Skip to content

Zomerfruit taart zonder oven

Een nieuwe zomertaart gemaakt. Zonder gluten, zuivel of toegevoegde suikers. Super gemakkelijk te maken, zonder oven. En voor wie geen wijnbessen heeft, van ander zomerfruit is het vast ook erg lekker!

Bereiding

Doe ze havervlokken, pindakaas/notenpasta, kokosraps, honing en kokosolie in een kleine blender en meng het tot een smeuiige massa. Verdeel het mengsel egaal over een met bakpapier ingevette taartvorm. Zet in de koelkast. Als het opgestijfd is leg je het vol met mooi rood zomerfruit. Verkruimel er wat gehakte noten (amandelen, cashew- of pecannoten) over. Maak de ‘slagroom’, doe het in een spuitzak en verdeel het mooi over de vruchten. Laat weer opstijven in de koelkast. Doe er vlak voor het opdienen nog wat vers fruit en eventueel wat gehakte noten, wat cacaonibs of wat honing over.

Ingrediënten

Voor 12 personen
 • 150 gram havermoutvlokken (of andere vlokken)
 • 100 gram pindakaas of notenpasta
 • 75 gram kokosolie
 • 2 eetlepels kokosrasp
 • 2 eetlepels honing
 • een paar handen rood fruit (min. 400 gram)
 • 100 gram gehakte noten
 • 200-300 gram kokosmelkslagroom 30% (Terrasana)
 • garnering; nog wat zomerfruit, wat cacaonibs, wat honing, een paar bloemen etc.

Gezondheidstips

Dergelijke taarten vind ik een uitkomst! Als je altijd een blikje kokosmelk of kokosmelk slagroom in de koelkast hebt staan, heb je binnen een kwartier een taart in de koelkast staan. Niks leuker om van de ‘zwarte- en rode bessentijd’ geruisloos over te gaan naar ‘wijnbessen tijd’ en daarna de (wilde) pruimen en frambozen. Bij alles wat ik voor het eerst in het seizoen eet denk ik: “Dit is echt het lekkerste wat de aarde ons schenkt”. Dat is ook zo mooi van mee-eten met het seizoen, elke keer die fantastische smaaksensaties die elkaar opvolgen.
Daarom een nieuwe wijnbessen-zomertaart gemaakt, wederom als dank voor onze vrijwilligers die al deze bessen helpen plukken. Super gemakkelijk te maken, zonder oven. En voor wie geen wijnbessen heeft, van ander zomerfruit is het vast ook erg lekker!

Heb je geen tuin? Kijk dan eens via pluktuinen.nl waar je in jouw omgeving onbespoten fruit kunt plukken. Want hoe lekker zo’n taart ook is, hij is pas lekker voor je gezondheid als je onbespoten/gifvrij fruit kiest. Anders moeten je lijf en brein immers afrekenen met heel wat hormoonverstorende stoffen en mis je de belangrijke antioxidanten uit rood fruit. Eigenlijk gek dat je daar zo weinig over hoort in de krant of op het nieuws: zonder antioxidanten kunnen ons lijf en brein hun belangrijke ‘revisie werkzaamheden’ niet eens uitvoeren. En kunnen we bijvoorbeeld geen ontstekingen te lijf.

Voedingswaarde per 100 gram/per portie; ik was even benieuwd naar de voedingswaarde van deze taart en heb hem berekend: Kcal, 272, Eiwit 5.9 gram, Koolhydraten 14.2 gram, waarvan suikers 5.2 gram. Vet 20 gram, waarvan verzadigd 11 gram en EOV 4.8 gram, Vezels 3.9 gram, zout 0,06 gram.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.