Skip to content

Voedzame Porridge

Voor de liefhebbers van een warm papje als ontbijt.

Bereiding

In een pannetje doen en op een zacht vuurtje warm laten worden. Ca. 4-5 minuten heel langzaam laten pruttelen (als je de pap te dik vindt voeg je wat meer ‘melk’ toe, vind je deze te dun dan voeg je nog wat havermout toe), regelmatig roeren en vervolgens over 4 kommen verdelen. Garneer naar hartenlust met iets van onderstaande garneer suggesties of maak je eigen creaties!

Garneersuggesties

  • Bestuif met wat kaneel, koek- of speculaaskruiden, kardemom, gember* etc.
  • Gehakte noten, zaden en pitten, Kasha
  • Stukjes vers fruit van het seizoen (deze eventueel de laatste minuten mee laten sudderen in je pap) Of wat gedroogde vruchten als Goji bessen, vijgen, cranberries, abrikozen etc.
  • Scheutje neutrale olie (bij voorkeur met voldoende Omega 3 erin)**
  • Wat je verder nog lekker vindt: cacao nibs, kokoschips etc.
  • Een lepel lijnzaad, Chiazaad of wat inuline
  • Creativiteit! Je kunt met een dergelijk basis recept alle kanten op! Varieer met het seizoen, naar eigen smaak en met wat je in huis hebt

*Een half theelepeltje versgeraspte gember per persoon is ook erg lekker!

**Het is belangrijk voor onze gezondheid om juist bij het ontbijt wat gezonde Omega 3 vetzuren te gebruiken. Vergeet een scheutje olie dus liever niet. Het zorgt ook nog eens voor een langer verzadigingsgevoel zodat je wellicht geen tussendoortjes meer nodig hebt.

Ingrediënten

voor ca. 4 personen
  • 160 gram PUUR Rineke Naakte havermout
  • 3-4 eetlepels haverzemelen
  • 600 ml haver-, amandel- of andere plantaardige melk
  • snufje zout
  • 1 theelepel anijszaad

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.