Recepten
Goed tegen ontstekingen

Kleurrijke breekchocolade
Word weer baas in eigen buik, als het om traktaties gaat. Door ze zelf te maken word je weer baas over de ingredienten. Is het niet fantastisch dat je een plak chocolade kunt omsmelten tot een overheerlijke, kleurrijke en antioxidatieve versnapering?

Pruimen fruitleer
Dit pruimen fruitleer is een mooi voorbeeld hoe je de lijfspreuk van Hippocrates (de grondlegger van de geneeskunst) ten uitvoer kunt brengen. Hij leerde jonge artsen honderden jaren voor Christus al: "Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding". Met dit recept heb je heel wat ingredienten waarmee je een goed gastheer voor je darmen kunt zijn. En lekker dat het is! En heb je geen droogoven om fruitleer te maken? Dan maak je er toch lekker een mousse van. Heerlijk om door je muesli of als dressing te gebruiken.

Zomerfruit taart zonder oven
De 'zwarte- en rode bessentijd' is geruisloos overgegaan naar ' wijnbessen tijd'. Wauw, wat mooi en wat lekker die eerste wijnbessen. Maar dat denk ik bij alles wat ik voor het eerst in het seizoen eet. Dat is ook zo mooi van mee-eten met het seizoen, elke keer die fantastische smaakverrassingen die elkaar opvolgen vanaf de prille lente tot laat in het jaar.
Daarom een nieuwe zomertaart gemaakt. Wederom als dank voor onze vrijwilligers die al deze bessen helpen plukken. Super gemakkelijk te maken, zonder oven. En voor wie geen wijnbessen heeft, van ander zomerfruit is het vast ook erg lekker!

Zwarte bessentaart zonder oven
Een overheerlijke taart met rauwe zwarte bessen. Of natuurlijk ander rood zomerfruit. Supersnel te maken zonder oven. Mijn ervaring is dat er niet veel overblijft van deze taart als je hem eenmaal op tafel zet. Machtig smullen, letterlijk en figuurlijk. Dus maak hem als je écht iets te vieren hebt. Zwarte bes is overigens een hele goede ondersteuner van je (hormonale) gezondheid. Wie weet ga je op pad om ze ergens te plukken bij een zelfpluktuin. Uiteraard kun je ook voor een andere rode/blauwe fruitsoort kiezen. Of voor een mengeling van rood zomerfruit.

Winterpostelein Omega 3 salade
Wat is het toch een prachtige groente, winterpostelein. Zo vanuit het niets zie je in het najaar opeens een tapijt van winterpostelein in de tuin ontstaan. En wie zijn ogen goed de kost geeft, wat kom je het onderweg ook vaak tegen. Deze overheerlijke Omega 3 winterposteleinsalade komt uit mijn boek Weten van (h)eerlijk eten 2. Met de combinatie van andere Omega 3 rijke ingrediënten is dit een prachtige boost wat betreft dit vetzuur.

Rabarber zoete aardappel muffins
Wie wat bewaart, die heeft wat! Samen met de zoete aardappelen die de herfst biedt en de rabarber die ik in de zomer oogstte heb ik toch een lekkere muffin gemaakt. Voor de verjaardag van mijn lief. Altijd zo blij dat de zomerse overvloed altijd zo goed van pas komt in de donkere maanden van het jaar. Maakt deze maanden ook een stuk betaalbaarder als we die zomerse overvloed bewaren.

Tomaten chips. Of liever sofrito?
Lekkerder dan dit (vind ik) ga je het niet maken met tomaten: Eigengemaakte tomaten 'chips' uit de droogoven. En als je die niet hebt overheerlijke sofrito. Gebruik de zomerse zongerijpte overvloed om er in de koude maanden ook optimaal van te genieten.

Aardappel uien pannenkoekjes
Deze aardappel uien pannenkoekjes zijn een traditioneel Oekraïens recept. Deruny genoemd. Super simpel te maken, erg lekker en als je ze af laat koelen ook nog eens prachtig voedsel voor jouw gezonde darmbacteriën. Erg lekker bij een kop soep als lunchgerecht.

Rode kool & rode bieten quiche
Een prachtig ogende en super lekkere hartige quiche. Nou ja, hartig: door de rode kool met appeltjes, de rode bieten en de specerijen heeft ie een zoete toon. Wat kun je toch met alledaagse seizoengroenten heerlijke dingen op tafel zetten. Mede door aromatische kruiden en specerijen te gebruiken kun je er heuse feestmaaltijden van maken. Het leuke aan een quiche is dat je bijna alle seizoengroenten kunt gebruiken en telkens een totaal andere bite, look en smaak creëert.

Kersen bananen chocoladetaart
Ik kreeg vier overrijpe, van die bruine bananen van mijn moeder. Maar weggooien van eten vind ik echt een soort belediging van voedsel: wat een energie is er in dat eten gestopt voor de groei, de oogst, het transport etc. En dat zou je dan zomaar weggooien? De bodem (zonder oven te maken) maakte ik van rauwe cacao, quinoamuesli, gehakte noten, notenpasta, dadels en psyllium. Et voila: een nieuwe vegan High Tea taart voor PUUR Westerwolde werd zo spontaan 'geboren'.

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.