Recepten

Goed voor de aarde

Eierroom

Eierroom

Aarde, Brein, Darmen

Deze 'room' is zeer makkelijk te maken én multifunctioneel. Ik zie het een beetje als een kruising tussen lemoncurd en banketbakkersroom. Zelf gebruik ik het vaak op feestjes om er een taart, muffin, chocolaatje of toetje mee te versieren. Ook gebruik ik het als slagroom vervanger. Wil of mag jij geen melkproducten, dan is dit een ook mooi en superlekker alternatief voor slagroom. (Hoewel ik kokosslagroom ook overheerlijk vind trouwens)

Bekijk recept
Rode kool & rode bieten quiche

Rode kool & rode bieten quiche

Aarde, Hormonen, Ontstekingen, Spijsvertering

Een prachtig ogende en super lekkere hartige quiche. Nou ja, hartig: door de rode kool met appeltjes, de rode bieten en de specerijen heeft ie een zoete toon. Wat kun je toch met alledaagse seizoengroenten heerlijke dingen op tafel zetten. Mede door aromatische kruiden en specerijen te gebruiken kun je er heuse feestmaaltijden van maken. Het leuke aan een quiche is dat je bijna alle seizoengroenten kunt gebruiken en telkens een totaal andere bite, look en smaak creëert.

Bekijk recept
Bloemkool spruitjes curry

Bloemkool spruitjes curry

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen

Eenvoudig Oer Hollands tafelen. Voor wie heerlijk plantaardig wenst te eten. En daarmee direct iets moois doet voor zijn eigen gezondheid en die van de aarde.

Bekijk recept
Zuurkoolsalade voor je beste vrienden

Zuurkoolsalade voor je beste vrienden

Aarde, Darmen, Spijsvertering

Voor goede vrienden gaat menigeen graag de keuken in om hen iets lekkers voor te schotelen. Tijdens een feestje of etentje wil je ze natuurlijk wel in de watten leggen en goed gastheer/gastvrouw zijn. Je interne beste vrienden, je darmbacteriën, komen er helaas vaak bekaaid af met feestjes, etentjes en borrels. Serveer een salade als deze, zo is het ook voor hen feest. Dan ben je gastheer/gastvrouw voor allemaal.

Bekijk recept
Basis burgers

Basis burgers

Aarde, Darmen

Deze super gemakkelijk te maken burgers zijn niet alleen heerlijk en voedzaam, ze zijn ook nog eens een aanwinst voor je darmgezondheid vanwege de bèta-glucanen erin. Je kunt oneindig variëren met dit basisrecept. Gebruik elke keer als je ze maakt andere groenten, kruiden of specerijen. Gewoon met dat wat het seizoen biedt of in de aanbieding is. Gezond en betaalbaar gaan dan hand in hand.

Bekijk recept
Gevulde paprika met quinoa

Gevulde paprika met quinoa

Aarde, Bloedsuikerspiegel

Ik ben echt fan van quinoa, niet alleen vanwege de nootachtige smaak maar ook omdat het supersnel klaar is, multifunctioneel inzetbaar is (ook voor ontbijt, lunch en tussendoortjes) en vanwege de voedingswaarde. Ik ben ook fan van dit feestelijke gerecht: met zulke simpele basisingredienten kun je een super feestelijk gerecht op tafel zetten. Je kunt elke 'wereldkeuken-smaak' die je wenst op dit gerecht toepassen.

Bekijk recept
Peulvruchten-pasta bowl

Peulvruchten-pasta bowl

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen

Je immuunsysteem is voor een groot deel afhankelijk van voldoende eiwitten (aminozuren). Er zijn ook goede vegetarische en veganistische eiwitbronnen. In dit recept bijvoorbeeld de peulvruchten pasta, quinoa, het zeewier, de paddenstoelen en de topping. Serveer het in een hippe bowl. Leuk om te zien en lekker weinig afwas. Recept uit mijn boek "Op weg naar meer Energie"

Bekijk recept
Slowfood Paella

Slowfood Paella

Aarde, Bloedsuikerspiegel

Paella staat op de lijst van culinair erfgoed in Spanje. Het gerecht zou staan voor de kunst van het samenzijn en het delen. Vooral arbeiders en boeren aten het als lunch op het land. Het enige wat ze nodig hadden was een pan, vuur en de restjes eten die iedereen meenam. Zou het niet superleuk zijn om van dit erfgoed ook een Nederlandse variant te maken? Hoe leuk is het om allemaal wat ingrediënten mee te nemen en daar één gerecht van te maken en samen op te eten. Samen koken, samen eten en ons weer met elkaar verbinden lijkt een van de sleutels te zijn voor onze gezondheid en ons welzijn.

Bekijk recept
Romige tuinbonenspread

Romige tuinbonenspread

Aarde, Brein, Darmen

Ik kocht al steeds minder avocado's vanwege hun grote voetafdruk. En vanwege het feit dat zeker 50% van de avocado's die ik het afgelopen jaar kocht rechtstreeks de prullenbak in konden. Dat overkwam me ook weer vlak voor een tapas diner. Als alternatief diepvriestuinbonen gebruikt. Wat lekker! En stukken betaalbaarder. 

Bekijk recept
Winterpostelein Omega 3 salade

Winterpostelein Omega 3 salade

Aarde, Celbescherming, Hormonen, Ontstekingen

Wat is het toch een prachtige groente, winterpostelein. Zo vanuit het niets zie je in het najaar opeens een tapijt van winterpostelein in de tuin ontstaan. En wie zijn ogen goed de kost geeft, wat kom je het onderweg ook vaak tegen. Deze overheerlijke Omega 3 winterposteleinsalade komt uit mijn boek Weten van (h)eerlijk eten 2. Met de combinatie van andere Omega 3 rijke ingrediënten is dit een prachtige boost wat betreft dit vetzuur.

Bekijk recept
Graan eesten, een (k)oud kunstje

Graan eesten, een (k)oud kunstje

Aarde, Darmen, Spijsvertering

Hele graankorrels eesten is een oude techniek die het graan langer houdbaar en beter verteerbaar maakt. Het verkort tevens de kooktijd van tarwe, gerst, haver en rogge met zo’n 25-50%. Ook vlokken, grutten en meel kun je (droog)eesten. De zachte warmtebehandeling heeft nog meer voordelen. Je leest het in het artikel

Bekijk recept
Boerenkool tahin crackers uit de droogoven

Boerenkool tahin crackers uit de droogoven

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Brein

Ik had prachtige boerenkool in de tuin. Lekker voor de winter dacht ik. Maar opeens een rupsenplaag. Bovendien waaiden ze opeens om. Wat te doen met de niet al te mooie boerenkoolbladeren, de enorme stelen die ze hadden en de overvloed eraan? Crackers met zeewier, tahin en pitten waren het resultaat. Ik maakte ze met wakame uit Nederland, een van mijn favoriete zeewieren. Door deze combi kregen ze een heerlijke umami smaak.

Bekijk recept
Zomerse koude pasta bowl

Zomerse koude pasta bowl

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen, Spijsvertering

Iedereen zijn eigen kommetje eten. Met allerlei verschillende smaken en kleuren. Ik ben er gek op. Het leuke vind ik ook dat je eigenlijk geen recept nodig hebt: alles wat je maar tegenkomt in de natuur of in de aanbieding kunt bemachtigen is prachtig. Ook met de basis van je bowl kun je eindeloos variëren: pasta, aardappelen, rijst, hele graankorrels, quinoa. Wat een mogelijkheden! Eigenlijk heb je geen recept nodig. Toch zou een lekkere en gezonde bowl wat mij betreft aan een paar eisen moeten voldoen.

Bekijk recept
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

Mooi Eten magazine + Boek je Brein vitaal

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.