Recepten
Goed voor je darmen

Nostalgische biscuitjes en meer lekkers
Van 5 duurzame/biologische granen uit Westerwolde werd door een lokale molenaar een meelmix gemaakt. En die vond ik toch lekker. Wat heb ik er al veel recepten mee gemaakt; van pannenkoeken tot quichebodems tot biscuitjes. En die biscuitjes - een recept uit mijn magazine Mooi Eten - vind ik zo lekker dat ik met dit recept nog veel meer lekkers heb gemaakt.

Herfstige pannenkoeken lasagne met zoete aardappel en pastinaak
Een lasagne waarbij je vooral de zoete aardappelen als 'lasagne bladen' gebruikt. Met deze lasagne krijg je een boost aan groenten met prachtige carotenoïden (door de zoete aardappel, mais en sofrito) en ook nog eens eentje waar je je darmbacteriën erg blij mee maakt.

Kersen bananen chocoladetaart
Ik kreeg vier overrijpe, van die bruine bananen van mijn moeder. Maar weggooien van eten vind ik echt een soort belediging van voedsel: wat een energie is er in dat eten gestopt voor de groei, de oogst, het transport etc. En dat zou je dan zomaar weggooien? De bodem (zonder oven te maken) maakte ik van rauwe cacao, quinoamuesli, gehakte noten, notenpasta, dadels en psyllium. Et voila: een nieuwe vegan High Tea taart voor PUUR Westerwolde werd zo spontaan 'geboren'.

Rogge-ontbijtkoek
Een (h)eerlijk vezelrijk recept voor rogge-ontbijtkoek. Rogge en roggebrood zijn prima vezelbronnen: roggemeel bevat maar liefst 22.6 gram vezels per 100 gram. Voldoende vezels zijn van groot belang voor onze darmgezondheid. En daarmee voor onze totale gezondheid: 80% van ons immuunsysteem bevindt zich bijvoorbeeld in onze darm.

Spinazie soep
Een spinaziesoepje boordevol chlorofyl geeft je lever een goede ondersteuning. Chlorofyl bindt heel wat stoffen die niet in het lichaam thuishoren. Alle stoffen die in voeding verwerkt worden die niet kunnen dienen als voedingsstof (zoals bepaalde xeno-oestrogenen, E-nummers of additieven) moeten door onze lever worden afgebroken.

Mediterraan Pannenkoek buffet
Diversiteit op je bord. Met stip op een de gezondste tip voor je gezondheid. Een feestjes voor jezelf, je darmbacteriën en je gasten. En voor je ogen, niets zo mooi dan allerlei kleuren op je bord. En met een dergelijk buffet is het een fluitje van een cent om mee te eten met wat het seizoen biedt.

Boekweit brood met kasha en haverkorrels
Boekweit, het armeluisgraan waar we vanwege de kleur van het brood en het ontbreken van gluten lang geleden afscheid van hebben genomen. Tijd voor een comeback? Boekweit, haver (of gerst) hebben namelijk heel wat eigenschappen waar de huidige mens (en de bodem) dankbaar gebruik van zouden kunnen maken. Denk alleen maar aan onze bloedsuikerspiegel, overgewicht, insuline resistentie, leververvetting en metabool syndroom.

Indiase stoofpot
Je darmslijmvliezen zijn een soort douane die ervoor moet zorgen dat alleen wenselijke stoffen vanuit je darmen worden opgenomen. Je darmslijmvliezen bepalen samen met je darmmicrobioom en het immuunsysteem in je darm zo’n 80% van je totale immuuncapaciteit. Ook zijn ze de finishing touch als het gaat om de eindvertering en opname van voedsel: je kunt nog zo gezond eten, de voedingsstoffen moeten wel opgenomen worden om jouw vitaliteit en veerkracht te kunnen ondersteunen. Weet dus hoe je kunt eten om deze douane intact te houden.

Mediterrane divertarier schotel
Eén van de favoriete meditterane recepten uit mijn nieuwe boek is de 'mediterrane divertarier schotel': Omdat het zoveel diversiteit aan voedingsstoffen geeft (de primaire voorwaarde voor veerkracht) maar ook omdat je met dit gerecht ieders voedingskeuzes kunt respecteren: zowel vegetariërs, veganisten en carnivoren kunnen hun eigen eiwitten kiezen. Bovendien vind ik het zo feestelijk en gastvrij, al die kleine bakjes. Bovendien kun je het ruim van te voren klaar maken, lekker relaxed. Ook is het een mooi voorbeeld van hoe je zou kunnen eten volgens het Planetary Health Diet: dierlijke eiwitten als kleine aanvulling op het dag-/weekmenu.

Romige groente bowl met cashewnoten
80-90% van je immuunsysteem wordt bepaald door je darmgezondheid. En die wordt voor een groot deel bepaald door dikkedarmbacteriën die, om te kunnen overleven, op jouw voeding zijn aangewezen. Hun voedsel bestaat uit MAC’s. Nee, niet de Big Macs die iedereen kent, maar Microbiotic Accessible Carbohydrates oftewel vezels, waaruit je darmbacteriën onder andere boterzuur (butyraat) produceren. Boterzuur is een van de zogenaamde korte-ketenvetzuren.

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.