Recepten
Goed voor de aarde

Romige tuinbonenspread
Ik kocht al steeds minder avocado's vanwege hun grote voetafdruk. En vanwege het feit dat zeker 50% van de avocado's die ik het afgelopen jaar kocht rechtstreeks de prullenbak in konden. Dat overkwam me ook weer vlak voor een tapas diner. Als alternatief diepvriestuinbonen gebruikt. Wat lekker! En stukken betaalbaarder.

Winterpostelein Omega 3 salade
Wat is het toch een prachtige groente, winterpostelein. Zo vanuit het niets zie je in het najaar opeens een tapijt van winterpostelein in de tuin ontstaan. En wie zijn ogen goed de kost geeft, wat kom je het onderweg ook vaak tegen. Deze overheerlijke Omega 3 winterposteleinsalade komt uit mijn boek Weten van (h)eerlijk eten 2. Met de combinatie van andere Omega 3 rijke ingrediënten is dit een prachtige boost wat betreft dit vetzuur.

Graan eesten, een (k)oud kunstje
Hele graankorrels eesten is een oude techniek die het graan langer houdbaar en beter verteerbaar maakt. Het verkort tevens de kooktijd van tarwe, gerst, haver en rogge met zo’n 25-50%. Ook vlokken, grutten en meel kun je (droog)eesten. De zachte warmtebehandeling heeft nog meer voordelen. Je leest het in het artikel

Boerenkool tahin crackers uit de droogoven
Ik had prachtige boerenkool in de tuin. Lekker voor de winter dacht ik. Maar opeens een rupsenplaag. Bovendien waaiden ze opeens om. Wat te doen met de niet al te mooie boerenkoolbladeren, de enorme stelen die ze hadden en de overvloed eraan? Crackers met zeewier, tahin en pitten waren het resultaat. Ik maakte ze met wakame uit Nederland, een van mijn favoriete zeewieren. Door deze combi kregen ze een heerlijke umami smaak.

Zomerse koude pasta bowl
Iedereen zijn eigen kommetje eten. Met allerlei verschillende smaken en kleuren. Ik ben er gek op. Het leuke vind ik ook dat je eigenlijk geen recept nodig hebt: alles wat je maar tegenkomt in de natuur of in de aanbieding kunt bemachtigen is prachtig. Ook met de basis van je bowl kun je eindeloos variëren: pasta, aardappelen, rijst, hele graankorrels, quinoa. Wat een mogelijkheden! Eigenlijk heb je geen recept nodig. Toch zou een lekkere en gezonde bowl wat mij betreft aan een paar eisen moeten voldoen.

Oergranen brood van de hele graankorrel
Ik ben al een hele tijd bezig met de ontwikkeling van een brood voor diabeten. Geïnspireerd door de prachtige graangewassen die hier in Westerwolde groeien. Het zou toch prachtig zijn als er weer net als vroeger brood komt van lokale duurzame oergranen die NIET gemalen worden tot meel. Dan heeft het veel minder effect op de bloedsuikerspiegel en insuline aanmaak. Hoopvol voor alle mensen die op weg zijn om diabeet te worden of het al zijn. Door de compositie van granen met bèta-glucanen (haver, rogge, gerst) draagt dit brood ook direct bij aan een gezond cholesterol. Droevig eigenlijk dat we bijna 1200 diabeten (type 2) per week erbij krijgen en er nog steeds niet of nauwelijks voeding is om het een halt toe te roepen.

Slowfood stoofpotjes
Ik blijf het vreemd vinden dat, als we echt overstappen naar culinaire verwennerij, we dan ook vaak meer ongezonde kooktechnieken en bereidingen gaan toepassen. Denk aan vlees roosteren, karamelliseren, bruine korstjes en frituren. Bij dit soort processen ontstaan zogenaamde AGEs: Advanced Glycation Endproducts. Suikers en eiwitten binden zich aan elkaar en vormen zo sterke vrije radicalen die gezond oud worden en/of je breinvitaliteit flink in de weg kunnen staan. Er is een andere manier. En ook nog eentje die bovendien goed uitpakt qua kosten als je op gas kookt. Of een druk leven hebt! Slowfood in een druk leven, het kan echt!

Verrassende lupine of bonenburgers
Minder soja eten kan een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van jezelf en de aarde. Waarom gebruiken we niet meer Nederlandse eiwitbronnen als vervanger voor buitenlandse soja. Zo lekker! En een mooie bijdrage aan variatie in je eetpatroon.

Quinoa maaltijdsalade met geroosterde seizoengroenten
De in Nederland geteelde quinoa is ‘volkoren’: geteeld zonder bitterstoffen, zodat het buitenste zaadvlies niet verwijderd hoeft te worden. Zodoende blijven er meer vitale voedingsstoffen beschikbaar. Kiezen voor producten van Nederlandse komaf is misschien wel een van de makkelijkste dingen die je als consument kunt doen. Door met het seizoen mee te eten, krijg je automatisch meer diversiteit op je bord. En door te kiezen voor voedsel van Nederlandse komaf of zelfs uit je eigen streek bespaar je ook nog eens op voedselkilometers.

Rode kool & rode bieten quiche
Een prachtig ogende en super lekkere hartige quiche. Nou ja, hartig: door de rode kool met appeltjes, de rode bieten en de specerijen heeft ie een zoete toon. Wat kun je toch met alledaagse seizoengroenten heerlijke dingen op tafel zetten. Mede door aromatische kruiden en specerijen te gebruiken kun je er heuse feestmaaltijden van maken. Het leuke aan een quiche is dat je bijna alle seizoengroenten kunt gebruiken en telkens een totaal andere bite, look en smaak creëert.

Peulvruchten-pasta bowl
Je immuunsysteem is voor een groot deel afhankelijk van voldoende eiwitten (aminozuren). Er zijn ook goede vegetarische en veganistische eiwitbronnen. In dit recept bijvoorbeeld de peulvruchten pasta, quinoa, het zeewier, de paddenstoelen en de topping. Serveer het in een hippe bowl. Leuk om te zien en lekker weinig afwas. Recept uit mijn boek "Op weg naar meer Energie"

Nostalgische biscuitjes en meer lekkers
Van 5 duurzame/biologische granen uit Westerwolde werd door een lokale molenaar een meelmix gemaakt. En die vond ik toch lekker. Wat heb ik er al veel recepten mee gemaakt; van pannenkoeken tot quichebodems tot biscuitjes. En die biscuitjes - een recept uit mijn magazine Mooi Eten - vind ik zo lekker dat ik met dit recept nog veel meer lekkers heb gemaakt.

Kersen bananen chocoladetaart
Ik kreeg vier overrijpe, van die bruine bananen van mijn moeder. Maar weggooien van eten vind ik echt een soort belediging van voedsel: wat een energie is er in dat eten gestopt voor de groei, de oogst, het transport etc. En dat zou je dan zomaar weggooien? De bodem (zonder oven te maken) maakte ik van rauwe cacao, quinoamuesli, gehakte noten, notenpasta, dadels en psyllium. Et voila: een nieuwe vegan High Tea taart voor PUUR Westerwolde werd zo spontaan 'geboren'.

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.