Skip to content
Mijn grote passie: Mensen vertellen over de kracht van (h)eerlijke, onbewerkte voeding. En ze verleiden om zelf weer de regie te pakken over hun etensbord. Letterlijk en figuurlijk is daar een wereld te winnen.

Rineke Dijkinga

rineke-dijkinga-kruiden-snijden.8fe81bf9

Neem de regie in je eigen keuken

Bij elke auto en elk huishoudelijk apparaat dat we kopen, krijgen we een uitgebreide handleiding voor een optimale levensduur. Voor de hedendaagse mens ontbreekt deze handleiding hoe je met de juiste voeding en leefstijl gezond oud kunt worden echter meestal.

In mijn 15 praktijkjaren als orthomoleculair natuurgeneeskundige en uit de duizenden reacties van lezers van mijn boeken heb ik gemerkt dat mensen gedreven zijn om inzicht te krijgen in het functioneren van hun lichaam, brein en hormoonsysteem en de rol die voeding daarin speelt. Dan ontbrandt er vaak een vonkje en gaan mensen ervoor: weer baas worden in eigen keuken en regie over hun eigen bord. Kiezen voor lekker, echt, duurzaam, onbewerkt en vitaal voedsel.

Om mensen te enthousiasmeren, te informeren en handvatten te geven, schrijf ik
boeken, geef ik lezingen en ontwikkel ik producten. Op Heerlijk Westerwolds Land zijn we bezig met de teelt van gewassen met een toegevoegde waarde voor mens, dier en aarde. Met het platform “MOOI Eten uit de lokale keten” beogen we lokaal & duurzaam eten overal in Nederland het ‘nieuwe normaal’ willen laten worden.

82b0dfa2f54a758958d3514e91da51be_2.8fe81bf9

Visie Rineke Dijkinga

Stel je voor dat de aarde weer helemaal gezond zou zijn, de zeeën schoon, de lucht zuiver, de bodem rijk aan voedingsstoffen en dat planten, dieren en mensen weer in natuurlijk evenwicht zouden leven. Dan zou de aarde ons voedsel en een leefomgeving geven die optimaal gezond is. Gezond voor ons en alles wat op de aarde leeft, gezond voor onze kinderen en gezond voor de generaties na ons.

Het lijkt soms een toekomstdroom die ver weg is. Toch denk ik dat iedereen een steentje kan bijdragen. Als we allemaal een steen in de rivier leggen, kunnen we samen de rivier verleggen en de wereld weer een stukje mooier maken. Mijn steentje is dat ik je graag een eindje op weg help. Zodat jij jouw steentje weer zult leggen.

Ik vind dat iedereen recht heeft op duurzame, volwaardige, gezonde en gevarieerde voeding. Maar ook dat elk mens de plicht heeft om als goed rentmeester met de aarde om te gaan.

93ccc5a4fc61a73b2407dd6ba1e4f24d.8fe81bf9

Wanneer is voedsel duurzaam?

Duurzame voeding is voor mij veel meer dan een biologisch keurmerk. Onderstaande definitie van duurzaam voedsel onderschrijf ik van harte en probeer ik in alle facetten van mijn bedrijf uit te dragen:

Duurzaam voedsel is:

 • voeding met een zo klein mogelijke impact op milieu en klimaat
 • voeding die bijdraagt aan klimaatzekerheid
 • voeding die bijdraagt aan de gezondheid van huidige en komende generaties
 • voeding die bijdraagt aan biodiversiteit en gezonde ecosystemen
 • voeding die cultureel geaccepteerd, toegankelijk en betaalbaar is
 • voeding die voorziet in voldoende en wezenlijke voedingsstoffen
 • voeding die veilig en gezond is
 • voeding die het fair-trade principe voor de boer hanteert
 • voeding die optimaal rekening houdt met natuurlijke en menselijke hulpbronnen

Missie Rineke Dijkinga

Ik werk aan een gezondere wereld door jou te informeren wat je dagelijkse voedsel voor invloed op jouw gezondheid heeft. Hoe jij ervoor kunt zorgen dat wat op je bord ligt jou niet alleen vult, maar vooral ook voedt. En hoe je daarbij zo veel mogelijk rekening kunt houden met duurzaamheid, in de breedste zin van het woord.

Zo kan jij gezondere keuzes maken, die bovendien een feestje zijn voor je smaakpapillen. En gezond zijn voor de wereld om je heen.

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Zo draag ik mijn missie uit

 • Door jou te informeren over de ingenieuze werking van je lichaam en brein. Ik vind het iets om stil van te worden hoe je lichaam dagelijks alles op alles zet om jou zo gezond mogelijk door het leven te loodsen. Ik vertel je heel graag hoe voeding en leefstijl jouw gezondheid optimaal kunnen ondersteunen.
 • Door jou te verleiden met smakelijke recepten in mijn boeken en op mijn website. Of door je smaakpapillen in de watten te leggen door je (h)eerlijke gerechten tijdens een training bij ons op Heerlijk Westerwolds Land aan te bieden. Ik ben ervan overtuigd dat je elke maaltijd maar ook tussendoortjes of feesthapjes zo kunt bereiden dat het jouw gezondheid optimaal ten goede komt. Vaak zelfs in een handomdraai. En ook zonder keukenprins(es) te zijn.
 • Door jou te inspireren om te kiezen voor gezond voedsel: duurzaam, onbewerkt, vitaal en vooral gevarieerd voedsel. Jouw gezondheid en die van jouw voedsel zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Door voedsel te kiezen dat jouw gezondheid optimaal dient, kies je automatisch voor voeding die goed is voor jou én voor de wereld om je heen.
 • Door jou te motiveren om duurzame keuzes te maken als je boodschappen doet. Door je te vertellen over de herkomst van je voedsel, door je mee te nemen in de wereld van lokaal & duurzaam voedsel met veel minder voedselkilometers en je de oneindige mogelijkheden te laten ontdekken van mee-eten met de seizoenen. Via al onze trainingen op Heerlijk Westerwolds Land laten wij mensen hiermee weer kennismaken.
 • Door je gerust te stellen dat elk stapje er één is. Begin gewoon! Ook al ga je alleen maar je ontbijt gezonder maken, of minder vlees eten, je darmflora van meer vezels voorzien, vaker groentes van het seizoen eten of een deel van je voedsel van dichtbij huis te halen. Alle kleine beetjes helpen, voor zowel jouw gezondheid als die van de wereld. En als je dan de smaak te pakken hebt… dan wil je vast niet meer anders, weet ik uit ervaring. Zo wordt menigeen ambassadeur van (h)eerlijk eten.