Knoflook

Knoflook

De Egyptenaren gaven de piramidebouwers dagelijks uien en knoflook. Verplichte kost om ziektekiemen buiten de deur te houden op plekken waar zoveel mensen bij elkaar waren. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd knoflook gebruikt door zieke Russische soldaten bij gebrek aan penicilline. Wie weet komt ooit de tijd terug dat het verplicht wordt om dagelijks iets uit de Allium-familie (daslook, knoflook, ui, bieslook etc.) te eten. Nu wordt een teentje rauwe knoflook nog hooguit als medicijn tegen wormen en parasieten voorgeschreven door natuurartsen/therapeuten. In een tijdperk waarin de grenzen van antibiotica bereikt lijken te zijn en er steeds meer bacteriën niet meer reageren op antibiotica is het wellicht raadzaam weer dagelijks bacterieremmende stoffen in ons eetpatroon in te lassen. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen.

Door dagelijks ruimschoots iets te eten uit deze familie kunnen veel processen in ons lichaam positief beïnvloedt worden, aldus ook Servan Schreiber, auteur van het boek ‘Eten tegen kanker’.

De eigenschappen van knoflook, ui en daslook:

  • het verhogen van HDL (in de volksmond ‘het goede cholesterol) 
  • het remmen van de klontering van bloedplaatjes
  • bloeddrukverlagend
  • de oxidatie van voornamelijk vetzuren en cholesterol wordt geremd 
  • het tegengaan van plaquevorming in de vaten
  • de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel 
  • ze bevatten selenium (sterke antioxidant) en zwavel, dit zijn belangrijke stoffen  voor o.a. de leverontgifting en de aanmaak van een belangrijke antioxidant glutathion genaamd
  • ze bevorderen de thermogenese. Thermogenese betekent ‘warmteproductie’. Alle stofwisselingsreacties in ons lichaam zorgen voor energie en warmte. Het ene voedingsmiddel geeft een grotere warmteproductie dan het andere. Hoe groter dit ‘thermogene effect’, des te meer calorieën worden omgezet in warmte zodat ze niet kunnen worden opgeslagen als vet.

Zet  dus dagelijks iets van uien en knoflook op het menu. De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen. Overdrijf het niet door meerdere tenen per dag te gaan eten want zoals elk voedingsmiddel heeft het bij een overmaat ook negatieve effecten. Rauwe, verse knoflook geeft wel een sterkere geur en smaak. Deze sterke geur van knoflook kun je wat compenseren door een takje peterselie na het eten te kauwen. Er zijn zelfs peterseliecapsules om de geur van knoflook te maskeren. Maar ook munt, spinazie en citroensap hebben een 'geur verzachtende' werking na het eten van knoflook.

Als je niet van de scherpe smaak houdt kies je gewoon voor het fruiten van de knoflook. Je kunt heel gemakkelijk je eigen verse knoflook  in de tuin of op je terras/balkon telen. Houd er wel rekening mee dat de teentjes pas gaan ontspruiten als ze minimaal een maand een zeer koude periode hebben ondergaan. Dus als je in de zomer knoflook wilt oogsten moet je ze voor de wintermaanden planten. En oogst ze voor ze gaan bloeien want bloei gaat ten koste van de grootte en de smaak.

Over de auteur van dit artikel

Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek: Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Meer over Rineke