Skip to content

Zeewier pastasalade

Het goede leven komt uit zee. Toegegeven, dit is niet de snelste maaltijd die je op tafel kunt zetten. Maar wel eentje die je mineraal­huishouding een flinke boost kan geven. Plantaardig voedsel uit de zee is niet alleen superlekker, maar biedt je ook een uitzonderlijk aanbod van mineralen en sporenelementen, waaronder jodium.

Darmen

Bereiding

Week de zeewiertagliatelle of de zeewiersalade ongeveer een half uur van tevoren in ruim water. Gooi het weekwater weg en laat het uitlekken. Breng een ruime pan water aan de kook en doe de spaghetti en de zeewiertagliatelle erbij (als je gekozen hebt voor de zeewiersalade, dan knijp je het water eruit, snijd ze wat fijner en laat ze niet meekoken). Giet de pasta na 8 minuten af en laat staan met het deksel op de pan. Pel en snipper de uien en fruit ze, samen met de uitperste knoflook, op een zacht vuurtje in olijfolie. Doe de zongedroogde tomaatjes en de gewassen, uitgelekte spinazie erbij en laat met een deksel op de pan heel kort smoren. Meng de pasta met het ui-spinaziemengsel en roer de pesto erdoor (en eventueel de zeewier­salade). Maak op smaak met peper en zout. Voeg naar smaak eventueel nog wat extra pesto of verse basilicum toe.

Was tussendoor de zeekraal/lamsoor en het ijskruid. Fruit de zeekraal/lamsoor 2 tot 3 minuten in een beetje roomboter. Besprenkel het ijskruid alleen met een beetje olijfolie en een klein beetje azijn. Verdeel de zeekraal en het ijskruid over vier borden en leg de pasta ernaast. Of maak er 4 mooie porties van met een serveerring.

Snijd de halloumi in plakjes en gril ze heel licht. Als je kiest voor geitenkaas of feta verbrokkel je deze en verdeel je ze over de pasta. Ook een gepocheerd eitje of een van de andere opties is erg lekker. Garneer het geheel met een takje basilicum.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 50-60 gram zeewiertagliatelle of 10 gram gemengde zeewiersalade (van TerraSana)
  • 200-250 gram spelt- of kamut­spaghetti, boekweitnoodles of peulvruchtenpasta
  • 2 à 3 flinke uien
  • 2 à 3 tenen knoflook
  • 1 scheut olijfolie
  • 5 à 6 zeer fijn gesneden zongedroogde tomaten
    (het liefst op olijfolie)
  • 400 gram bladspinazie
    (paksoi is ook lekker)
  • ½ potje biologische pesto Genovese (groen) of zelfgemaakte pesto
  • peper en zout naar eigen smaak

Ingrediënten voor de garnering1

  • 100 gram zeekraal of lamsoor
  • 100 gram ijskruid
    (anders rucola of waterkers)
  • 200 gram verbrokkelde schapenfeta of geitenkaas
  • 200 gram heel licht gegrilde halloumi (in plakjes gesneden)
  • gemarineerde tempé of lupine
  • 150 gram gehakte paranoten/walnoten of per persoon een gepocheerd eitje
    een paar takjes basilicum of bieslook of een flinke pluk (broccoli)kiemen

Tip van Rineke

Toegegeven, dit is niet de snelste maaltijd die je op tafel kunt zetten. Maar wel eentje die je mineraal­huishouding een flinke boost kan geven. Plantaardig voedsel uit de zee is niet alleen superlekker, maar biedt je ook een uitzonderlijk aanbod van mineralen en sporenelementen, waaronder jodium. Zo’n 6 miljoen Nederlanders heeft onvoldoende jodium tot zijn beschikking. Jodium wordt vaak, en terecht, geassocieerd met de schildklier. Maar jodium is echt voor veel meer functies van groot belang, bijvoorbeeld de ontgifting van zware metalen en toxines. Op mijn website vertel ik daar meer over (bij de weetjes over jodium en schildklier). Schildklierproblemen zijn een enorm onderschat probleem in Nederland en kunnen voor veel onbegrepen vermoeidheidsklachten zorgen. Als je geen of weinig brood eet, is aanvulling van jodium via onder meer zeewieren een belangrijk aandachtspunt.

En wat een mooie bijkomstigheid is; met zeewieren en zeegroente krijg je toch de umami-smaak van vis op je bord. Dan kunnen we de vissen en oceanen sparen en toch genieten van het goede uit de zee.

LET OP: zeezout komt uit de zee, maar is geen volwaardige ­vervanger van jodium in jozozout.

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.