Recepten
Goed tegen ontstekingen

Winterpostelein Omega 3 salade
Wat is het toch een prachtige groente, winterpostelein. Zo vanuit het niets zie je in het najaar opeens een tapijt van winterpostelein in de tuin ontstaan. En wie zijn ogen goed de kost geeft, wat kom je het onderweg ook vaak tegen. Deze overheerlijke Omega 3 winterposteleinsalade komt uit mijn boek Weten van (h)eerlijk eten 2. Met de combinatie van andere Omega 3 rijke ingrediënten is dit een prachtige boost wat betreft dit vetzuur.

Rabarber zoete aardappel muffins
Wie wat bewaart, die heeft wat! Samen met de zoete aardappelen die de herfst biedt en de rabarber die ik in de zomer oogstte heb ik toch een lekkere muffin gemaakt. Voor de verjaardag van mijn lief. Altijd zo blij dat de zomerse overvloed altijd zo goed van pas komt in de donkere maanden van het jaar. Maakt deze maanden ook een stuk betaalbaarder als we die zomerse overvloed bewaren.

Tomaten chips. Of liever sofrito?
Lekkerder dan dit (vind ik) ga je het niet maken met tomaten: Eigengemaakte tomaten 'chips' uit de droogoven. En als je die niet hebt overheerlijke sofrito. Gebruik de zomerse zongerijpte overvloed om er in de koude maanden ook optimaal van te genieten.

Aardappel uien pannenkoekjes
Deze aardappel uien pannenkoekjes zijn een traditioneel Oekraïens recept. Deruny genoemd. Super simpel te maken, erg lekker en als je ze af laat koelen ook nog eens prachtig voedsel voor jouw gezonde darmbacteriën. Erg lekker bij een kop soep als lunchgerecht.

Rode kool & rode bieten quiche
Een prachtig ogende en super lekkere hartige quiche. Nou ja, hartig: door de rode kool met appeltjes, de rode bieten en de specerijen heeft ie een zoete toon. Wat kun je toch met alledaagse seizoengroenten heerlijke dingen op tafel zetten. Mede door aromatische kruiden en specerijen te gebruiken kun je er heuse feestmaaltijden van maken. Het leuke aan een quiche is dat je bijna alle seizoengroenten kunt gebruiken en telkens een totaal andere bite, look en smaak creëert.

Kersen bananen chocoladetaart
Ik kreeg vier overrijpe, van die bruine bananen van mijn moeder. Maar weggooien van eten vind ik echt een soort belediging van voedsel: wat een energie is er in dat eten gestopt voor de groei, de oogst, het transport etc. En dat zou je dan zomaar weggooien? De bodem (zonder oven te maken) maakte ik van rauwe cacao, quinoamuesli, gehakte noten, notenpasta, dadels en psyllium. Et voila: een nieuwe vegan High Tea taart voor PUUR Westerwolde werd zo spontaan 'geboren'.

Mediterraan Pannenkoek buffet
Diversiteit op je bord. Met stip op een de gezondste tip voor je gezondheid. Een feestjes voor jezelf, je darmbacteriën en je gasten. En voor je ogen, niets zo mooi dan allerlei kleuren op je bord. En met een dergelijk buffet is het een fluitje van een cent om mee te eten met wat het seizoen biedt.

Indiase stoofpot
Je darmslijmvliezen zijn een soort douane die ervoor moet zorgen dat alleen wenselijke stoffen vanuit je darmen worden opgenomen. Je darmslijmvliezen bepalen samen met je darmmicrobioom en het immuunsysteem in je darm zo’n 80% van je totale immuuncapaciteit. Ook zijn ze de finishing touch als het gaat om de eindvertering en opname van voedsel: je kunt nog zo gezond eten, de voedingsstoffen moeten wel opgenomen worden om jouw vitaliteit en veerkracht te kunnen ondersteunen. Weet dus hoe je kunt eten om deze douane intact te houden.

Mediterrane divertarier schotel
Eén van de favoriete meditterane recepten uit mijn nieuwe boek is de 'mediterrane divertarier schotel': Omdat het zoveel diversiteit aan voedingsstoffen geeft (de primaire voorwaarde voor veerkracht) maar ook omdat je met dit gerecht ieders voedingskeuzes kunt respecteren: zowel vegetariërs, veganisten en carnivoren kunnen hun eigen eiwitten kiezen. Bovendien vind ik het zo feestelijk en gastvrij, al die kleine bakjes. Bovendien kun je het ruim van te voren klaar maken, lekker relaxed. Ook is het een mooi voorbeeld van hoe je zou kunnen eten volgens het Planetary Health Diet: dierlijke eiwitten als kleine aanvulling op het dag-/weekmenu.

Mediterrane Sla Soep
Ik bedacht deze soep vanwege zeer hete zomerdagen: het moment dat wij flink veel mineralen uitzweten en goentes de neiging hebben om door te schieten. Deze combinatie van factoren inspireerde met tot deze heerlijke sla-soep met een heerlijke Mediterrane twist. Leef je je creativiteit helemaal uit. Ik was meer dan aangenaam verrast door de smaak en bite van deze soep.

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.