Skip to content

Witlofsalade ++

Optimale ondersteuning voor darmen en lever

Bereiding

Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd de witlof fijn. Direct besprenkelen met wat citroensap. De avocado en kiwi schillen en fijnsnijden en ook de vijgen in stukjes snijden. Door de salade mengen. De dressing maken, even proeven en vlak voor het opdienen door de salade doen. Garneren met de brocco sprouts en de rucola.

Ingrediënten

Voor de salade

 • 4 stronkjes witlof
 • wat citroensap
 • 3 a 4 vijgen (vers is het lekkerst, anders soft of gedroogd)
 • 2 kiwi’s of halve grapefruit**
 • 1 avocado

** Niet voor ieders spijsvertering is de combinatie met fruit een fijne combinatie. Laat het dan uiteraard weg!

Voor de dressing

 • 200 ml rauwmelkse kefir hangop (zelf maken of anders te koop van het merk Rauw Power)
 • 1 teen knoflook
 • 1 eetlepel milde mosterd
 • 1 dessertlepel biologische (manuka) honing
 • 1 eetlepel walnootolie
 • 1 eetlepel lijnzaad-, hennep- of koolzaadolie

Voor de garnering:

 • 2-3 eetlepels geroosterde boekweit (Kasha) of geroosterde pitten

Variatie op dit recept:

Zie blz. 186 van mijn boek ‘Alles draait om je hormonen’.

 • ½ bakje brocco sprouts/broccoli kiemen (35-40 gram) en wat fijngesnipperde rucola

Brocco sprouts kun je in de natuurwinkel (en sommige supermarkten) kant en klaar kopen. Zelf broccoli zaad laten kiemen is ook erg leuk (en uiteraard een stuk goedkoper)

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Ik bedacht deze salade voor iemand met flinke obstipatie, flink wat ‘foute’ darmbacteriën in zijn darmen en ook heel wat klachten had van een overbelaste lever- en galwerking (voor de mensen die mijn boek ‘Alles draait om je hormonen’ hebben, zie blz. 287 voor een aantal symptomen). Hij wilde absoluut geen supplementen, enkel ‘voeding als medicijn’. Dus dat betekent zo eten dat elke maaltijd heel wat krachtige ondersteunende stoffen bevat. Zo kwam ik op de ingrediënten voor deze salade. Ik had, toen ik het op papier zette, niet gedacht dat het een culinair hoogstandje zou worden. Wat schetste mijn verbazing aan tafel: echt superlekker!

Door de witlof, avocado, broccolikiemen/rucola microgroenten, gezonde vetten en knoflook wordt de lever optimaal ondersteund. Een optimale leverontgifting is van grote waarde voor je hormonale- en breingezondheid. Door de rauwe kefir, de vijgen, de (manuka) honing en de knoflook worden goede darmbacteriën aangevuld en foute darmbacteriën verminderd. Door de vijgen, de vezels, de gezonde vetten (olie en avocado) wordt de darmperistaltiek verbeterd. Dagelijks ontlasting hebben is een belangrijke voorwaarde voor je totale gezondheid. Een darm die gezond functioneert is een aanwinst voor je totale gezondheid: wat betreft je gewicht, je stemming, je slaap, je je hormonen etc. Zie uitgebreide informatie hierover in mijn boek ‘Je brein vitaal’ en ‘Alles draait om je hormonen’.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.