Van alledaagse groenten als spruitjes 'feestmaaltjes' maken, dat is een grote passie van mij. Zoals deze spruitjes in kokosmelk. Koop 'originele' spruitjes (oude rassen, die nog biologisch geteeld worden) die nog bitter smaken om volop te profiteren van de beschermende stoffen in spruitjes.
Recepten
Goed voor de aarde
Als ik een gerecht serveer, vind ik het altijd een must om er een kort verhaaltje bij te vertellen. Gewoon om eten wat met zoveel inspanning is geproduceerd door de bodem, de zon, de boer en de teler weer ‘een gezicht’ te geven. Bij het vertellen valt het me op hoe vaak ik het woord ‘armeluisvoedsel’ in de mond neem. En dat ik altijd iets zeg over de enorme rijkdom die dit armeluisvoedsel kan schenken: voor de gezondheid van de mens, de bodem en de broodnodige diversiteit op het land. Een paar van de voedingsmiddelen die vroeger typisch als voedsel voor de armen te boek stonden: boekweit, schorseneren, pastinaken, aardperen, rogge, peulvruchten/bonen. Je leest er alles over in dit recept.
Een lust voor je oog en smaakpapillen, dit brood met pompoen als hoofdingrediënt. Ik maakte dit brood met de Broodmix, het veldbonenmeel en de pompoenpitten van Zonnespelt. Zonniger kan bijna niet: allemaal duurzame ingrediënten van Nederlandse bodem. Van een bedrijf dat het zo verdient om in het zonnetje gezet te worden. Zie ook mijn artikel erover. Zo ontstond dit overheerlijke, voedzame, zonnige brood
Hoe bijzonder dat je een supervoedzaam, supermakkelijk en supergezond broodje kunt maken van hele haverkorrels, lijnzaad en pitten? Erg lekker, vind ik. Het heeft een beetje de look & bite van roggebrood.
Een stamppotje van detox chlorofylgroenten. Niet alleen superlekker, ook prachtig om te zien, gratis uit de supermarkt van Moeder Natuur. Wist je dat kruiden die uit de natuur krachtpatsers zijn voor je gezondheid?
Deze 'room' is zeer makkelijk te maken én multifunctioneel. Ik zie het een beetje als een kruising tussen lemoncurd en banketbakkersroom. Zelf gebruik ik het vaak op feestjes om er een taart, muffin, chocolaatje of toetje mee te versieren. Ook gebruik ik het als slagroom vervanger. Wil of mag jij geen melkproducten, dan is dit een ook mooi en superlekker alternatief voor slagroom. (Hoewel ik kokosslagroom ook overheerlijk vind trouwens)
Een prachtig ogende en super lekkere hartige quiche. Nou ja, hartig: door de rode kool met appeltjes, de rode bieten en de specerijen heeft ie een zoete toon. Wat kun je toch met alledaagse seizoengroenten heerlijke dingen op tafel zetten. Mede door aromatische kruiden en specerijen te gebruiken kun je er heuse feestmaaltijden van maken. Het leuke aan een quiche is dat je bijna alle seizoengroenten kunt gebruiken en telkens een totaal andere bite, look en smaak creëert.
Eenvoudig Oer Hollands tafelen. Voor wie heerlijk plantaardig wenst te eten. En daarmee direct iets moois doet voor zijn eigen gezondheid en die van de aarde.
Voor goede vrienden gaat menigeen graag de keuken in om hen iets lekkers voor te schotelen. Tijdens een feestje of etentje wil je ze natuurlijk wel in de watten leggen en goed gastheer/gastvrouw zijn. Je interne beste vrienden, je darmbacteriën, komen er helaas vaak bekaaid af met feestjes, etentjes en borrels. Serveer een salade als deze, zo is het ook voor hen feest. Dan ben je gastheer/gastvrouw voor allemaal.
Deze super gemakkelijk te maken burgers zijn niet alleen heerlijk en voedzaam, ze zijn ook nog eens een aanwinst voor je darmgezondheid vanwege de bèta-glucanen erin. Je kunt oneindig variëren met dit basisrecept. Gebruik elke keer als je ze maakt andere groenten, kruiden of specerijen. Gewoon met dat wat het seizoen biedt of in de aanbieding is. Gezond en betaalbaar gaan dan hand in hand.
Ik ben echt fan van quinoa, niet alleen vanwege de nootachtige smaak maar ook omdat het supersnel klaar is, multifunctioneel inzetbaar is (ook voor ontbijt, lunch en tussendoortjes) en vanwege de voedingswaarde. Ik ben ook fan van dit feestelijke gerecht: met zulke simpele basisingredienten kun je een super feestelijk gerecht op tafel zetten. Je kunt elke 'wereldkeuken-smaak' die je wenst op dit gerecht toepassen.
Je immuunsysteem is voor een groot deel afhankelijk van voldoende eiwitten (aminozuren). Er zijn ook goede vegetarische en veganistische eiwitbronnen. In dit recept bijvoorbeeld de peulvruchten pasta, quinoa, het zeewier, de paddenstoelen en de topping. Serveer het in een hippe bowl. Leuk om te zien en lekker weinig afwas. Recept uit mijn boek "Op weg naar meer Energie"
Paella staat op de lijst van culinair erfgoed in Spanje. Het gerecht zou staan voor de kunst van het samenzijn en het delen. Vooral arbeiders en boeren aten het als lunch op het land. Het enige wat ze nodig hadden was een pan, vuur en de restjes eten die iedereen meenam. Zou het niet superleuk zijn om van dit erfgoed ook een Nederlandse variant te maken? Hoe leuk is het om allemaal wat ingrediënten mee te nemen en daar één gerecht van te maken en samen op te eten. Samen koken, samen eten en ons weer met elkaar verbinden lijkt een van de sleutels te zijn voor onze gezondheid en ons welzijn.
- voordelen
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.