Winterpostelein Omega 3 salade
Wat is het toch een prachtige groente, winterpostelein. Zo vanuit het niets zie je in het najaar opeens een tapijt van winterpostelein in de tuin ontstaan. En wie zijn ogen goed de kost geeft, wat kom je het onderweg ook vaak tegen. Deze overheerlijke Omega 3 winterpostelein salade komt uit mijn boek.
Bereiding
Was de sla goed en droog het in een slacentrifuge. Doe het in een schaal en strooi chia- en hennepzaad en de walnoten erover. Knip of snijd de zongedroogde tomaten in hele kleine reepjes, snijd de verse kruiden fijn, schil en snipper de ui en voeg dit alles toe. Meng alle ingrediënten door elkaar. Verbrokkel als laatste de schapenfeta en strooi erover. Maak de dressing, proef even of het zuur/zoet gehalte goed is, voeg desgewenst nog wat van de ingrediënten toe. Serveer het in een kommetje naast de salade.
Ingrediënten
voor circa 2 personen
- 200 gram winterpostelein of veldsla (of van beide wat)*
- eventueel 2 eetlepels chiazaad
- 2 eetlepels gepeld hennepzaad
- 3 eetlepels walnoten
- 5 zongedroogde tomaten
- 1 rode ui
- een paar eetlepels verse groene kruiden
- 100 gram schapenfeta
* maar er zijn natuurlijk veel meer najaars groene blaadjes te vinden. Denk aan wat paardenbloemen, knopkruid, weegbree of wat je maar vindt.
Voor de dressing
- 25 ml biologische koudgeperste koolzaad-, olijf of walnootolie
- 25 ml hennepolie (of 50 ml van één van deze drie oliën)
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 30 ml citroensap of appelazijn
- sap van een halve sinaasappel
- 2 eetlepels ahornsiroop, koud geslingerde honing of een
- flinke theelepel kokosbloesemsuiker
- een paar draaien peper en zout uit de molen
Gezondheidstips
Het is algemeen bekend dat er in vis omega 3-vetzuren zitten. Maar de volgende ingrediënten in deze salade bevatten ook allemaal omega 3: winterpostelein, veldsla, hennepzaad, walnoten, chiazaad, walnoten-, koolzaad- en hennepolie en tot slot ook nog de schapenkaas. (omdat schapen normaliter buien lopen en gras eten bevat schapenzuivel een mooie hoeveelheid Omega 3) Wetenschappers zijn er van overtuigd dat mensen (vooral mannen) de omzetting vanuit plantaardige omega 3 naar de uiteindelijke werkzame stoffen EPA en DHA moeilijk maken en we dus vis MOETEN eten. Gelukkig voor de vissen worden er inmiddels ook andere geluiden gehoord: bij vegetariërs werden geen verlaagde niveaus van omega 3-vetzuren gemeten: Wellicht maken zij door andere voedsel- en leefstijlkeuzes deze omzetting toch.
Klik hier voor veel meer informatie over:
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.