Skip to content

Zoete aardappel muffin/taart

Bereiding

Snijd de geschilde zoete aardappel in grove stukken, maal fijn in de foodprocessor. Schep in een ruime kom. Doe hetzelfde met de appel (als de appel onbespoten is, kun je de schil laten zitten). Verwarm de oven
voor op 140 graden. Smelt de kokosolie in een vuurvast kommetje in de oven of au bain-marie. Voeg alles toe aan de kom, behalve de eieren en baksoda. Proef even en voeg eventueel nog specerijen toe. Klop dan de eieren samen met de baksoda en spatel door het mengsel. Verdeel over een taartvorm van 22 centimeter Ø of over 18 à 20 muffinbakjes. Plaats in het midden van de oven en bak in circa 40 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat op een taartrooster goed afkoelen. Bewaar wat overblijft in de koelkast in een luchtdicht afgesloten trommel of vries ze in. Lekker als ontbijt, maar ook erg lekker bij een wat zoetere soep als pompoensoep. Laat dan de cacao-nibs en kokosbloesemsuiker of honing achterwege.

Recept uit het boek “Je Brein vitaal-met elke hap een gezonde stap”.

Hartige variant?

Laat dan de honing, speculaaskruiden, rasp, vanille en cacaonibs weg. Voeg dan wat specerijen als gember, kurkuma of koriander toe. Je kan de muffin dan ook iets eiwitrijker maken door 50 gram pompoenpit proteïne in plaats van volkoren meel te gebruiken. De hartige variant is ook erg lekker bij een salade, soepje of gewoon als hartig tussendoortje.

Ingrediënten

  • 250 gram zoete aardappel
  • 200 gram appel (Goudreinet bijvoorbeeld)
  • 50 gram kokosolie
  • 100 gram amandelmeel* (of hazelnotenmeel)
  • 50 gram kastanjemeel (of fijngemalen gepofte of gestoomde tamme kastanjes) Anders haver, kamut of speltmeel.
  • 5 gram speculaaskruiden
  • evt. snufje vanille
  • evt. wat rasp van een sinaasappel of citroen
  • ca. 75 gram grof gehakte noten
  • snufje zout
  • evt. 20-30 gram honing of kokosbloesemsuiker (vooral als je geen kastanjemeel maar een niet-zoet meel gebruikt)
  • evt. 40-50 gram cacaonibs
  • 2 eieren
  • 3 gram natriumbicarbonaat

* Ook zelf erg gemakkelijk te maken door blanke amandelen te malen.

Gezondheidstips

Met de feestmaanden in aantocht worden we nog meer dan anders blootgesteld om zoete verleidingen te kopen. Hoe kun je weerstand bieden aan zoveel zoetigheid? Een erg leuk artikel met 5 tips om de verleidingen te weerstaan, legt het uit waarom we, zelfs als we genoeg gegeten hebben, toch zoetigheid blijven eten. Hoe word je zelf weer baas in je eigen buik en pan? De clou zit in onze hormonen, in ons brein en in onze darmen. Zie ook mijn boek Alles Draait om je Hormonen. Een gezonde darmflora heeft een flinke vinger in de pap als het gaat gezonde eetgewoonten. Bewerkt voedsel daarentegen zorgt dat we tot wel 500 calorieën per dag extra eten, aldus dit artikel. Moraal van het verhaal: Maak je eigen eten met ‘echte’ voedingsstoffen en gezonde vetten. En zorg dat al je eten en zeker je tussendoortjes voedingsstoffen bevatten voor een gezonde darmflora. Zoals deze ongelooflijke lekker muffin met volop voedingsstoffen voor je darmbacteriën. Zie ook mijn artikel: Nodig je darmbacteriën ook uit als je een tussendoortje eet.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.