Zwarte bessentaart zonder oven
Een overheerlijke taart met rauwe zwarte bessen. Supersnel te maken zonder oven. Mijn ervaring is dat er niet veel overblijft van deze taart als je hem eenmaal op tafel zet. Machtig smullen, letterlijk en figuurlijk.
Bereiding
- Zet de abrikozen in heet water in de week. Gooi het weekwater weg (op 2-3 eetlepels na) en blender de abrikozen heel fijn. Doe ze in een kom. Voeg direct de kokosolie eraan toe zodat deze smelt.
- Maal ook de cashewnoten heel fijn tot meel. Voeg ze te aan de abrikozen en voeg ook de kokosrasp, cacao en kokosolie toe. Goed door elkaar roeren. Stort in een taartvorm op een stuk bakpapier. Heel stevig aandrukken tot de bodem overal egaal dik is. Zet in de koelkast
- Maak intussen de creme: blender alle ingredienten tot er een dikke, romige creme is ontstaan. Haal je taartbodem even uit de koelkast, strooi er de zwarte bessen over en giet dan de creme erover. Eventueel nog wat beter verdelen over de taart. Laat de taart minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
- Maak vlak voor het serveren de taart af met een mooie topping van in elk geval vers fruit. Snijd de taart in 10-12 punten.
Ingrediënten
Voor 10-12 personen
Voor de bodem
- 125 gram abrikozen
- 150 gram cashewnoten
- 1 volle eetlepel kokosolie
- 2 volle eetlepels kokosrasp
- 1 eetlepel cacaopoeder
- eventueel wat sinaasappelrasp/olie, wat kardemom- of vanillepoeder
- Een paar handen rauwe zwarte bessen. Of bramen, frambozen etc
Voor de cremelaag
- 200-300 gram kokosmelk, het vette deel + een paar lepels van het vloeibare deel*.
- 125 gram ongeroosterde, rauwe cashewnoten
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 a 2 eetlepels honing
*Let op: zet 400 ml kokosmelk minimaal 8 uur van tevoren in de koelkast om zo het vette deel uit het blikje te kunnen scheppen (+ een beetje van het vloeibare te kunnen gebruiken. De rest van de kokosmelk kun je in een smoothie, saus of soep gebruiken
Voor de topping
Ik gebruikte rauwe zwarte en rode bessen. Maar uiteraard kun je alle zomerfruit gebruiken. Maak er eventueel nog wat leuke ‘kringeltjes’ van een beetje rode jam op. En erg leuk om er wat stukje crunchy fruitleer op te zetten, zie foto.
Gezondheidstips
Leuk om te weten over zwarte bessen?
- Zongerijpt fruit (dat dus werkelijk de tijd heeft gehad om af te rijpen en niet vroegtijdig geplukt is om een lange bewaartermijn te genereren) is rijk aan essentiele suikers. Eigenlijk zouden we elke dag iets van deze suikers moeten eten, ook om ons immuunsysteem paraat te houden.
- Blauw en rood fruit, zeker de zwarte bes, is zeer rijk aan anthocyanen, flavonoiden en carotenoiden en andere antioxidanten: de kleurrijke krachtpatsers. Maar……vooral als ze niet aan bestrijdingsmiddelen zijn blootgesteld: een plant maakt deze antioxidanten namelijk aan om zichzelf te beschermen. En daar is veel minder noodzaak toe als er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. In mijn optiek is dit dé voornaamste reden om altijd voor onbespoten voeding te kiezen. Antioxidanten hebben we ZO hard nodig. En het andere voordeel is uiteraard dat je veel minder hormoonverstorende stoffen binnenkrijgt als je kiest voor onbespoten voedsel.
- Zwarte bessen groeien aan struiken. Normaliter zijn ze schoon als je ze plukt. Door ze niet te wassen doe je direct nog iets moois voor je darmgezondheid: je eet ook de goedaardige micro-organismen die op de bessen zitten dan op. Lees deze blog om hier meer over te lezen.
- De pit van de zwarte bes (die als je de bes dus in zijn geheel verwerkt ook mee opeet) bevat het nuttige vetzuur GLA. Een belangrijk vetzuur dat ondersteuning kan bieden bij alle huid- en hormonale klachten. Zie mijn boek “Alles draait om je hormonen.” Door deze stof dragen zwarte bessen ook bij om het risico op ontstekingen te verlagen.
- Zwarte bes lijkt anti-virale en antibacteriele eigenschappen te hebben bij vooral klachten van de bovenste lunchwegen (1)
- De pitten van de zwarte bes hebben anti-bioflim eigenschappen. Deze lijkt vooral preventief bij de Helicobacter Pylori op te gaan (2)
- In de Gemmo therapie (misschien wel de krachtigste middelen die de complementaire geneeskunde kent) wordt de zwarte bes (Ribes Nigrum) zowel als natuurlijk ondersteuner bij ontstekingen ingezet én ook als tonicum voor de (bij)nieren. Het stimuleert de bijnieren om weer adequaat hormonen aan te maken na een periode van langdurige stress, ontstekingen of geneesmiddelengebruik (Handboek gemmotherapie)
- Voor een complete monografie van deze krachtpatser verwijs ik je graag naar het artikel dat Natura Foundation erover schreef.
Minder voedselkilometers voor Cashewnoten van Johnny Cashew:
Zoals je al ziet, dit is geen feesttaartje met ingredienten van dichtbij, op het fruit na. Erg blij word ik dan ook van deze actie van Johnny Cashew: Maar als ze 12.000-25.000 minder voedselkilometers maken is dat natuurlijk wel pure winst. Ze laten de cashewnoten nu pellen in het land waar ze ook verbouwd worden. Daarmee reduceren ze de CO2-uitstoot in het transport met zo’n 57%. Ook gaan ze met deze cashews voedselverspilling tegen door de gehele oogst te gebruiken, inclusief de nootjes die zijn gebroken tijdens het pellen. Mooi verhaal toch? En leuk om te horen dat LIDL dit als eerst omarmde en deze cashewnootjes onder hun merk “Way to go” omarmde. Inmiddels zijn ze ook bij EKO Plaza verkrijgbaar. Zie het artikel hierover in het BioJournaal.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.