Recepten
Goed voor je darmen

Rogge-ontbijtkoek
Een (h)eerlijk vezelrijk recept voor rogge-ontbijtkoek. Rogge en roggebrood zijn prima vezelbronnen: roggemeel bevat maar liefst 22.6 gram vezels per 100 gram. Voldoende vezels zijn van groot belang voor onze darmgezondheid. En daarmee voor onze totale gezondheid: 80% van ons immuunsysteem bevindt zich bijvoorbeeld in onze darm.

Spinazie soep
Een spinaziesoepje boordevol chlorofyl geeft je lever een goede ondersteuning. Chlorofyl bindt heel wat stoffen die niet in het lichaam thuishoren. Alle stoffen die in voeding verwerkt worden die niet kunnen dienen als voedingsstof (zoals bepaalde xeno-oestrogenen, E-nummers of additieven) moeten door onze lever worden afgebroken.

Mediterraan Pannenkoek buffet
Diversiteit op je bord. Met stip op een de gezondste tip voor je gezondheid. Een feestjes voor jezelf, je darmbacteriën en je gasten. En voor je ogen, niets zo mooi dan allerlei kleuren op je bord. En met een dergelijk buffet is het een fluitje van een cent om mee te eten met wat het seizoen biedt.

Boekweit brood met kasha en haverkorrels
Boekweit, het armeluisgraan waar we vanwege de kleur van het brood en het ontbreken van gluten lang geleden afscheid van hebben genomen. Tijd voor een comeback? Boekweit, haver (of gerst) hebben namelijk heel wat eigenschappen waar de huidige mens (en de bodem) dankbaar gebruik van zouden kunnen maken. Denk alleen maar aan onze bloedsuikerspiegel, overgewicht, insuline resistentie, leververvetting en metabool syndroom.

Indiase stoofpot
Je darmslijmvliezen zijn een soort douane die ervoor moet zorgen dat alleen wenselijke stoffen vanuit je darmen worden opgenomen. Je darmslijmvliezen bepalen samen met je darmmicrobioom en het immuunsysteem in je darm zo’n 80% van je totale immuuncapaciteit. Ook zijn ze de finishing touch als het gaat om de eindvertering en opname van voedsel: je kunt nog zo gezond eten, de voedingsstoffen moeten wel opgenomen worden om jouw vitaliteit en veerkracht te kunnen ondersteunen. Weet dus hoe je kunt eten om deze douane intact te houden.

Mediterrane divertarier schotel
Eén van de favoriete meditterane recepten uit mijn nieuwe boek is de 'mediterrane divertarier schotel': Omdat het zoveel diversiteit aan voedingsstoffen geeft (de primaire voorwaarde voor veerkracht) maar ook omdat je met dit gerecht ieders voedingskeuzes kunt respecteren: zowel vegetariërs, veganisten en carnivoren kunnen hun eigen eiwitten kiezen. Bovendien vind ik het zo feestelijk en gastvrij, al die kleine bakjes. Bovendien kun je het ruim van te voren klaar maken, lekker relaxed. Ook is het een mooi voorbeeld van hoe je zou kunnen eten volgens het Planetary Health Diet: dierlijke eiwitten als kleine aanvulling op het dag-/weekmenu.

Romige groente bowl met cashewnoten
80-90% van je immuunsysteem wordt bepaald door je darmgezondheid. En die wordt voor een groot deel bepaald door dikkedarmbacteriën die, om te kunnen overleven, op jouw voeding zijn aangewezen. Hun voedsel bestaat uit MAC’s. Nee, niet de Big Macs die iedereen kent, maar Microbiotic Accessible Carbohydrates oftewel vezels, waaruit je darmbacteriën onder andere boterzuur (butyraat) produceren. Boterzuur is een van de zogenaamde korte-ketenvetzuren.

Kamut spaghetti
We kunnen ons er vaak niet zoveel bij voorstellen: er is eten in overvloed en toch kunnen er tekorten aan vitamines, mineralen en sporenelementen zijn. Tekorten aan voedingsstoffen geven niet onmiddellijk klachten en je voelt ook geen onmiddellijke verbeteringen als je deze aanvult.

Mediterrane Sla Soep
Ik bedacht deze soep vanwege zeer hete zomerdagen: het moment dat wij flink veel mineralen uitzweten en goentes de neiging hebben om door te schieten. Deze combinatie van factoren inspireerde met tot deze heerlijke sla-soep met een heerlijke Mediterrane twist. Leef je je creativiteit helemaal uit. Ik was meer dan aangenaam verrast door de smaak en bite van deze soep.

Koolrabi pickle
Heerlijk en gezond: rauwe koolrabi, radijs, rucola, waterkers enzovoort. Wie nog een stapje verder wil qua gezondheid: maak dan van rauwe koolrabi eens een pickle. Niet alleen omdat je je darmgezondheid en je smaakpapillen er een goede dienst mee bewijst, ook voor een gezonde schildklier is het goed om leden van deze Brassica familie niet al te vaak rauw te eten.

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.