Zoet pittige stoofschotel
Slowfood op zijn best.
Bereiding
Het lekkerst en gezondst is het om dit gerecht minstens een dag van tevoren te maken. Begin met het marineren van het vlees in een half flesje bruin bier, 1 eetlepel marinade kruiden PUUR Rineke en het bouillonblokje. Laat het 12 uur marineren en braad dan de stooflapjes heel even aan in wat roomboter. Doe ze na een paar minuten terug in het marinade sap en zet de pan op het vuur. Laat ca. 2 a 2,5 uur sudderen. Kijk wel regelmatig of het bier niet verdampt is. Voeg halverwege de bereidingstijd de rest van het bier toe en het laatste kwartier de santen + het water. Fruit de uien en knoflook in een andere pan en voeg daar de in stukjes gesneden winterwortel, zoete aardappel en pastinaak aan toe. Laat de zoete aardappelstukjes wat groter, die worden anders snel te zacht.
Voeg na ca. 2 uur het groentemengsel toe aan het vlees. Proef of je het lekker op smaak vindt en voeg naar hartenlust nog wat specerijen toe. Laat afkoelen en serveer het de dag erna. Voeg vlak voor je het serveert evt. nog wat sinaasappelrasp toe.
Ingrediënten
voor 4 personen
- 500 gram biologische runder-/lamsstooflappen of kip (van dieren die hebben losgelopen)
- 1 flesje bruin bier
- 2 eetlepels van je favoriete vleeskruidenmix zonder zout
- 1 biologisch bouillonblokje
- 1/3 blok santen*+ ca. 300- 500 ml water (afhankelijk van hoeveel bier er verdampt is)
- 3 zoete uien
- 2 tenen knoflook
- 3-4 winterwortelen
- 1 middelgrote zoete aardappel
- 1 middelgrote pastinaak
- een snufje chili
- peper en zout naar smaak
- evt. een eetlepel biologische sinaasappelrasp
Serveer met gekookte (naakte haver of gerstkorrels, de pompoen pastinaak muffins en/of wat broccoli/bloemkool en een groene salade.
* Voor wie niet van kokos houdt: ook erg lekker met 2 eetlepels honingmosterd.
Gezondheidstips
- Als je vlees eet, eet dan goed vlees; van dieren die hebben losgelopen en hebben gegraasd. Wees alert op de herkomst van je vlees. En als je zulk vlees hebt bemachtigd… bereid het dan ook op een gezonde manier. Met mate dergelijk vlees eten en het dan op een gezonde manier bereiden is zowel voor de aarde als voor onze eigen gezondheid een grote stap vooruit. Zie ook deze blog >
- Vlees eerst marineren is een hele gezonde oplossing om minder AGEs te generen. AGEs zijn sterke vrije radicalen die heel wat schade (aan ondere andere ons vaatsysteem) kunnen veroorzaken. Voor menigeen is vlees zo bovendien gemakkelijker te verteren. Over smaak valt niet te twisten maar ik vind het zelf ook de lekkerste manier van bereiden.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.