Skip to content

Zonnebloempit crackers

Serveer bij de lunch met een soepje of eet ze als tussendoortje. Erg lekker met een avocado en wat kiemen erop. Of met een groentespread.

Bereiding

Doe de helft van de zonnebloempitten in de blender en maal ze tot meel*. (maar je kunt ze ook heel laten als je een brosse/krokante cracker wilt) Doe vervolgens de andere ingrediënten erbij. Proef even of je nog wat meer Zeekraal zilt wilt toevoegen. Leg het mengsel op bakpapier op een bakplaat en maak er een vierkant blok van. Leg het mengsel op bakpapier op een bakplaat verdeel het zo dun mogelijk met een pannenlikker. Kerf er met een mes of met de pannenlikker 8-10 crackers in. Zet het 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 130-140 graden. Ze zijn het lekkerst als ze wat krokant gebakken zijn**. Het kan zijn, als je ze wat dikker gemaakt hebt, dat je ze nog iets langer in de oven moet laten. Bewaar ze nadat ze zijn afgekoeld in een donkere/luchtdichte verpakking.

TIP: Geen zin om ze zelf te bakken? Bakkerij Driekant maakt deze crackers ook. Je kunt ze via hun webshop bestellen. Of bestel 2 zakjes als aanbieding samen met 2 zakjes Gerstkoekjes. Lees hier het prachtige verhaal achter deze ambachtelijke, sociale bio bakker.

TIP: * ALs je deze crackers regelmatig maakt week je liever de pitten eerst een nacht in water met een beetje citroensap. Het weekwater gooi je weg. Zo raak je een groot deel van het fytinezuur in de pitten kwijt.

TIP: **Heb je een droogoven? Dan kun je ze na 30-35 minuten ook in de droogoven leggen om ze heerlijk krokant te krijgen.

Ingrediënten

  • 200 gram zonnebloempitten
  • 70-80 gram boekweit meel of havermeel (of combi van beide)*
  • 100 ml water
  • Evt. 4 gram Zeekraalzilt van Your Well (of anders circa 4 gram keltisch zeezout) naar smaak toevoegen

*Nog mooier natuurlijk om dit van haver en boekweitmeel van Nederlandse bodem te maken. Zie deze prachtige Westerwoldse meelmix.

Gezondheidstips

Serveer bij de lunch met een soepje of eet ze als tussendoortje. Erg lekker met een groentespread met kiemen erop. Of met een tomatenspread. En wat ik zelf vaak doe: wortelsalade met hennepzaad. Heb je ook direct een mooie Omega 3 bron toegevoegd als tegenhanger voor de Omega 6 vetzuren in de zonnebloempitten. Want de Omega 3/6 balans is zo belangrijk, voor je totale gezondheid, om in de gaten te houden.

De combinatie van zonnebloempitten met zeekraalzilt is een prachtige, en lekkere manier om extra mineralen binnen te krijgen, met name kalium, magnesium, calcium, ijzer, koper, zink en mangaan en zelfs een klein beetje jodium. Een van de manieren om meer mineralen tot je beschikking te houden is minder (tarwe)brood te eten. (tenzij dit ambachtelijk, minimaal 12 uur gerezen heeft) Het fytinezuur in tarweproducten bindt namelijk veel mineralen aan zich. En in tegenstelling tot de meeste granen crackers hebben deze crackers weinig invloed op de bloedsuikerspiegel. Dus geen ‘after lunch dip’ met deze crackers!

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.