Zonnig pompoenbrood
Een lust voor je oog en smaakpapillen, dit brood met pompoen als hoofdingrediënt. Ik maakte dit brood met de Broodmix, het veldbonenmeel en de pompoenpitten van Zonnespelt. Zonniger kan bijna niet: allemaal duurzame ingrediënten van Nederlandse bodem. Van een bedrijf dat het zo verdient om in het zonnetje gezet te worden. Zie ook mijn artikel erover. Zo ontstond dit overheerlijke, voedzame, zonnige brood
Ik maakte dit brood met de Broodmix, het veldbonenmeel en de pompoenpitten van Zonnespelt. Zonniger kan bijna niet: allemaal duurzame ingrediënten van Nederlandse bodem. Van een bedrijf dat het zo verdient om in het zonnetje gezet te worden. Zie ook mijn artikel erover. Zo ontstond dit overheerlijke, voedzame, zonnige brood
Maak het deeg zoals aangegeven op de verpakking. Zelf laat ik het deeg daarna nog 12-24 uur rusten in de koelkast. Was de pompoen, verwijder het vruchtvlees, pitten (en eventueel de schil) en maal deze fijn. Meng het door het gerezen deeg. Voeg dan ook alle andere ingrediënten toe. Meng heel goed. Proef even, waarschijnlijk is het brood niet zout genoeg door alle extra ingrediënten. Voeg naar smaak nog wat zout toe. Doe het in een met bakpapier bekleed bakblik. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet het brood erin en zet na een kwartier de oventemperatuur terug naar 140-150 graden. Zie uitleg hieronder. Let op: dit is vele malen lager dan staat aangegeven op de verpakking van welke broodbakmix dan ook. Uiteraard staat het je vrij om die temperaturen aan te houden.
Totale baktijd van je brood is 55-60 minuten. Zet dan de oven uit en laat het brood nog minstens een uur in de oven staan. Haal het er dan uit, laat afkoelen en zet het in de koelkast. Pas aansnijden als het brood helemaal koud is.
Ingrediënten
voor 1 brood
- 350 gram Broodbakmix Zonnespelt (of een andere broodbakmix*)
- Water, zout en gist zoals op de verpakking staat aangegeven. 15-20 gram gedroogde
zuurdesemgist** - 450 gram pompoen
- 300 gram gekookte/hele graankorrels (bijvoorbeeld haver, spelt, rogge of gerst)
- 80 gram veldbonenmeel
- 150 gram pompoenpitten
- 12 gram zout
- 50 gram appelazijn
- Scheut olijfolie
*Gebruik je granen zonder gluten? Voeg dan op het laatst nog 20 gram psyllium toe aan je
beslag.
**Zelf gebruik ik vaak gedroogde zuurdesemgist of mijn eigen starter.
Tips van Rineke
- Ik bak er altijd 2 à 3 tegelijk. Dat is qua energie verbruik wel zo voordelig.
- Eigenlijk gebruik ik nooit een mix waar het graan als bloem in verwerkt is. Het bevat dan immers veel minder vitale voedingsstoffen en vezels. In dit geval wordt dit ruimschoots goed gemaakt door de veldbonen, de hele graankorrels, de pompoen en de pitten. Bovendien rijst het brood (met deze hoeveelheid extra groenten en bonenmeel) gemakkelijker dan wanneer je 100% volkorenmeel zou gebruiken.
Ik laat brood altijd minstens 24 uur rijzen. Dan verdwijnt het grootste deel van het fytinezuur maar ook de glutenactiviteit. Bovendien zorgt deze lange rijstijd (een fermentatieproces) dat het brood veel beter verteerbaar wordt. Dat steeds meer mensen niet tegen brood kunnen heeft ook te maken met de veel te korte rijstijd: graan is dan zeer moeilijk verteerbaar voor onze spijsvertering. Zie ook mijn artikel “Granen verguisd en bejubeld”
Een bakker is het niet eens met deze temperatuur, afbakken op 140-150 graden is brood koken in plaats van bakken, hoorde ik laatst. Toch heeft het grote voordelen om lagere temperaturen te gebruiken. Er ontstaan dan veel minder AGEs: vrije radicalen die nogal wat schade kunnen berokkenen wat betreft ons vaatsysteem, onze huid en ons brein.
Leuk om te weten?
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.