Skip to content

Vitale spinazie-brandnetel soep

Wat groen met je energie kan doen!

Bereiding

Fruit de uien en knoflook in de roomboter en doe dan de ingrediënten tot en met de doperwten erbij. Laat dit gaar koken. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en laat het nog een kleine minuut heel kort koken. Pureer het geheel met de staafmixer. Proef even en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Doe vlak voor het opdienen een plukje kiemen en/of wat gehakte noten in de soep. Erg lekker om er een avocado met crackers of rijstwafels bij te eten.

Als je brandnetel topjes gebruikt, kook je deze liever even apart. Laat het weekwater weglopen en pureer de topjes samen met de rest van je soep. Je kunt ze ook even roerbakken in wat roomboter, toevoegen aan je soep en dan met de soep pureren. Zie ook mijn filmpje over brandnetels plukken hieronder.

Ingrediënten

  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel roomboter
  • 3 biologische kruidenbouillonblokjes
  • peper uit de molen
  • 1 liter water
  • 250 gram diepvries (of verse) doperwten of tuinbonen
  • 300 gram verse spinazie* (of nog lekkerder 200 gram spinazie en 100 gram verse brandneteltopjes)
  • 1 dessertlepel gemalen rozemarijn (of zeer fijn gesneden verse rozemarijn naaldjes)
  • 1 dessertlepel dragon (of een pluk verse, fijngesneden), anders lavas of een beetje zeesla (als je dat niet hebt maar wel de Super Soep Groente, dan kun je daar ook 1,5 maatschep van gebruiken)
  • 1 eetlepel boekweitmeel

* Vervang een deel van de spinazie (of voeg ze extra toe) door een flinke bos verse brandneteltoppen. Verzamel ze op een schone plek, was ze goed af, en kook ze heel kort in een apart pannetje. Laat het water weglopen, pureer ze samen met de soep. Nog lekkerder en gezonder: roerbak ze in een beetje roomboter en pureer ze dan samen met de soep.

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Extra chlorofyl door groene bladgroentes in combinatie met lekkere antioxidanten (uit de kruiden), gezonde vezels en voedingsstoffen voor je darmen (uit de uien, knoflook, roomboter en peulvruchten). Na een lange winter met vaak zwaarder voedsel, minder bewegen en minder buiten zijn is extra aandacht voor je ontgifting een goede zaak. Wat is er fijner om schoon, fris en energiek aan de lente of aan een nieuw tijdperk in je leven te beginnen? Chlorofyl, vezels en voldoende vitamines/mineralen en sporenelementen, zoals in deze soep, dragen bij aan het binden en afvoeren van afvalstoffen. Tegelijkertijd leveren ze veel extra nutriënten. Zeker als je ook nog wat kiemen toevoegt. En dat levert simpelweg meer energie, (hernieuwde) vitaliteit, een gezondere stofwisseling en extra ‘zonne-energie’: chlorofyl absorbeert als het ware het zonlicht.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.