(Wal)noten Brein-bonbons
Zonder toegevoegde suikers, gluten of koemelk
Bereiding
Verwarm de kokoscrème (of whipped cream) au bain-marie en voeg alle ingrediënten toe (houd circa 40 gram van de gehakte walnoten en hazelnoten achter) en meng dit tot een egale massa. Proef en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Toch niet zoet genoeg? Voeg dan wat kokosbloesemsuiker of honing toe. Laat minimaal een half uur op een koude plek afkoelen en opstijven. Draai er dan circa 30 tot 35 balletjes van. Hak de achtergehouden noten fijn. Wentel de balletjes door de gehakte walnoten/hazelnoten crunch (of kokosrasp als je ze iets zoeter wilt) en bewaar ze op een koele plek in een afsluitbaar bakje. Eet deze bonbons ook koel. Heerlijk bij een kopje koffie of thee, of als toetje. Ze zijn zeker 1 à 2 weken te bewaren.
De voedingswaarde van deze bonbons is 15 gram koolhydraten (waarvan 11,6 gram suiker) per 100 gram. Vergeleken met een kant-en-klare bonbon is dat een gigantisch verschil. Die bevatten regelmatig zo’n 40 tot 50 gram suiker per 100 gram. En in tegenstelling tot de kant-en-klare bonbons die geen vezels en enkel verzadigde vetten bevatten, vind je in deze bonbons ook nog vezels en onverzadigde vetten.
Voedingswaarde per 100 gram: vet 64 gram (waarvan verzadigd 24 gram, enkelvoudig onverzadigd 11,9 gram, meervoudig onverzadigd 12,3 gram), 15 gram koolhydraten (waarvan suikers 11,6 gram), eiwit 13 gram, vezels 8,7 gram.
Ingrediënten
- 200 gram santen (of whipped cream Amazin)
- 20-25 gram rauwe cacaopoeder
- 20 gram chia- of lijnzaad
- 100 gram notenpasta (mijn favorieten zijn Horizon cashewnoten pasta of 4-mix van Terrasana)
- 3-4 gram kaneel (mijn favoriet is Ceylon kaneel van Het Blauwe Huis)*
- 3-4 gram Five Spices poeder (mijn favoriet is die van het Blauwe Huis)*
*Minder kan uiteraard ook, doe wat je lekker vindt.
- 60 gram cranberries (of stukjes vijg of abrikoos)
- evt. de rasp van een biologische sinaasappel
- 100 gram gehakte walnoten
- 50 gram gehakte geroosterde hazelnoten of cashewnoten
- eventueel nog wat rauwe cacao om je ‘bonbons’ door te wentelen
Gezondheidstips
Als we onze gezondheid in goede banen willen leiden, zouden we minder omega 6 en meer omega 3 moeten eten. Een overmaat aan Omega 6 ten opzichte van Omega 3 kan namelijk heel wat nadelige effecten hebben op je gezondheid: het ondermijnt je energieaanmaak op celniveau, schept een milieu waarin ontstekingen gemakkelijk chronisch kunnen worden en zorgt bijna per definitie voor een hormonale disbalans. Lees verder over het belang van een gezonde Omega 3/6 balans. Wil je echt profijt hebben van meer Omega 3, dan zal je de hoeveelheid Omega 6 logischerwijs drastisch moeten verminderen om de balans te herstellen. Naast het kiezen voor duurzame dierlijke eiwitten (van dieren die hebben losgelopen en hebben gegraasd, in plaats van opgehokte dieren die met Omega-6-rijk krachtvoer zijn gevoerd) zijn ook het minimaliseren van halvarines, margarines, bakboters, zonnebloemolie en industriële vetten belangrijke stappen om de overmaat aan omega 6 te verminderen. In zoete lekkernijen en kant-en-klare ‘feestelijke hapjes’ zit nagenoeg altijd een overmaat aan Omega 6. En bijna altijd bevatten ze een flinke bons suiker, wat ook je ontstekingsgevoeligheid verhoogd. Zelf maken biedt je dus volop mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan!
JONG GELEERD IS OUD GEDAAN.
Citaat uit mijn boek ‘Je Brein Vitaal – met elke hap een gezonde stap‘:
” Door zelf je bonbons te maken, word je baas over de ingrediënten en kun je toch eens een keer genieten van bonbons. Ook als je een koemelkallergie hebt of als je minder koemelk wilt drinken zijn deze bonbons een mooi alternatief. Door het zelf te maken, ban je ook de snelle suikers uit. Het is echt gewoon een kwestie van tijd om je smaakpapillen aan minder suiker te laten wennen. Zeker een jong kind heeft daar de rest van zijn leven profijt van. En voor ouders ook nog een fijne bijkomstigheid: het risico daalt dat je kind ‘hangry’ wordt. Hangry is een samenvoegsel van hungry en angry: honger gerelateerde woede dus. Door de overmaat aan snelle suikers in ons eten en drinken krijg je eerst een flinke piek, gevolgd door een dal in je bloedsuikerspiegel. In dit dal worden er flink wat hormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt*. Deze zijn bedoeld om de bloedsuikerspiegel weer snel te laten stijgen, zodat je brein weer over glucose kan beschikken. Door de aanmaak van deze hormonen tijdens de dip en het glucosetekort in je brein, kan er irritatie, boosheid, woede en agressie optreden. Denk maar eens aan de reclameslogan “Je bent jezelf niet als je trek hebt”. Zeker bij kinderen die gevoelig zijn voor bloedsuikerspiegel schommelingen kan het een wereld van verschil zijn als je zelf baas wordt over de ingrediënten. En als je jong begint met minder suiker te geven zal je kind ook veel minder suiker vragen.”
*Daarom zijn snelle suikers tijdens een stressvolle periode in je leven ook zo funest: je maakt dan nog meer stresshormonen aan door de snelle suikers. Zie mijn artikel Chronische stress, weet wat je eet.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.