Zomerse kruidenboter; Gouden Ghee

Voeg oogstrelende en beschermende carotenoïden toe met deze zomerse kruidenboter. In de zomer als we meer in de zon zitten kunnen onze huid en ogen wel wat extra bescherming gebruiken van carotenoïden.

Bereiding

Doe de roomboter in een pan met een dikke bodem en laat deze op een heel laag vuurtje smelten. Schep met een schuimspaan elke keer het eiwit eraf tot je een heldere gele boter over hebt. Deze laat je flink afkoelen. Vervolgens roer je de rest van de ingrediënten erdoor. Bewaar in een potje op een donkere en koele plek.

Ingrediënten

  • 250 gram biologische gras- of roomboter
  • paar draaien keltisch zeezout
  • paar draaien peper en zout
  • 1 uitgeperste teen knoflook
  • 2 eetlepels Gouden Olie PUUR Rineke
  • 4 lintbloemen van Goudsbloem (of een paar andere oranje eetbare bloem)

Gezondheidstips

Gezondheidseffect

Roomboter bevat naast kant en klaar boterzuur (perfect voedsel voor je roomboter) ook belangrijke vetoplosbare vitamines als A, E, D en K. En roomboter van koeien die los hebben gelopen en hebben gegraasd bevatten gezonde hoeveelheden CLA en Omega 3. Door in dit recept er nog eens een Omega 3 rijke olie door te mengen krijg je nog eens extra Omega 3. Een goede verhouding tussen Omega 3 en 6 in je voeding is ongelooflijk belangrijk.

En wat doen de goudsbloemen erin? Samen met de astaxanthine in de Gouden Olie zijn ze niet alleen een lust voor je oog maar ook fantastische aanvulling van je carotenoïden. Goudsbloem bevat namelijk naast astaxanthine ook lycopeen, luteine en zeaxanthine. Een krachtige mix van beschermende carotenoïden. De gelere kleur van grasboter (van werkelijk grasetende koeien) is ook te danken aan carotenoïden.

Zeker in de zomer als we meer in de zon zitten kunnen onze huid en ogen wel wat extra bescherming gebruiken van carotenoïden. (1) Een eetpatroon dat rijk is aan een mix van antioxidanten zoals vitamine E, flavonoiden, beta-caroteen, lycopeen, luteine etc. lijkt te beschermen tegen huiduitslag ten gevolge van UV-straling (2)

Ghee

Ghee/geklaarde boter is een fantastische 'uitvinding' van de Ayurveda. De voordelen die we kennen van Ghee:

- mensen die niet tegen lactose of caseine kunnen, kunnen dit vaak wel eten.

- omdat de eiwitten en melkdelen verwijderd zijn kan het tegen een hoger verhitting van gewone boter en andere vetten. LET OP; dat geldt niet meer voor deze Gouden Ghee omdat daar Omega 3 olie aan toegevoegd is.

- het grootste deel van het water is verdampt waardoor het langer houdbaar is, zelfs buiten de koeling (ook dit geldt voor GHee en niet voor deze Gouden Ghee omdat er knoflook en Gouden olie aan toegevoegd is)

Serveertip 1: Wil je nog meer van deze beschermende carotenoïden toevoegen? Denk dan eens aan een gepocheerd eitje (van een loslopende kip) met deze Gouden Ghee op een broodje of cracker. Het ei van een loslopende kip bevat ook carotenoiden, in de vorm van luteine en astaxanthine. En is tevens een aanvulling van je vitamine D, CLA en Omega 3. Klik hier voor meer info over een eitje: https://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/ei.html

Serveertip 2: Op een zoete aardappel. Erg lekker! En bovendien ook weer een mooie mix van carotenoïden uit de zoete aardappel en de Gouden Ghee.

(1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12239422

(2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257702/