Skip to content

Wortelsalade met cranberries en kefir dressing

Super simpel recept natuurlijk. Waarom ik hem deel is omdat er heel wat mensen met steeds terugkerende blaasontstekingen rondlopen.

Bereiding

Wortelen wassen, schillen en fijn raspen/hakselen of er mooie julienne reepjes van maken. Sinaasappel wassen, de schil raspen en het vruchtvlees in partjes snijden. Samen met de cranberry’s door de wortelsalade mengen. De dressing maken en even proeven. Meng deze door de wortelen en garneer met iets van de suggesties.

Ingrediënten

Salade

  • 750 gram waspeen
  • 1 biologische sinaasappel + rasp
  • 50-75 gram gedroogde biologische cranberries

Dressing

  • 100-150 gram kefir hangop (in koelschap van natuurwinkels, merk Rauw Power)
  • 100 ml waterkefir (zelf gemaakt van kefir korrels of kant en klaar)
  • evt. 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels olie (meng wat koolzaad met lijnzaad en walnootolie)
  • 1 scheutje appelazijn
  • 1 dessertlepel (Manuka) honing
  • beetje peper en zout

Garnering

  • Paar eetlepels fijngehakte noten, zaden of wat geroosterde boekweit

Gezondheidstips

Super simpel recept natuurlijk. Waarom ik hem deel is omdat er heel wat mensen met steeds terugkerende blaasontstekingen rondlopen. Keer op keer krijgen ze antibiotica, maar toch keert de blaasontsteking terug. Het gros van de bacteriën die blaasontsteking veroorzaken zijn bacteriën die uit de darm ‘verhuizen’ naar de urinebuis. Vooral bij vrouwen gaat dat vrij eenvoudig. Zorgen voor gezondere bacteriën in onze darm biedt dus bescherming! Dit recept is puur bedoeld om te laten zien hoe gemakkelijk het principe ‘voedings als medicijn’ is: alle ingrediënten dragen hun steentje bij.

  • de kefir hangop en waterkefir: meer goede bacteriën in je darmen betekent simpelweg dat er minder ruimte overblijft voor ziekmakende bacteriën. Door consequent en dagelijks je darmbacteriën in de watten te leggen kan menigeen snel het verschil merken. Lees het uitgebreide artikel over kefir
  • de wortelen, bieden je gezonde darmbacteriën vezels zodat deze optimaal kunnen overleven en niet worden ‘overwoekerd’ door foute bacteriën
  • vitamine C; in de vorm van de sinaasappel, cranberry’s en peterselie
  • cranberry’s: misschien wel de best onderzochte bestrijder van blaasontsteking.
  • manuka honing, als natuurlijke bestrijder van antibiotica resistente bacteriën
  • knoflook: maakt foute bacteriën als E-coli (hoofdveroorzaker van blaasontsteking) het leven zuur
  • lees het uitgebreide artikel met tips om blaasontsteking de baas te worden hier

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.