Zandtaartgebakjes
Mijn favoriet? Een vulling met rabarber (pruimen of een citrus marmelade) met aardbeien, haverroom, toefje rauwe kefir hangop of lemon curd!
Deeg klaar maken en een half uurtje laten rusten in de koelkast. Een werkblad bestuiven met meel (bijvoorbeeld boekweit), deeg erop leggen, afdekken met plastic folie en heel dun uitrollen. Met een uitsteekvormpje kun je er 12-14 deegrondjes van maken. Deze in een muffin bakje leggen en in de vorm drukken. Ca. een half uur op 140 graden in de oven zetten. Haal ze uit de vorm en plaats ze op een rooster om ze af te laten koelen. Vul ze met een lekkere fruitmoes en beleg ze met vers fruit. Uiteraard kun je ze ook met iets hartigs vullen. Vries eventueel een deel in zodat je altijd wat gebaksvormpjes op voorraad hebt.
Mijn favoriet? Een vulling met rabarber (pruimen of een citrus marmelade) met aardbeien/bessen, toefje rauwe kefir hangop, haverroom of lemon curd!
Ingrediënten
- 250 gram meel*
- 50 gram kastanje- of amandelmeel
- 150 ml havermelk
* ik gebruik vaak een mengsel van 50% haver- en 50% boekweitmeel. Maar ook vaak de 9 granen meelmix. Of waar ik ook erg van gecharmeerd ben: een mengsel van gelijke delen haver, boekweit, rogge, emmerkorn/spelt en gerstmeel. Wat een lekker en mooi bakresultaat van deze laatste. Maar hier zitten dus wat gluten in. De mix kun je prima zelf mengen maar is ook kant-en-klaar te koop.
- 2 gram zout
- ca. 40 gram olijfolie of gesmolten roomboter/ghee/kokosolie
- 2 gram natrium bicarbonaat
- evt. 6 gram fijne psyllium vezel als je glutenvrije granen gebruikt.
Gezondheidstips
Wat ik, naast de heerlijke smaak en bite van haver, quinoa en boekweit zo leuk aan deze zandtaartjes vindt:
- het bevat volwaardige voedingsmiddelen (de meeste versnaperingen zijn ontdaan van vezels en voedingsstoffen en daarmee tot ‘lege calorieën’ geworden)- het bevat geen gluten (in een wereld waar gluten zo de overhand hebben is dat een zegen voor menige darm).
- het zijn ‘oude granen’: in de vergetelheid geraakt door moderne tarwe, maar wezenlijk anders voor zowel onze gezondheid als die van het milieu. Bovendien kunnen ze alle drie op Nederlandse bodem groeien.
- zeker als je mijn boeken hebt weet je dat granen verzurend zijn. Terwijl de basis voor onze gezondheid basisch moet zijn. Door quinoa, boekweit en haver te mengen krijg je een veel basischer graanproduct. Quinoa en boekweit zijn namelijk veel minder verzurend dan tarwe, haver, rogge etc. Als je dan de inhoud van je gebakje ook nog basisch kiest door vers fruit of bijvoorbeeld een toefje hangop dan heb je tussendoortje die niet verzurend is. En dat is uniek, zeker als je het vergelijkt met een kant-en-klaar gebakje. Lees hier verder over het belang van zuren en basen voor je gezondheid.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.