Skip to content

Zomerse haversalade

Heerlijke zomerse smaken & (h)eerlijk ontspannen

Bereiding

Ik kook altijd één kilo (droog gewicht) haver-, gerst of kamutkorrels en vries het in porties in. Eén kilo resulteert in ca. 3 kilo gekookte eetbare korrels. Was de groenten, snijd ze in even grote stukken en kook ze beetgaar. Spoel af onder de koude kraan en spatel ze door de afgekoelde gekookte graankorrels. Doe de rest van de ingrediënten erdoor en laat de smaken een tijdje intrekken. Zorg intussen voor de garnering en maak de dressing. Een eventueel restje dressing is nog een paar dagen houdbaar, mits goed afgesloten in een donkere glazen fles/pot.

Ingrediënten

Salade

 • 700 gram gekookte, afgekoelde haver-, gerst of kamutkorrels
 • 750 gram gestoomde beetgare groente (in elk geval een venkelknol en verder wat ‘hardere’ groentes naar keuze van het seizoen (waspeen, broccoli, tuinbonen, peulen etc)
 • 22-25 gram PUUR Rineke Super Bouillon
 • 1,5 eetlepel gekneusd venkelzaad (nog lekkerder om het ook even te roosteren)
 • 25-30 gram fijngesneden ‘ontspannende’ kruiden bijvoorbeeld: citroenmelisse, citroenverbena, citroenkruid, venkelloof, dille loof, roomse kervel, citroentijm, citroenbasilicum
 • per persoon garneren met 1 gepocheerd eitje, een halve avocado, een paar eetlepels rauwmelkse hangop, wat zachte/neutrale geitenkaas of wat geroosterde zonnebloempitten

Dressing

 • 125 ml olijfolie
 • 125 ml koolzaadolie
 • 1 à 2 tenen uitgeperste knoflook
 • paar draaien peper en zout uit de molen
 • 2-3 eetlepels (Manuka of citroen) bio honing
 • rasp van 1 bio citroen
 • sap van 1 bio citroen
 • scheut appelazijn of witte balsamico
 • eventueel nog een scheutje neutrale Omega 3 olie.

Gezondheidstips

Stressremmend eten

Dit recept komt uit mijn boek ‘Op weg naar meer energie’ waar gezond eten in tijden van stress een belangrijk thema is.

Eet dagelijks kruiden en specerijen, zeker in drukke of stressvolle tijden. Onder invloed van stress worden er veel meer vrije radicalen aangemaakt die met name door beschermende stoffen uit voeding in toom gehouden moeten worden. Als vrije radicalen de overhand krijgen, zorgen ze voor minder energie-aanmaak en met minder energie zijn we weer slechter tegen stress bestand. Juist in drukke tijden hebben we dus extra beschermende stoffen nodig die rijkelijk aanwezig zijn in onbespoten kruiden/specerijen. Ook de haverkorrels* en het eitje helpen om de gevolgen van stress in te perken. En wat te denken van heerlijke kruiden als lavendel, salie, citroenverbena, citroenmelisse, munt en koriander in een kruidenthee, maar ze kunnen ook prima in je eten verwerkt worden.

* Haver bevat o.a flink wat ijzer, zink en mangaan. IJzer helpt vermoeidheid te verminderen. Zink en mangaan zijn ter bescherming tegen vrije radicalen.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.