Zoete aardappel lasagne
Een lasagne zonder granen en melk. Met toch heerlijke laagjes en een kokosmelk ‘bechamelsaus’. Een heerlijk recept om ook je darmbacteriën van te laten smullen. Het bevat namelijk flink wat resistent zetmeel.
Bereiding
Schil de zoete aardappel en pastinaak. Snijd daar in verticale richting dunne repen van maximaal een halve cm. van. (Het makkelijkst gaat dit met een mandoline) Bekleed een quichevorm met bakpapier en bestrijk dit met olijfolie. Leg de helft van de repen pastinaak en zoete aardappel dakpansgewijs op de bodem. Spreid hier de witte bonen/lupine over. Maak de bechamelsaus door alle ingrediënten in een kom te doen en te mengen tot een egale massa. Giet de helft van deze saus over de pastinaak/zoete aardappel. Dek dan af met de rest van de repen pastinaak/zoete aardappel. Giet vervolgens de andere rest van de saus erover. Snijd de halloumi in dunne plakjes en leg deze over de bechamelsaus. Zet 40-45 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Strooi, nadat je de lasagne uit de oven gehaald hebt, er de gemengde noten over. Erg lekker om te serveren met wat zuurkool, gegrilde groente of een groene salade.
Voedingswaarde van de lasagne per persoon (met kokosmelk): Kcal 780, Vet 55 gram (waarvan verzadigd 24,9, EOV 12,4 en MOV 10,5 gram), Koolhydraten 41 (waarvan natuurlijke suikers 21 gram*), eiwit 26,7 gram, voedingsvezel 12.5 gram, zout 3,67 gram. NB; merk op dat dit recept door de halloumi best veel zout bevat. Eet dus de rest van de dag geen bewerkt voedsel meer omdat dat ook al veel zout bevat.
* De suikers in zoete aardappel bestaan voor een heel groot deel uit resistent zetmeel: dat wordt niet opgenomen in onze bloedbaan en heeft dan ook niet of nauwelijks invloed op onze bloedsuikerspiegel/insuline niveaus. Helaas is dat niet terug te zien in de voedingswaarde berekening.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 500 gram zoete aardappel
- 200 gram pastinaak
- 200-300 gram gekookte witte bonen of lupine
- 200 gram halloumi (anders feta)
- 75 gram gehakte walnoten
Voor de bechamelsaus:
- 400 ml kokosmelk
- 50 gram boekweitmeel
- 40 gram olijfolie
- 2 tenen knoflook
- rasp van 1 sinaasappel
- ca. 8 gram Keltisch zeezout
- Naar eigen smaak afmaken met chili, curcuma, kerrie, gember, kardemom/koriander en peper
Gezondheidstips
Ik bedacht dit recept omdat ik
- een variant ervan in een restaurant heb gegeten. Zeldzaam zo lekker een vegetarisch gerecht in een restaurant gegeten.
- weer bezig was met het gezondheidseffect van resistent zetmeel. Het blijft me eigenlijk verbazen dat we zoveel weten over het effect van voldoende vezels voor onze darmgezondheid en de aanmaak van boterzuur.
- Een recept wilde dat hoog scoort in zijn eiwitgehalte. En dat was weer naar aanleiding van het feit dat vegetariers en veganisten toch vaak te weinig volwaardig eiwit eten. En we, zeker in de herfst, ons immuunsysteem wel van voldoende eiwitten moeten voorzien: je immuunsysteem gebruikt om virussen, griep (maar ook chronische ziekten) te overwinnen immers extra eiwitten. En die moeten er dan wel zijn!
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.