Skip to content

Walnotentapenade

Walnoten en walnootolie vormen een prachtige bron van Omega-3-vetzuren, de zonnebloempitten een bron van zink en vitamine E en basilicum, zongedroogde tomaten en citroensap bevatten veel antioxidanten.

Bereiding

Maal eerst de walnoten in de blender fijn, voeg op het laatst de zonnebloempitten toe… Vervolgens de in stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes, verse basilicum en peterselie toevoegen. Daarna olie, zout, peper en citroensap naar eigen smaak toevoegen.

Ingrediënten

 • circa 100 gram walnoten
 • circa 2 eetlepels zonnebloempitten
 • 1 flinke scheut walnootolie
 • circa 5 zongedroogde tomaten
 • 1 scheut citroensap
 • snufje zout en peper
 • 2 takjes verse basilicum
 • circa 5 takjes peterselie
 • eventueel nog een theelepel gedroogde basilicum

Gezondheidstips

Een mooiere combinatie voor onze gezondheid is bijna niet denkbaar:

 • Walnoten en walnootolie vormen een prachtige bron van Omega-3-vetzuren, de zonnebloempitten een bron van zink en vitamine E en basilicum, zongedroogde tomaten en citroensap bevatten veel antioxidanten. Zink, vitamine E en Omega-3-vetzuren (of liever gezegd de balans tussen Omega 3 en 6 vetzuren) zijn belangrijk voor een gezond brein: alle processen in ons brein (of het nu gaat om stemming, aandacht of andere hersenfuncties) zijn in meer of mindere mate afhankelijk van een goede aanvoer van dergelijke voedingsstoffen. Zie zeer uitgebreide informatie in mijn boek ‘Je brein vitaal’.
 • De meeste ‘foute’ voedingsmiddelen voor onze gezondheid eten we op feestjes en voor de TV. Neem het heft in eigen hand en maak deze gezonde tapenade in een mum van tijd. Zo voeg je in plaats van industrieel-/trans vet, in een handomdraai gezonde vetten toe aan je eten.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.