Skip to content

Zoete aardappel bananenbrood

Een brood met heel wat resistent zetmeel erin. Superlekker & voedzaam.

Bereiding

Pel de banen en blender ze heel fijn. Schil de bataten/zoete aardappel & aardappelen, snijd in stukken en blender of rasp ook deze heel fijn. Doe alles in een kom en voeg de rest van de ingrediënten tot aan de kokosolie toe. Meng heel goed met een mixer met deeghaken. Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de kokosolie heel kort en voeg het samen met de natriumbicarbonaat toe aan het meel. Wederom goed mengen. Spatel er daarna nog eventueel de cashewnoten door. Doe je beslag in een broodbakvorm met daarin bakpapier en zet het circa 55 minuten in de oven: laat de oven de eerste 10 minuten even op 150-160 graden staan. De rest van de baktijd zet je de oven op 140-150 graden. Laat het brood goed afkoelen op een rooster. Pas na volledige afkoeling (in de koelkast) krijgt resistent zetmeel zijn stevigheid en zijn optimale eigenschappen voor jouw darmgezondheid. En is het goed te snijden. Doe er een likje roomboter op (dit bevat namelijk al kant-en-klaar boterzuur)

Ingrediënten

 • 300 gram bio bananen (liefst niet al te rijp)
 • 150 gram bataat/zoete aardappel
 • 100 gram aardappel
 • 100 gram boekweitmeel
 • 150 gram bonenmeel* of (rode)linzenmeel
 • 4-5 gram Keltisch zeezout
 • (eventueel) 1-2 theelepels kaneel
 • 1 volle eetlepel appelazijn
 • 75-100 gram extra vigin kokosolie of boter/ghee
 • 4 gram natrium bicarbonaat
 • eventueel een flinke hand cashewnoten

 

*Ik maakte het met veld-/tuinbonenmeel van Zonnespelt Mooi lokaal geteeld, betaalbaar en biologisch.

Ik bedacht dit brood naar aanleiding van twee artikelen die ik schreef. Het ene ging over biofilms. En het andere over ‘Goed gastheer zijn voor je darmbacteriën’. Wat zou het mooi zijn als ons meest gegeten voedingsmiddel brood de optimale vezels zou bevatten om er boterzuur (een korte-keten-vetzuur) uit aan te maken. Hoewel ik eigenlijk verwacht had dat dit een soort functioneel brood zou worden (goed om te eten maar vooral belangrijk om wezenlijke stappen te zetten qua darmgezondheid) overtrof het mijn stoutste verwachtingen. Gewoon superlekker!

En zie hieronder hoe ongelooflijk veel resistent zetmeel dit brood bevat.

 

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.