Skip to content

Zuurkoollasagne

Wedden dat eten zonder gluten en melk wel zo lekker is? Een gluten- en koemelkvrije lasagne zie je niet vaak. Toch is het heel eenvoudig om het op deze manier te doen. De combinatie van zuurkool, roomboter, uien, knoflook en specerijen maakt dit tot een gerecht waar je goede darmbacteriën van zullen smullen. En jij ook hoop ik!

Darmen, Stress / hormonen

Voor dit gerecht heb je 3 pannen nodig

Pan 1

Laat de lasagnebladen of de pasta in een grote pan met ruim kokend water beetgaar worden. Giet het water af, spoel de bladen met koud water af en laat ze uitlekken in een vergiet.

Pan 2

Fruit de uien en knoflook in een beetje olijfolie. Voeg het gehakt en het kruidenzout toe. Doe na een paar minuten ook de zuurkool en de specerijen erbij. Proef even of het pittig genoeg is en voeg eventueel nog wat zout of specerijen toe.

Pan 3

Smelt de boter in een steelpan op een heel laag vuurtje en voeg het boekweitmeel toe. Laat op laag vuur 3 minuten garen. Roer het goed met een garde en voeg al roerend de kokosmelk toe. Laat op een heel zacht vuurtje een paar minuten koken tot de saus is ingedikt. Voeg vervolgens zout, peper en de specerijen toe. Als het te dik is, voeg je nog een scheutje water toe. Proef even en voeg indien nodig nog iets toe. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en verdeel het zuurkoolmengsel, de lasagnebladen (of de afgespoelde witte bonen) en de bechamelsaus laagje voor laagje. Begin met de zuur­kool en eindig met de bechamelsaus. Voeg eventueel ook de ananas/cranberries toe tussen de laagjes. Zet nog even 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op circa 150 graden. Strooi er nog iets knapperigs als gebakken uitjes, gehakte nootjes of kasha over.

Ingrediënten

De basis:

  • circa 200 gram bruinerijstlasagnebladen
    (anders 1 grote pot witte bonen of een peulvruchtenpasta)

Voor de vulling:

  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram quorngehakt of kip-, lams- of rundergehakt
  • kruidenzout of kruidenbouillon
  • 1 grote pot zuurkool
  • 1 theelepel gember
  • 2 theelepels kerrie snufje gemalen chili

Voor de ‘bechamelsaus’:

  • 50 gram ghee of kokosolie
  • 50 gram boekweitmeel
  • 400 ml kokosmelk
  • (kruiden)zout
  • peper
  • snufje kerrie
  • snufje gember
  • snufje gemalen chili
  • Eventueel: wat stukjes ananas of een handje gedroogde cranberries een handje gebakken uitjes of wat gehakte nootjes of kasha als knapperige garnering

Een gluten- en koemelkvrije lasagne zie je niet vaak. Toch is het heel eenvoudig om het op deze manier te doen. De combinatie van zuurkool, roomboter, uien, knoflook en specerijen maakt dit tot een gerecht waar je goede darmbacteriën van zullen smullen. En jij ook hoop ik!

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.