neurotransmitterprofiel, ook wel natuur genoemd, hoort een reeks aan kenmerken.

Kleine symptoomlijst / signalen van vitaminegebreken
Op deze pagina vindt u een kleine symptoomlijst / signalen van vitaminegebreken.

PH test
Wil je weten hoe het met jouw zuur/basen balans gesteld is? Doe dan eens een paar dagen de PH check.

Vitamine B12 tekort vragenlijst
Heel wat mensen lopen rond met een B12-tekort dat niet wordt bevestigd door bloedonderzoek. Dat kan ook bijna niet omdat het heel moeilijk te bepalen is via ons bloed: het gaat namelijk niet zozeer om wat zich in het bloed bevindt maar wat er ook daadwerkelijk wordt opgenomen in onze cellen.

Vitale uitputting vragenlijst
Als u een groot deel van de vragen met ‘JA’ heeft beantwoord mag het duidelijk zijn dat de vitale uitputting op de loer ligt of is ingetreden. Hoe meer vragen u met ‘JA’ heeft beantwoord des te meer ontregeling er is van uw immuunsysteem, hormoon- en zenuwstelsel.

Zelftesten
Soms zijn er kwalen of ongemakjes die moeilijk te duiden zijn. Ook laboratorium onderzoek geeft niet altijd uitsluitsel. Deze zelftesten geven mogelijk wat meer inzicht in uw situatie. Het mag duidelijk zijn dat ze absoluut niet bedoeld zijn als diagnose middel, noch voor mensen bij wie een chronische ziekte de oorzaak is. Hiervoor dient u zich te wenden tot uw arts.

Barnes-temperatuurtest
De lichaamstemperatuur kan uitsluitsel geven over het functioneren van de schildklier en bijnieren. De basale temperatuurmeting is ontwikkeld door dr. Barnes

Overgewicht in relatie tot de oermens
Om iets van overgewicht en de hormonale verstoringen die het met zich meebrengt te begrijpen, is het belangrijk om een aantal zaken te weten. Voeding en beweging zijn hele belangrijke pijlers voor een gezond gewicht. Maar er is meer, veel meer wat je zou moeten weten om een 'chronisch gezond(er)" gewicht te hebben, te houden of te verkrijgen. Overgewicht en de gevolgen ervan vormen vooral een grote vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Althans, als je (hormonale) gezondheid je lief is.

LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.

Klik hier voor meer informatie over dit bookazine