Dopamine, daar wil je vast wel op focussen.
Recepten
Goed voor je brein
Als ik een gerecht serveer, vind ik het altijd een must om er een kort verhaaltje bij te vertellen. Gewoon om eten wat met zoveel inspanning is geproduceerd door de bodem, de zon, de boer en de teler weer ‘een gezicht’ te geven. Bij het vertellen valt het me op hoe vaak ik het woord ‘armeluisvoedsel’ in de mond neem. En dat ik altijd iets zeg over de enorme rijkdom die dit armeluisvoedsel kan schenken: voor de gezondheid van de mens, de bodem en de broodnodige diversiteit op het land. Een paar van de voedingsmiddelen die vroeger typisch als voedsel voor de armen te boek stonden: boekweit, schorseneren, pastinaken, aardperen, rogge, peulvruchten/bonen. Je leest er alles over in dit recept.
Een lust voor je oog en smaakpapillen, dit brood met pompoen als hoofdingrediënt. Ik maakte dit brood met de Broodmix, het veldbonenmeel en de pompoenpitten van Zonnespelt. Zonniger kan bijna niet: allemaal duurzame ingrediënten van Nederlandse bodem. Van een bedrijf dat het zo verdient om in het zonnetje gezet te worden. Zie ook mijn artikel erover. Zo ontstond dit overheerlijke, voedzame, zonnige brood
Deze 'room' is zeer makkelijk te maken én multifunctioneel. Ik zie het een beetje als een kruising tussen lemoncurd en banketbakkersroom. Zelf gebruik ik het vaak op feestjes om er een taart, muffin, chocolaatje of toetje mee te versieren. Ook gebruik ik het als slagroom vervanger. Wil of mag jij geen melkproducten, dan is dit een ook mooi en superlekker alternatief voor slagroom. (Hoewel ik kokosslagroom ook overheerlijk vind trouwens)
Eenvoudig Oer Hollands tafelen. Voor wie heerlijk plantaardig wenst te eten. En daarmee direct iets moois doet voor zijn eigen gezondheid en die van de aarde.
Ik kocht al steeds minder avocado's vanwege hun grote voetafdruk. En vanwege het feit dat zeker 50% van de avocado's die ik het afgelopen jaar kocht rechtstreeks de prullenbak in konden. Dat overkwam me ook weer vlak voor een tapas diner. Als alternatief diepvriestuinbonen gebruikt. Wat lekker! En stukken betaalbaarder.
Ik had prachtige boerenkool in de tuin. Lekker voor de winter dacht ik. Maar opeens een rupsenplaag. Bovendien waaiden ze opeens om. Wat te doen met de niet al te mooie boerenkoolbladeren, de enorme stelen die ze hadden en de overvloed eraan? Crackers met zeewier, tahin en pitten waren het resultaat. Ik maakte ze met wakame uit Nederland, een van mijn favoriete zeewieren. Door deze combi kregen ze een heerlijke umami smaak.
Lekkerder dan dit (vind ik) ga je het niet maken met tomaten: Eigengemaakte tomaten 'chips' uit de droogoven. En als je die niet hebt overheerlijke sofrito. Gebruik de zomerse zongerijpte overvloed om er in de koude maanden ook optimaal van te genieten.
Ik blijf het vreemd vinden dat, als we echt overstappen naar culinaire verwennerij, we dan ook vaak meer ongezonde kooktechnieken en bereidingen gaan toepassen. Denk aan vlees roosteren, karameliseren, bruine korstjes en frituren. Bij dit soort processen ontstaan zogenaamde AGEs: Advanced Glycation Endproducts. Suikers en eiwitten binden zich aan elkaar en vormen zo sterke vrije radicalen die gezond oud worden en/of je brein vitaliteit flink in de weg kunnen staan. Er is een andere manier. En ook nog eentje die bovendien goed uitpakt qua kosten als je op gas kookt. Of een druk leven hebt! Slowfood in een druk leven, het kan echt!
Minder soja eten kan een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van jezelf en de aarde. Waarom gebruiken we niet meer Nederlandse eiwitbronnen als vervanger voor buitenlandse soja. Zo lekker! En een mooie bijdrage aan variatie in je eetpatroon.
Dit platbrood is een recept uit mijn Boek 'Je Brein Vitaal'. Wie voor optimale brein-vitaliteit gaat geeft zijn darmbacteriën topvoedsel. Er is steeds meer onderzoek beschikbaar over de relatie tussen jouw darm bacteriën en je brein-vitaliteit. Waar het in het kort op neerkomt: je darmbacteriën leveren via vezels in je voeding een belangrijke bijdrage aan belangrijke processen. Zoals de aanmaak van feel-good stoffen, je stressbestendigheid en bescherming tegen degeneratie van hersencellen. Ik bedacht dit brood met hele specifieke vezels: resistent zetmeel.
De start van je dag zou echt alle brand- en bouwstoffen moeten bevatten om je een energieke dag qua stemming en vitaliteit te schenken. En zou zeker je bloedsuikerspiegel niet uit balans mogen brengen. Helaas is dat bij lang niet alle ontbijtjes- en zeker granola's- het geval. Deze granola is lang zo zoet niet als die je in veel schappen aantreft. Maar wat is ie lekker! En wat kan ie een mooie bijdrage leveren aan je eiwitten, gezonde Omega 3 vetzuren en prachtige vezels.
De ideale start van je dag!
- voordelen
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.