Zuurkool taart
Zo makkelijk, lekker en mooi en eet je voor gezonde darmen.
Bereiding
Ontdooi de bladerdeeg plakken* en bekleedt er een met bakpapier beklede springvorm mee (of zonder bakpapier en heel goed invetten)Schil en snijd de zoete aardappelen/pompoen/wortel en ui en snijd in hele dunne plakken/repen. Pel de knoflook en snijd heel fijn. Fruit dit aan in een koekenpan in flink wat olijf- of kokosolie en voeg alle specerijen toe. Laat de zuurkool en de rode bieten heel goed uitlekken in 2 zeven. Druk het vocht uit de zuurkool en dep de rode bieten droog. Snijd de rode bieten in plakken en bekleed de bodem van je springvorm met 250 gram rode biet. Leg de zuurkool om en om in laagjes met het zoete aardappel/ui mengsel op de bieten en druk stevig aan. Klop de eieren los en klop evt. de kwark/creme fraiche, het zout en de peper toe. Giet dit over de taartvullig en wacht tot het mooi in de taart zakt. Dek af met nogmaals 250 gram rode bietenplakjes. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de taart in de goed voorverwamde oven en bak je taart in circa 35-40 minuten op 140-150 graden. (Let op: Ken je oven. Haalt deze inderdaad de temperatuur waarop je deze instelt? Zet je oven anders iets hoger) Voeg na de baktijd de noten, zaden, pitten toe en laat nog even in de oven nagaren.
Iets af laten koelen voor je het aansnijdt. Ook goed in te vriezen. Serveer met een lekkere groene, frisse salade. Voeg daaraan nog wat eiwitten toe (peulvruchten, noten, een eitje etc) De taart bevat te weinig eiwit om anders van een volwaardige maaltijd te kunnen spreken.
* Uiteraard kun je ook zelf bladerdeeg maken. Graag zelfs omdat je dan ‘de baas bent’ over de ingrediënten. Er zijn volop filmpjes op You Tube die laten zien hoe je dit doet. Zelf vind ik bladerdeeg van volkoren- of glutenvrij graan nog wel een dingetje om te maken. Daarom kies ik, als ik snel wil, voor de spelt variant van Moin (natuurwinkels). Ook omdat daar geen Omega 6 vetzuren in zitten zoals in veel andere bladerdeeg soorten. Maar meestal maak ik toch liever zelf een heerlijke voedzame bodem. Mijn favoriet is de bodem met 5 granenmeel (gelijke delen boekweit, haver, rogge, gerst en Emmerkorn/spelt). Zie alle recepten hiermee in mijn bookazine Mooi Eten. En wie weet heb je zelf nog een andere favoriete bodem. Alles kan!
Voedingswaarde per 100 gram van deze taart:
Energie 173,6 kcal, Vet 10,2 g (waarvan verzadigd 3,7 g, EOV 3,6 g, MOV 1,10 g, Koolhydraten 13 g, waarvan suikers 3,6 g, eiwit 5,3 g, voedingsvezel 3,03 g, Zout 0,66 g
Geïnspireerd door een recept van Odin.nl
HOUD JE NIET VAN ZUURKOOL? IK HEB OOK EEN SUPER LEKKER ALTERNATIEF GEMAAKT VAN RODE KOOL EN RODE BIET. KLIK HIER.
WIL JE GEEN EI OF KAAS GEBRUIKEN? ER ZIJN ONTELBARE RECEPTEN OP INTERNET OM HET MET HAVERMELK, HAVERROOM, CASHEWOTEN, SILKEN TOFU etc. TE MAKEN.
Ingrediënten
- 1 pakje bio spelt volkoren bladerdeeg (merk Moin)
- 200 gram zoete aardappel, pompoen of wortel
- 1 flinke ui
- 1 a 2 tenen knoflook
- 8-10 gram kerrie
- ½ theelepeltje chili- of paprika scherp
- 9-10 gram fijn geraspte gember
- 500-600 gram uitgelekte zuurkool
- 500 gram gekookte rode biet
- Flinke scheut olijfolie
- 4-5 eieren
- Evt. nog wat creme fraiche, hüttenkäse of feta.
- Ca. 7 gram Keltisch zeezout* en een paar draaien peper uit de molen
- 100 gram noten, pitten, zaden voor de garnering
*Let op: sommige zuurkool is erg zout, gebruik dan minder.
Gezondheidstips
Ons immuunsysteem zit voor het allergrootste deel in onze darmen. Optimaal gezonde darmen zijn daarmee met stip op één onze belangrijkste troef als het gaat om gezondheid. Ook als het gaat om ontstekingen remmen. Dit onderzoek van het UMCG laat wederom zien dat je darmen de basis vormen van je immuunsysteem. Wat de oude geneesheren duizenden jaren hebben gezegd: ‘Ziekte zetelt in de darm’. Huidig onderzoek geeft aan dat ontstekingen in je darmen kunnen bijdragen aan systemische ontstekingen als hart-en vaatziekten, artritis, reuma, diabetes, ziekten van het brein etc. In mijn boek ‘Je brein vitaal’ is hoofdstuk 1 (en een groot deel van de recepten) volledig gewijd aan ‘ontstekingsremmend eten’.
Voedingsfactoren die geneigd zijn ontstekingen te veroorzaken:
- bewerkt industrieel voedsel (ook wel UPF genoemd, dat inmiddels ruim 70% van onze voedselinname per dag is)
- suikers, ook in frisdrank (gemiddeld consumeert een volwassene in 2023 zo’n 99 suikerklontjes per week)
- veel dierlijk voedsel (vooral bewerkt rood vlees of teveel rood vlees lijkt negatief te werken)
- fastfoodclusters (dus veel calorieën in één maaltijd/tussendoortje)
Lees verder in het uitgebreide artikel dat ik erover schreef: “Vezels, vezels, vezels”.
Voedingsfactoren die bijdragen aan de preventie van ontstekingen:
-plantaardig voedsel: volop groente, fruit aangevuld met noten, zaden, granen en peulvruchten. En af en toe vette vis. Eigenlijk eten volgens de principes van de Mediterrane Keuken. Op deze manier worden er mee korte keten vetzuren als boterzuur aangemaakt: in deze hartige taart is maar liefst 1,5 kilo darmvriendelijke groente verwerkt. Zo lekker, zo gemakkelijk kun je aan de slag voor je gezondheid. En ook nog eens prachtig om te zien op je bord (vind ik) als je deze taart aansnijdt. Zie foto hieronder.
Nunancering: er kunnen allerlei redenen zijn waarom ook eieren, granen, peulvruchten en bepaalde groenten ook niet geschikt zijn in bepaalde fasen van ziekte. En daarom door je arts/therapeut tijdelijk geschrapt worden. Zie ook mijn artikel “Voeding bij ontstekingen”.
Allergieen en voedselintoleranties
Een disbalans in je darmen kan ook leiden tot een ‘leaky gut’: Ongewenste stoffen als milieutoxines, niet goed afgebroken voedingsstoffen (bijvoorbeeld rottingseiwitten), toxines afkomstig van schimmels of bacteriën (endotoxinen genoemd) worden dan doorgelaten naar de bloedbaan. Je immuunsysteem reageert hierop met ontstekings- en immuunreacties, die zich in alle delen van je lichaam en brein kunnen manifesteren. De klachten/ziektebeelden die met een lekke darm kunnen samenhangen kunnen daarom zeer divers zijn. Hooikoorts, (voedsel)allergieën en (voedsel)intoleranties, allergische huidklachten zijn slechts een aantal van de veelvoorkomende klachten. Herken je deze klachten, ga dan aan de slag met je darmgezondheid. Dit zijn de basisvoorwaarden voor gezonde darmen. Helpen een gezonde voeding- en leefstijl niet afdoende? Overweeg dan de hulp in te schakelen van een natuurarts/therapeut die je hierbij kan helpen. Kijk bijvoorbeeld op natuurdietisten.nl of op www.mbog.nl
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.