Zoete aardappel bananenbrood

Zoete aardappel bananenbrood

Zoete aardappel bananenbrood

Bereiding

Pel de banen en blender ze heel fijn. Schil de bataten/zoete aardappel & aardappelen, snijd in stukken en blender of rasp ook deze heel fijn. Doe alles in een kom en voeg de rest van de ingrediënten tot aan de kokosolie toe. Meng heel goed met een mixer met deeghaken. Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de kokosolie heel kort en voeg het samen met de natriumbicarbonaat toe aan het meel. Wederom goed mengen. Spatel er daarna nog eventueel de cashewnoten door. Doe je beslag in een broodbakvorm met daarin bakpapier en zet het circa 55 minuten in de oven: laat de oven de eerste 10 minuten even op 150-160 graden staan. De rest van de baktijd zet je de oven op 140-150 graden. Laat het brood goed afkoelen op een rooster. Pas na volledige afkoeling (in de koelkast) krijgt resistent zetmeel zijn stevigheid en zijn optimale eigenschappen voor jouw darmgezondheid. En is het goed te snijden. Doe er een likje roomboter op (dit bevat namelijk al kant-en-klaar boterzuur)

Ingrediënten

  • 300 gram bio bananen (liefst niet al te rijp)
  • 150 gram bataat/zoete aardappel
  • 100 gram aardappel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 150 gram bonenmeel* of (rode)linzenmeel
  • 4-5 gram Keltisch zeezout

*Ik maakte het met veld-/tuinbonenmeel van Waldfarming. Mooi lokaal geteeld, betaalbaar en biologisch.

  • (eventueel) 1-2 theelepels kaneel
  • 1 volle eetlepel appelazijn
  • 75-100 gram extra vigin kokosolie of boter/ghee
  • 4 gram natrium bicarbonaat
  • eventueel een flinke hand cashewnoten

Gezondheidstips

Ik bedacht dit brood naar aanleiding van twee artikelen die ik schreef. Het ene ging over biofilms. En het andere over 'Goed gastheer zijn voor je darmbacteriën'. Wat zou het mooi zijn als ons meest gegeten voedingsmiddel brood de optimale vezels zou bevatten om er boterzuur (een korte-keten-vetzuur) uit aan te maken. Hoewel ik eigenlijk verwacht had dat dit een soort functioneel brood zou worden (goed om te eten maar vooral belangrijk om wezenlijke stappen te zetten qua darmgezondheid) overtrof het mijn stoutste verwachtingen. Gewoon superlekker!

En zie hieronder hoe ongelooflijk veel resistent zetmeel dit brood bevat.